Anmeldelse

www.vdyh.dk

Liv i Udkantsdanmark

Alt er ikke sort i det mørke Jylland. Fremragende tværfagligt site har en grundlæggende positiv tilgang til livet ved det yderste hav uden dog at miste blikket for de mørke sider af tilværelsen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kald blot Thorup Strand for det yderste hav eller Udkantsdanmark; der er liv og tankevækkende stof i dette undervisningssite. Det er fremragende!

Fakta:

Titel: www.vdyh.dk

Pris: Gratis

Forlag: vdyh.dk

Dansk, biologi, historie og samfundsfag er de fire fagområder, der behandles, men ikke snævert fag-fagligt. Man læser, hører og ser lige fra bådebyggeri til tyskerne under besættelsen til "det er svært at flå en rødspætte", og hvordan de unge mennesker køler øllerne ned inden festen. Det havde imidlertid været velgørende, hvis kirkens betydning i dag også var blevet belyst, når man tænker på den betydning, kirken og ikke mindst Indre Mission har haft tidligere i de små fiskersamfund i Nord- og Vestjylland.

Man får det hele i små letfordøjelige portioner, så kortere eller længere undervisningsforløb kan tilrettelægges ud fra årsplanen. Man behøver i øvrigt ikke være i tvivl om trin- og slutmål; det er angivet i "Til læreren". Vel hedder sitet "Ved det yderste hav", men eleverne kommer ikke derud, hvor man ikke kan bunde, og bliver klogere, hvis tilrettelæggelsen blot er i orden. En pædagogisk løftet pegefinger nævner nemlig, at opgaverne først bør løses, når diverse faglige forventninger er indfriet.

Sitet er sobert, vederhæftigt og er alt andet end en tilrettelagt og iscenesat "reality-skildring" af virkeligheden. Der er humor, men så sandelig også en beskrivelse af tilværelsens mørke sider. Dog er der hele tiden tale om en grundlæggende positiv tilgang til tilværelsen.

Og så er sitet gratis!

Jonathan Bjerg Møller bør fremhæves her for sine meget iøjnefaldende og professionelle fotografier. Billederne har stor autenticitet og virker ingenlunde opstyltede. Ud over fotografen har der været journalister og pædagogiske konsulenter inde over projektet.