Skolepolitik (Christiansborg)
15   55

"I kommer til at mærke, at Danmark har fået en socialdemokratisk undervisningsminister"

Der var stor ros til lærerne og et ønske om samarbejde, da den nye undervisningsminister satte ord på sit nye job. Folkeskolen skal have færre test og være bedre til at rumme alle børn, lød det fra den nye minister.

"Første gang jeg stod foran denne her bygning var til en demonstration for at forbedre uddannelsessystemmet. Jeg skal nive mig selv lidt i armen. Jeg har drømt om at blive undervisningsminister, siden jeg var ti år. Nu kan jeg endelig gøre uddannelsessystemmet bedre".  

Det fortalte Pernille Rosenkranz-Theil, da hun her til eftermiddag foran en stor menneskeflok fik overdraget sit nye ministerium i Undervisningsministeriets gård - og derved blev den mest indflydelsesrige person i skoleverdenen (Se talen nederst i artiklen). 

Artiklen fortsætter under banneret

"Min vigtigste prioritering er, at børn i Danmark har en skole, der kan rumme alle. Vi vil sørge for, at den danske folkeskole også er en skole, hvor elever som er ordblinde, har et handicap eller har haft en bumpet start på livet har en plads. I skal kunne mærke, at Danmark har fået en socialdemokratisk undervisningsminister", lød det fra Pernille Rosenkranz-Theil, som overtager ministerposten fra Merete Riisager, der meget symbolsk havde taget plads i skyggen ved dagens ministeroverrækkelse.

Udover at lægge vægt på, at folkeskolen skal være rummelig, lød også en klar besked og et løfte til landets folkeskoleelever: 

"Hvis I vil love mig, at I gør jer umage i skolen, vil jeg love, at I får en undervisningsminister, der altid er på jeres hold. Jeg vil sørge for, at skolen bliver et rarere sted at være. Jeg lover, at vi passer bedre på jer. At vi tester jer mindre. Det er et stort politisk ansvar at sørge for at teste. Derfor er det også et vigtigt politisk ansvar at sørge for, at vi ikke gør det ligeså meget længere. Vi har hørt, at I siger, at I er pressede. I skal føle jer mindre presset", sagde den nye minister til overrækkelsen, hvor hundredevis var mødt op for at møde folkeskolens nye politiske chef. 

"Lærerne er et af de mest bragende folkefærd, vi har"

Stemningen var god, da den nye minister i solskinsvejret kaldte lærerne for et af de mest bragende folkefærd i Danmark.

"Jeg glæder mig til at samarbejde med lærerne, som nogen indimellem bliver utrolig frygtsomme over for. Lærerne er et af de mest bragende folkefærd, vi har i Danmark. Lærerstanden er en af de faggrupper, som har hjertet allermest med, og samtidig har en tyngde og faglighed, som vi skal være ganske stolte af. Jeg ser frem til samarbejdet", sagde ministeren. 

God folkeskole kræver bredt samarbejde på Christiansborg 

I sine indledende ord understregede den nye undervisningsminister, at Danmark skal være børnenes land, hvor der blandt andet testes mindre i skolen, men skal det opnås, kræver det et bredt samarbejde: 

"Danmark skal være det land, hvor det er bedst at være barn. Det kræver en rummelig folkeskole. Det kræver vores dygtige lærere og ledere. Det kræver engagerede forældre, der vil samarbejde". 

Vejen til at skabe en rummelig folkeskole, hvot det blandt andet er færre test, sker ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil bedst via et bredt politisk samarbejde på Christiansborg. 

"Det kræver, at vi samarbejder på Christiansborg. Det vil jeg stå i spidsen for. Folkeskolen har brug for et bredt samarbejde i Folketinget". 

Børne og Undervisningsministeriet slås sammen

Det har været et klart ønske fra den nye undervisningsminister, at børneområdet igen bliver lagt under Undervisningsministeriet. Dermed flytter børneområdet, som indtil nu har været en del af Socialministeriet:  

"Jeg forstod aldrig, hvorfor ministerierne skulle brydes op. Det var en fejl. Den sammensmeltning er en del af, at Danmark skal være det bedste land at være barn i, og det skal det her ministerium sørge for. Vi har nogle af de tryggeste og gladeste generationer, men samtidig har vi en stor gruppe af børn og unge, som mistrives. Det er en af mine største opgaver, at børnene får den bedste barndom, man kan tænke sig, vi skal skabe rammen", sagde hun og fortsatte: 

"Vi slår ministerierne sammen, fordi der skal skabes mere helhed fra barn til ung. Vi ved, at mange af de store problemer skabes ved overgangen mellem det ene og andet. Derfor er der en naturlighed ved at børneområdet blandes med folkeskoleområdet. Vi får det lange seje træk, der skal til". 

Afsked med Merete Riisager: Her er en gave, hvis du savner nationale test

Nogle af de største stridigheder i skoleverdenen har i de seneste år udspillet sig mellem Socialdemokratiet og Liberal Alliance.

Noget som hverken Merete Riisager eller Pernille Rosenkrantz-Theil lagde skjul på til dagens overrækkelse. 

"Vi er uenige om utrolig mange ting. Vi har været modpoler i Socialdemokratiet og Liberal Alliance. Men vi kan rumme vores uenigheder. Hvis man tror, at der ikke er forskel i dansk politik, skal man blot tage til et enkelt samråd mellem Liberal Alliance og Socialdemokratiet i undervisningsudvalget, og så vil man vide, at det er forkert. Men jeg har stor respekt for dig, du brænder for pædagogikken og at skabe en bedre skole", sagde Pernille Rosenkrantz-Theil til Merete Riisager. 

Kort efter overrakte Pernille Rosenkrantz-Theil en lærebog, der kan vise sig at være symbolsk for den politik den nye regeringen vil bedrive. Her fulgte den nye minister nemlig op på sit løfte om færre test i folkeskolen.  

"Jeg håber, at du glæder dig til friheden. Jeg har købt noget til dig. For hvis du skulle gå hen og savne de nationale test lidt, så har jeg købt bogen, 'De små lærer - skriv og visk ud - klar-parat-skolestart', hvor man kan teste nogle børn, hvis du skulle komme til at savne det", sagde den nye minister til den afgående Merete Riisager.


 
Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ