Anmeldelse

Geden med det røde øje

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Alem og Rahel har travlt med at passe deres næsten blinde bedstemor. Men de samler også brænde, henter vand, tænder op, fortæller historier og går i skole - og de er hovedpersoner i det årligt tilbagevendende og fremragende undervisningsmateriale om ulandskalenderlandet, der i år er Etiopien. Stedet er Entoto-bjergene nær landets hovedstad, hvor bedstemor og de to piger bor sammen med deres mor og tre andre søskende.

Målgruppen er som tidligere år primært de yngste elever op til omkring 4. klasse, hvor elevbogen kan selvlæses. Yngre elever vil gennem de særdeles flotte fotos og tegninger kunne følge fortællingen gennem fælles oplæsning og ikke mindst det samlede materiales talrige bud på aktiviteter. I elevbogen når teksten omkring enkelte fagfaglige begreber, men isoleret fremstår den mest som en god og spændende fortælling om pigernes liv samt almenmenneskelige og basale behov. Derfor bør samtlige tilhørende komponenter inddrages, og som underviser skal der bruges god tid på at få tilrettelagt netop det forløb, der passer bedst til den konkrete elevgruppe. En klar og overskuelig vejledning har trin for trin-ideer til arbejdet med elevbogen, en omfattende faglig baggrund om landet, to etiopiske eventyr samt forslag til mangeartede aktiviteter tæt knyttet til arbejdshæftets oplæg. Den integrerede dvd gør elevbogens indhold endnu mere nærværende for eleverne. Herpå beretter tre små film om pigernes dagligdag og kunsten at tælle til ti på etiopisk - og to diasfilm ledsager danske sange gengivet i tekst i arbejdshæftet og med becifring i lærervejledningen. Og på en nem og funktionel hjemmeside er der fakta, ideer og spil samt en onlinebrevkasse, hvor man kan få besvaret spørgsmål vedrørende etiopiske børn til midt i januar 2007.Dette års overskud fra salg af Børnenes U-landskalender går til hjælpeorganisationen AC Børnehjælp, der på hjemmesiden www.ulands-spillet.dk har opbygget et adventurespil om projektet "Børn i grønne oaser", der får glæde af kalenderpengene. DR-tv har med midler fra Danida sideløbende produceret syv små dokumentarfilm om andre etiopiske børn. De sendes i tiden op til jul, vil kunne anvendes som supplerende materiale og medsendes gratis sammen med køb af klassesæt af "Geden med det røde øje".Atter i år er det lykkedes Danida at udsende et veludviklet og medrivende undervisningsmateriale, der kan ruste vore yngste elever til livet i en globaliseret verden. Det kan bruges i en række såvel faglige som tværfaglige sammenhænge i fag som dansk, natur/teknik og kristendom. Enhver skole med respekt for undervisningens internationale dimension, FN's otte 2015-mål og medmenneskelighed bør anskaffe et klassesæt af dette statsstøttede og dermed særdeles prisbillige læremiddel.