Anmeldelse

islam-natmus.e-museum.dk

islam-natmus.e-museum.dk

Hjemmesiden kan ikke bare bruges i kristendomskundskab, men også i fag som dansk, historie og samfundsfag, hvor der reflekteres over den nærmeste af alle fremmede verdener, Mellemøsten

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Islam på Nationalmuseet" er en undervisningshjemmeside, der gennem en mængde enestående genstande fra museets islamiske samling formidler viden om og oplevelser af Mellemøstens religion, kultur og historie til elever på mellemtrin og i udskolingen. Internetudstillingen består af genstande, som ikke er udstillet i fysisk form. Det gør hjemmesiden til et must for alle, der ønsker at holde sig orienteret omkring islam og præsentationen af denne kultur i Danmark.

Fakta:

Titel: islam-natmus.e-museum.dk

Type: Internet

Forlag: Nationalmuseet

Målgruppen er 4.-9. klasse. En meget bred gruppe i forhold til de centrale kundskabs- og færdighedsområder for kristendomskundskab og historie, men det er imidlertid lykkedes museet at imødekomme dem fagligt. Det skyldes, at der på alle måder er tænkt faglighed ind, og listen over hjemmesidens bagmænd vidner om seriøsitet. Vigtigst af alt, hjemmesiden selv fører os ind i de helt centrale dele af det islamiske univers, samtidig med at der tænkes nuanceret i de mere formidlingsmæssige baner.

Her kan eleverne på mellemtrinnet læse om profeten Muhammed, om den islamiske verdens geografi, om den islamiske livsførelse og den markante alsidighed i det muslimske univers i dag. Etnograf Henny Harald Hansens mange fotos og storartede indkøb fra hverdagslivet gør siden til et særdeles attraktivt supplement til den sædvanlige religionsundervisning.

For de større klasser vil det være interessant at høre om orientalismen som disciplin og fænomen. På hjemmesiden kan man følge Carsten Niebuhr på sin mellemøstlige rejse i 1760'erne, en rejse, der sættes i relation til Henny Harald Hansens etnografiske studier og hendes mange kulturbeskrivelser godt 200 år senere. Begge rejser indgår som vidnesbyrd om Den Arabiske Rejse, forstået som europæernes nysgerrige blik på Orienten.

I over 200 år har vesterlændinge intenst diskuteret begreberne den Anden og den Anderledes - uanset om baggrunden så har været europæisk udvandring eller udenlandsk indvandring. Det gør, at hjemmesiden også kan bruges i fag som dansk, historie og samfundsfag, hvor der reflekteres over den nærmeste af alle fremmede verdener, Mellemøsten.

Skulle man pointere en mangel, ville det være, at hjemmesiden med fordel kunne have satset mere på den abstrakte tænkning, på den kritiske stillingtagen og den problemorienterede arbejdsmåde, som er fremherskende i udskolingen, og som ville sikre den klare forbindelse til ikke mindst 9. klasse. Hjemmesidens overordnede formidlingsform er den beskrivende og den gengivende, som specielt er egnet til mellemtrinnet, men som blot er et fundament i udskolingen, hvor der opfordres til mere selvstændighed og refleksion i arbejdsformen.