"Man kan sige til barnet: 'Indimellem skal du have lov til at have det smertefuldt, men du kan også samtidig godt øve dig på at skrive bogstaver, for det er faktisk også det, dit liv handler om, og det giver også en pause fra smerten'", siger familieterapeut Anna Prip om lærerens rolle i sorgbehandling af skilsmisseramte elever.
Foto: Henrik Sjøstrøm
Skilsmissebørn har brug for hjælp i skolen
Hvert år oplever 20.000 børn, at deres forældre bliver skilt. Sorgen fra bruddet rammer ofte børnenes skolegang. Det er en udfordring, som lærerne skal være klar til, siger familieterapeut Anna Prip.
Fakta om skilsmisser
- Hvert år er der omkring 15.000 par, der bliver skilt
- Omkring 20.000 børn om året i Danmark oplever, at deresforældre går fra hinanden
- Hvert tredje barn under 18 år har skilte forældre
- 13 procent af børnene mister kontakten med enten deres fareller deres mor
- Hvert tredje barn af skilte forældre har været involveret i ensamværskonflikt ved statsforvaltningen
Kilde: Egmont Fonden
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
De danske skilsmissetal er ikke just opløftende. Lige nu viser statistikken, at hver tredje under 18 år lever med skilte forældre. Mange af dem er skolebørn, der skal håndtere en voldsom livsændring - samtidig med lektierne og livet i skolen. Lærerne er centrale i den sammenhæng, fordi de sammen med den knækkede familie står for det meste af børnenes voksenkontakt. Men hvordan reagerer de skilsmisseramte elever i skolen, og hvad kan den enkelte lærer gøre for at fastholde deres skoleliv?
Hverdagens gyldne middelvej
Lærerne har flere værktøjer til rådighed. Anna Prip udpeger ting som kropslig aktivitet, der kan være med til at løsne op for den deciderede choktilstand, som en del nyskilte delebørn bliver ramt af. En tilstand, der ikke kan bedres ved hjælp af samtale.
Et andet udgangspunkt er den såkaldte 'to-sporsmodel', der har fokus på barnets følelser og hverdag. Anna Prip mener, at lærerne ville have godt af at kende til modellen, hvor de ansvarlige voksne forsøger at få barnet til at kunne håndtere sin hverdag oven på den pludselige livsændring og den medfølgende sorg.
"Man skal hjælpe barnet med at give sig selv lov til at mærke og måske dele med nogen, hvor smertefuldt det egentlig er, at livet er blevet forandret for altid. Det er også problematisk, hvis barnet slet ikke kan lade sig selv gøre det. Samtidig skal det også kunne trække sig ud af det igen. Hverdagen drejer sig om at handle og at få lavet sine ting, have lyst til at holde frikvarter og kramme og drille", siger hun.
"Man kan sige til barnet: 'Indimellem skal du have lov til at have det smertefuldt, men du kan også samtidig godt øve dig på at skrive bogstaver, for det er faktisk også det, dit liv handler om, og det giver også en pause fra smerten'".
Skoler kan søge penge til skilsmisseprojekter
Danmarks Radio og Egmont Fonden sætter i denne uge skub i en oplysningsindsats med titlen "Skilsmisser - når hele børn deles". Den har til formål at skabe engagement og debat om børn og unges oplevelser og reaktioner med og på skilsmisser.
Derudover har Egmont Fonden afsat 40 millioner kroner til projektet 'Hjælp! Mor og far er skilt', der løber fra 2013 til 2016. Her skal der indsamles ny viden og sættes øget fokus på de tilgængelige rådgivningsmuligheder, tilbud og aktiviteter inden for området. Folkeskoler kan søge penge til projekter om skilsmisser. Læs hvordan via linket øverst til højre.
Indsat skyldes en overvældende skilsmisseprocent på knap 40 procent af alle danske børnefamilier. Dermed er skilsmisse den livskrise, der rammer flest børn og unge.
Læs mere
Læs mere om ansøgning til Egmont Fonden her: EgmontFonden