Børn i Danmark, Rusland, Brasilien og Sydafrika har været kunstneriske inden for temaet 'Mit nabolag - forestillinger om en bæredygtig fremtid.

Kunstprojekt arbejder på tværs af grænser

20 danske folkeskoleklasser og 24 klasser fra Skt. Petersborg, Cape Town og Rio de Janeiro udveksler kunst og kreative tanker på tværs af landegrænserne i skoleprojektet Ciclo, som en del af Unescos Arts Education Week 2014. Det sker gennem musik, performance, skulpturer og tegninger.

Offentliggjort

UNESCO og CICLO

Formålet med Ciclo 2014 har rødder i Unescos mål for de kreativefag i skolerne, der blev formuleret i Seoul Agendaen i 2010. Derarbejdes konkret med tre punkter en forbedret adgang til artseducation, en forbedret kvalitet af arts education og at tagesociale og kulturelle globale udfordringer op gennem artseducation.

Dette gøres bl.a. ved en omfattende kunstnerudveksling bådelokalt og internationalt, hvor kunstnerne vil kvalificereundervisningen i de kreative fag og dermed styrke kvaliteten afundervisningen mht. metoder, mødet mellem kunst og skole samt brugaf internet og opvisninger/præsentationer. I Ciclo gentænkesdesuden den sociale og kulturelle udfordring for bæredygtighed i enlokal og global kontekst.

Ciclo bygger på et dansk-brasiliansk pilotprojekt i 2012.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det internationale skoleprojekt Ciclo løber af stablen i disse dage i St. Petersborg, Rio de Janeiro, Cape Town og Danmark som en del af Unescos Arts Education Week 2014. Den falder hvert år den fjerde uge i maj. Ciclo centrerer sig om undervisningen i de kreative fag, Arts Education, og ideen er at give børn i alderen 10-12 år en forståelse for verden og kulturelle forskelle/ligheder, og at man sammen kan skabe noget værdifuldt og nyt for en bæredygtig fremtid. Årets tema er 'Mit nabolag - forestillinger om en bæredygtig fremtid'.

Elever byder på en grønnere europa

Kunst, kreativitet og kulturudveksling i børnehøjde I Danmark har en række skoleklasser i København, Sorø, Kalundborg, Vejle og Ishøj i øjeblikket besøg af professionelle kunstnere, der kickstarter børnenes kreativitet og fantasi omkring emnerne bæredygtighed og fremtiden. I Vejle har skoleklasserne for eksempel besøg af kunstnerne Christian Schrøder og Pernille Bach. Sammen med børnene har de udviklet kunstprojektet Is og Emballage, hvor de sætter fokus på verdens overforbrug og konsekvenserne heraf.

Projektet ender ud i en lille lokal forestilling bygget op omkring ti installationer med børnenes egne is-skulpturer, hvori de har nedfrosset digte, statements og emballagerester fra deres dagligdag, hvilket akkompagneres af sang og musik. Samtidig har klasserne i Vejle blogget med klasser i Skt. Petersborg, der også arbejder med Ciclo. Undervejs bliver der optaget film og taget billeder. Nedenstående er en video fra Børnekulturpaladset i Skt. Petersborg, hvor eleverne blandt andet har arbejdet med årstidernes skiften, og forurenet vs. ren natur.

"Det er vigtigt at koble kunst og uddannelse/læring af flere årsager. Når den kunstneriske dimension er en del af undervisningen, 'rammes' flere elever i forhold til deres individuelle måde at lære på, fordi det kunstneriske udtryk er så bredt - hvilket skaber motivation og kreativitet. At udtrykke sig kunstnerisk er forløsende og fremmende for hukommelsen - særdeles vigtigt i læringsøjemed. At skabe er en suveræn livsytring!", fortæller Jette Kristensen, der er lærer på Skibet Skole i Vejle, på Ciclos hjemmeside.

Jelved: Kunst og kultur er brændstof for fællesskabet

Udveksling af kunstnere Projektet bliver støttet af Undervisningsministeriet og Kulturministeriet, der også tidligere har samarbejdet om at styrke de kreativt-musiske fag i folkeskolen.

"Det er noget af det, som er vigtigt, man får med sig fra skolen - hvordan vi lærer at tage medansvar både for det lokale og det globale. Eller sagt med andre ord: Hvordan man bliver en livsduelig medborger, hvor man har lyst til at være med til at tage fat i de udfordringer, der er, og skabe løsninger. Det har I gjort, og I har gjort det på mange utraditionelle og spændende måder. I har arbejdet kreativt og med helt konkrete projekter. I har brugt musik, brugt bevægelse og brugt jeres kroppe. I har arbejdet i værksteder og på den måde vist, hvordan man kan arbejde med bæredygtighed helt konkret", siger undervisningsminister Christine Antorini (S) i en videohilsen til alle deltagerne.

En del af projektet handler om at skabe et internationalt blogsamarbejde mellem skolerne i Danmark, Brasilien, Sydafrika og Rusland. Der er 20 klasser med fra Danmark og 24 klasser fra Skt. Petersborg, Cape Town og Rio de Janeiro. Hver klasse har fået en venskabsby og en fælles blog hvor de har skullet kommunikere sammen. Det har fortrinsvist foregået via billeder og video, da der er forskel på elevernes sprogkundskaber. Dette samarbejde har skolelærere stået for. Se de forskellige skoleblogs via linket til højre.

En anden lyd: Et samspil kan være både pædagogik og klassisk musik

Kunst er også hvordan man kan skabe det gode soundtrack ved at genbruge ting, man allerede har. I Rio de Janiero sker det for eksempel med plasticglas og ris, der giver en raslelyd, eller en vandslange, der udsender en skinger lyd, når der pustes i den, som det bliver vist i denne video.

Derudover har der været kunstnerudveksling, hvor blandt andet den danske kunsttegner Kasper Købke har været i Cape Town, dukkefører Stine Pagh har besøgt Skt. Petersborg, og musikerne Christina von Bülow og Morten Ankarfeldt har været i Rio de Janiero.

Ciclo-projektet afsluttes i denne uge med arrangementer og workshops i DR Koncerthuset.

Læs mere

Se skolernes blogs her