Anmeldelse

Klog på sprog 2

Klog på sprog 2

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Klog på sprog" er udformet som et simpelt "træk og gæt-spil" opdelt i fem kategorier markeret med farver. Selve formen kender eleverne fra gættekonkurrencer i fjernsynet og spil som Trivial Pursuit og Bezzerwizzer. På hvert kort er der fem kategorier og to niveauer, så eleven kan opnå et eller to point ved hver trækning i løbet af spillet. Kategorierne omfatter brug af overbegreber og fællestræk, ordpar med bogstavrim, betydning af enkeltord, ordsprog og talemåder og en maskulin/feminin version af for eksempel stillingsbetegnelser og dyr.

Fakta:

Titel: Klog på sprog 2

Pris: 275 kroner

Type: Spil

Forlag: Special-pædagogisk Forlag

I forlagets information angives det, at spillet er beregnet til brug på mellemtrinnet, i specialundervisning, læseklasser og til undervisning af tosprogede elever. Jeg valgte at afprøve spillet sammen med tre tosprogede læseelever fra 6., 7. og 8. klasse suppleret med to lærerstuderende.

Hovedparten af spørgsmålene havde de mere end svært ved at besvare. Ordpar som "slid og slæb", "hø og hakkelse" eller "rask og rørig" (alle fra samme kategori) lå så langt fra deres begrebsverden, at det krævede en del forklaring. Til gengæld valgte de gerne han/hun-kategorien eller overbegrebskategorien, når de havde muligheden.

Efter at vi havde spillet nogle runder, måtte vi indføre et par ekstra regler for at holde et vist tempo. Sammenfattende er det min opfattelse, at spillet i sin enkle form fungerer godt, men at det kræver voksenstøtte, og at begrebsparrene ville vinde ved en kritisk gennemgang og udvidelse med henblik på en lidt mere nutidig og interkulturel sprogbrug.