Anmeldelse

cfufilmogtv.dk

Film- og tv-guld

Det er værd at gå på opdagelse på hjemmesiden cfufilmogtv.dk, som gemmer på mere, end hvad den umiddelbart syner af. Guldet findes i de pædagogiske vejledninger.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Siden cfufilmogtv.dk er en forholdsvis neutralt udseende hjemmeside. Den er bygget ganske enkelt op, man kunne nærmest fristes til at sige skrabet. Til venstre ligger der link til spillefilm, hvor der linkes og henvises til Det Danske Filminstituts glimrende undervisningsmateriale, pædagogiske vejledninger og tv-reklamer.

Fakta:

Titel: cfufilmogtv.dk

Forlag: Ukendt forlag

Det er under de pædagogiske vejledninger, man skal grave efter guldet. Her findes også en fagoversigt, man kan navigere i, men der mangler i den grad en søgefunktion, som kan lette arbejdet med at finde frem til et specifikt materiale. Der kunne også med fordel kategoriseres efter alder og klasser, men i stedet har man valgt at liste op i alfabetisk rækkefølge. Til højre på sitet er der link til de lokale CFU-bookingsystemer, som gør det overskueligt at komme ”hjem” til sin egen samling og bestille materialer. Denne del kan godt kræve lidt tålmodighed og forkundskab til, hvordan man bruger bookingsystemet – det er paradoksalt nok ikke meget pædagogisk bygget op.

Når man er logget ind, er der mulighed for både at booke, streame og købe dvd’er – blot fungerer hjemmesiden ikke umiddelbart i Safari og Firefox, hvilket kan give anledning til frustrationer for den knap så garvede bruger. Der skal således installeres Google Chrome, for at det er muligt at streame diverse udsendelser – men så er det til gengæld sjovt.

Jeg har været en tur i "Danas have", været vidne til "Da Gud fik en hobby", set på "Reklamer i hverdagen" og er kommet tættere ind på livet af "Æblehovedet og kommandanten" – blot et lille udpluk i en mangfoldighed af undervisningsmaterialer, der ligger frit tilgængeligt, og som tilgodeser såvel forskellige aldersklasser og læringsstile som fag og fagligheder.

I materialet til kortfilmen "Danas have" introduceres man for en pædagogisk vejledning tilrettelagt for folkeskolens ældste klassetrin. Det handler om danskere og danskhed - om nationalfølelse og identitet. Og det i en stil, der både provokerer og udfordrer. Genrer blandes, så der dannes en kompleks montage af animeret dukkefilm, underlægningsmusik og interview. Der sættes fokus på analysearbejdet, og så er der opgaver, der lægger op til at arbejde med filmen både før, under og efter – et spændende og anderledes skolemateriale, der også indeholder ”hands-on”-opgaver, hvor man selv får mulighed for at udfolde sine kreative evner i såvel lyd som billede.

"Da Gud fik en hobby" er en skør og skøn Kim Fupz-historie, hvortil der er udarbejdet materiale til brug for 1.-6. klasse. Materialet tilgodeser primært musik, men dukker også op under kategorien kristendom. I dette tilfælde er det en række spørgsmål og indfaldsvinkler, der kan skabe grundlag for refleksioner og opmærksomhed særligt på musikgenrer, men også på det at have en hobby - og på bedste Fupz-vis også med mulighed for en snak om tro og Gud og valg, befriende blottet for nogen former for løftede pegefingre.

Og som underviser i overbygningen er det altid kærkomment med materiale om tv-reklamer. "Reklamer i hverdagen" er et særdeles grundigt og alsidigt materiale og udmærker sig ved at være fuldt af nyttige link til arbejdet med reklamer. Der linkes til både segmenteringsværktøj på Gallup, et iværksættersite om branding, den lovmæssige side af sagen og en praksisbaseret tilgang, hvor der gives gode ideer til, hvor og hvordan man kan lege med egne produktioner. Det kan lige nævnes, at der også ligger et andet ganske glimrende materiale, "Reklamefilm – billeder der sælger", der tager afsæt i en af DR2’s temaudsendelser. Disse to materialer kan sagtens understøtte hinanden.

Jeg faldt også over en lun og lærerig erindringsdokumentar, "Æblehovedet og kommandanten", om to søstre på henholdsvis 83 og 93 år. Filmen handler om erindring, søskendekærlighed, omsorg og det levede liv. Materialet til filmen har fokus på erindringsgenren og samspillet mellem filmiske virkemidler og indhold. Der kommer nogle interessante bud på, hvorfor og hvordan to gamle damers liv kan blive vedkommende for en ung elev anno 2012.

Det er indholdsrigt og spændende at shoppe rundt i materialer, der omhandler alt mellem himmel og jord – og man sidder tilbage med en undervisnings- og virkelyst! Der er dog rig mulighed for at udvide, udvikle og forfine denne side. For det første vil jeg brændende ønske mig en søgefunktion, og for det andet er det vel en ofte set tendens, at mer’ vil ha’ mer’!