Bachelorprojekt

Klassisk reduktionslære bør ud af matematik-undervisningen

Hvad skal der til for at hjælpe elever af med deres ”bogstav”-frustration og irritation i matematikundervisningen, spørger Sidsel Katrine Petersen i sit bachelorprojekt

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det giver bare ikke så meget mening, at man bruger bogstaver i matematik. Man burde holde sig til tal", sagde en frustreret elev i 9. klasse, da de arbejdede med potensregneregler, fortæller Sidsel Katrine Petersen i sit bachelorprojekt fra Læreruddannelsen Zahle ved Professionshøjskolen UCC.

I situation var hun mest fokuseret på at støtte eleverne til en bedre algebraisk forståelse, men senere begyndte hun at overveje, hvad man kan gøre for at forhindre, at sådanne vanskeligheder overhovedet bliver aktuelle.

-         Hvor i matematikundervisningen kan elevers vanskeligheder ved algebra tænkes gemt?

-         Hvilke didaktiske tiltag kan afhjælpe elevers "bogstav"-frustration og irritation?

-         Hvordan kan læreren i det hele taget støtte elevers repræsentationskompetence?

Gode projekter

Lærerprofession.dk præsenterer og offentliggør de bedste bachelorprojekter fra læreruddannelsen og de bedste pædagogiske diplomprojekter fra skoleområdet.

Et projekt indstilles af eksaminator og censor. Se indstillingsskema og tidsfrist på sitet.

Uafhængige dommere - lærere, skoleledere, skolechefer, undervisere fra læreruddannelsen og forskere -finder hvert år tre projekter, der tildeles priser. Læs om formålet og se dommerkomiteerne på skærmen.

Lærerprofession.dk

Lærerprofession.dk drives i fællesskab af Danske Professionshøjskoler og fagbladet Folkeskolen/Folkeskolen.dk. Projektet støttes af LB Forsikring, Gyldendal Uddannelse, Akademisk Forlag, Hans Reitzels Forlag, Forlaget Klim, Jydsk Emblem Fabrik A/S og Sinatur Hotel & Konference.

Disse overvejelser førte frem til opgavens problemformulering: "Hvilke muligheder har man som matematiklærer for at støtte elevers udvikling af repræsentationskompetencen inden for algebra og derigennem arbejde for at mindske algebraiske vanskeligheder?"

Frugtsalat-algebra

Med afsæt i teori og egen empiri konkluderer Sidsel Katrine Petersen, at det er et "velbegrundet didaktisk tiltag" at sætte særligt ind over for elevers bogstavforståelse i matematik, da det kan mindske omfanget af elevernes algebraiske vanskeligheder.

"Jeg forfulgte ligeledes min mistanke om forholdet mellem algebraiske bogstavvanskeligheder og "frugtsalat-algebra". En mistanke som var opstået ud fra mine praktikerfaringer under hele min læreruddannelse. Under det undersøgende arbejde forsøgte jeg at belyse fordele og ulemper ved at bruge denne tilgang til reduktion. Skønt jeg personligt, forholdt mig forholdsvis kritisk til emnet inden processen, blev jeg overrasket over de kvaliteter, jeg fandt frem til emnet besad. Dog mener jeg, at ulemperne vejer langt tungere ikke mindst på grund af den fundne relation mellem en korrekt bogstavforståelse og repræsentationskompetencen. Samtidig er det mig som matematiker og lærer imod at undervise på et forkert grundlag. Jeg ser det derfor ikke kun som et mål, men også som en motivation for mit kommende lærerarbejde, at arbejde for at få den klassiske reduktionslære ud af matematikundervisningen. Denne indsigt, mener jeg, har øget mine kompetencer som matematiklærer," skriver Sidsel Katrine Petersen

Hele professionsbachelorprojektet kan findes til højre under EKSTRA: Algebraiske vanskeligheder

 

Powered by Labrador CMS