God og billig mad til eleverne

To forældre står bag madordning på Tuse Skole ved Holbæk. En stor succes der måske lukker 1. maj, fordi køkkenlederen har fået for travlt

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Madvognen kommer skrumplende lidt over 11 ført af køkkenleder Lene Buchwald. På vognen står kasser med 288 portioner mad. I dag er der forudbestilt 216 pizzaer med oksekød og 38 gange frikadeller med kold kartoffelsalat.

Lene Buchwald pakker maden over i klassernes termotasker efter bestillingslisten og ruller så vognen hen til skolens servicecenter, hvor hun sælger resten af maden. Forudbestilt mad koster ti kroner per portion, mens mad fra vognen koster 12 kroner. Desuden sælger hun sandwich, yoghurt og frugt.

Der er allerede kø, når hun kommer med vognen. Nogle elever og to lærere er parat. De går alle derfra med pizza. Hun står med vognen i cirka 20 minutter og sælger, så skynder hun sig tilbage til Vommevad Forsamlingshus, hvor hun er køkkenleder.

Madordningen på Tuse Skole ved Holbæk begyndte i januar på initiativ fra to forældre. Og måske lukker madordningen 1. maj. Grotesk nok på grund af succes. Lene Buchwald har sagt fra, fordi der er alt for meget arbejde, når hun også skal passe forsamlingshuset.

Madordning hviler på én person

'Vi er desperate. Vi frygter, at madordningen stopper, men vi håber virkelig, at man kan finde en løsning', siger de to lærere i køen.

Forældre og skole arbejder på at finde et centralt køkken eller en køkkenuddannet person, der vil træde til. Men både personen og køkkenet skal godkendes af sundhedsmyndighederne til at lave mad til så mange og til at fragte maden på hygiejnisk vis, så det er ikke let. Man håber på velvilje fra kommunens side. Holbæk Kommune har støttet projektet med 30.000 kroner til indkøb af pakkemaskiner, termotasker og anden indpakning til maden.

'Jeg er glad for arbejdet, men jeg har ikke kræfterne til det, når jeg har forsamlingshuset ved siden af. Det er for sårbart at stå alene med madordningen. Normalt begynder jeg klokken kvart i seks om morgenen med at lave mad, men pizzaerne blev lavet i aftes. Jeg havde hele familien til at hjælpe mig. Fire personer i fire en halv time', fortæller Lene Buchwald.

'Jeg har lånt én, der er i arbejdsprøvning, til at hjælpe mig, men det er stadig for stort et arbejde. Jeg har foreslået kommunen at gøre madordningen til et beskæftigelsesprojekt, men man har nedlagt næsten alle de centrale køkkener i kommunen, og de ældre får nu varm mad midt på dagen, så der er ingen ledig køkkenkapacitet om dagen'.

Populær madordning

Over for rullebordet, der fungerer som skolebod, sidder fire elever fra 7. klasse. De er meget glade for madordningen og bruger den ofte.

'Jeg fatter ikke, at den skal lukke. Det er god mad og varieret også. Jeg bestiller altid dagen i forvejen, for ellers koster det jo to kroner mere', siger Simone fra 7.b.

Jonas fra samme klasse fortæller, at han spiser maden her fire gange om ugen, og ellers spiser han, når han kommer hjem.

Anna spiser her et par gange om ugen, men hun har også altid madpakke med i skole, fordi en portion fra madordningen ikke mætter nok.

'Men det er rigtig god mad, vi får. Og meget bedre end at købe chips og kager i Brugsen, som nogle gør. Der er ikke så mange mere, der går derover, men der er stadig nogle', fortæller hun.

Få går stadig i Brugsen

En gruppe drenge fra 9. klasse står og ryger foran Brugsen, der ligger over for skolen. Et par kommer gående ud fra forretningen med slik, men de har spist på skolen forinden.

Drengene mener, at pizza er godt, men ellers kan de bedst lide sandwich med roastbeef og salat. Forleden var der risengrød, og det er også populært. Derimod er boller i karry ikke noget for drengene her.

De fortæller, at de fleste af dem fast spiser morgenmad, og ellers spiser de om eftermiddagen, når de kommer fra skole. Et par har madpakker med, og én af dem bruger skoleboden næsten hver dag.

Ikke råd til kantine

På skolen har madduksene hentet klassens termotaske. I 1.b har mange madpakker med, og resten får pizza. Maj siger, at hun bedst kan lide maden på skolen, fordi den er varm. Hendes favoritter er fiskefilet og pizza.

Klasselæreren fortæller, at flere af eleverne allerede har spist det meste af deres madpakker, fordi de er sultne i 10-frikvarteret.

'Det er ærgerligt, hvis succesen slår sig selv ihjel', siger viceskoleleder Bo Hildebrandt.

'Vi fik at vide fra andre, at det var en succes, hvis vi fik en fjerdedel eller en tredjedel af eleverne til at købe skolemaden, men her har vi over halvdelen hver dag'.

Han fortæller, at skolen fik bygget til for halvandet år siden, men der var ikke råd til kantine. Ikke engang en skolebod blev det til. Selv om Holbæk Kommune har en vision om skolemad til alle fra år 2006.

Tuse Skole i Holbæk Kommune har 490 elever.

I januar begyndte en madordning på initiativ fra to forældre. Der tilbydes en varm og en kold ret hver dag. Eleverne køber madbilletter, der afleveres dagen i forvejen. Et ark med ti billetter koster hundrede kroner. På madbilletten skriver man sit navn, sin klasse og krydser af ved varm eller kold mad.

'Mætte børn lærer bedre', står der på brochuren, der præsenterer maden. Brochuren fortæller også, at maden er tilberedt af friske råvarer efter bæredygtighedsprincippet.

Læs mere på www.tuse-skole.dk