Nu skal skolernes folk i gang med at rydde op i Skoleintra-arkivet, som pludselig skal udfases fra Aula. Det kommer bag på formanden for it- og medievejlederforeningen.

Ny udfordring for skolerne: Nu skal arkiv udfases fra Aula

En ny melding om at Skoleintra-arkivet nu skal udfases fra den omstridte kommunikationsplatform Aula vækker dyb undren hos formanden for Danmarks It- og medievejlederforening. Han frygter, at det vil medføre en voldsom administrativ opgave for skolerne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En beslutning om at udfase det gamle Skoleintra-arkiv fra den omdiskuterede skole-hjem-platform Aula kommer til at koste både bøvl, penge og medarbejdertimer på skolerne, forudser formanden for Danmarks It- og medievejlederforening, Thomas Dreisig Thygesen.

Samtidig undrer han sig voldsomt over beslutningen, som forleden er blevet meldt ud fra kommunernes it-hus, Kombit.

"Den havde jeg godt nok ikke set komme. Det undrer mig meget, at man så skulle bruge så kolossalt mange resurser på den overførsel af data, der fandt sted, da Skoleintra lukkede og Aula skulle åbne".

"Hvorfor skulle man dog bruge alt det krudt på det dengang, når man så alligevel skal i gang med at overflytte det hele igen. Det giver jo ingen mening at skulle lave opgaven to gange - bare fordi man ikke har været forberedt godt nok", siger Thomas Dreisig Thygesen til folkeskolen.dk/it

Kommunerne: Aula-pris løber løbsk - overvejer at skifte leverandør

I forbindelse med overgangen til Aula blev der gennemført en såkaldt central datamigrering fra Skoleintra til Aula. Disse data findes i dag i skolernes mapper med Skoleintra-arkiv i Aula. Det drejer sig om data af vidt forskellig karakter. Her opbevares både persondata af følsom og ikke-følsom karakter.

Problemstilling skal løses

Ifølge Kombits udmelding er datamigreret data fra Skoleintra statisk og knyttet til en bruger/medarbejder.

"Det er derfor ikke muligt at give adgang til data til nye medarbejdere eller fjerne adgang til data. Kombit har undersøgt mulighederne for, hvordan Skoleintra-arkivet kan håndteres, således at ovenstående problemstilling løses, og at gældende regler for opbevaring og sletning af data overholdes", lyder det i udmeldingen til skolernes projektledere fra Kombit.

Skolelederne: Kun syv procent er glade for Aula 

Konklusionen blev, at den bedste løsning ville være at udfase Aulas Skoleintra-arkiv, hvilket den kommunale styregruppe har godkendt. Det vil sikre mest muligt af videreudviklingsbudgettet til andre områder, lyder det. Fremover skal de data, der stadig er relevante at opbevare af forskellige årsager, opbevares andre steder, lyder det fra Kombit.

Beslutningen betyder, at medarbejdere fra den 15. juni ikke længere har adgang til Skoleintra-arkivet.

"Datamigrereingen fra Skoleintra til Aula gav også store udfordringer i sin tid. Der skulle bruges rigtig mange kræfter på det. Nu skal det så udfases igen. Vi taler virkelig mange mandetimer her. Det er massivt, hvad det kan risikere at afføde af ekstra arbejde og udgifter", siger Thomas Dreisig Thygesen, der er pædagogisk it-konsulent i Kerteminde Kommune,

Han har nu skrevet til Kombit og bedt om en uddybning, men har foreløbig ikke fået et svar.

"Ikke gennemtænkt"

"Der er simpelthen nogen, der har lavet en løsning, der ikke har været gennemtænkt. Man har ikke tænkt igennem, at det ville blive problematisk med tiden, og umiddelbart tænker jeg da, at ansvaret ligger hos Kombit", siger Thomas Dreisig Thygesen - og tilføjer:

"Det er en opgave, der igen kommer til at koste penge. Det er som om, at hver gang man rører ved noget med Aula, eller der sker ændringer, så koster det ekstra penge. Og her sker altså en ændring, som er helt uforståelig i forhold til det kæmpe arbejde, der har været lagt i den tidligere datamigrering".

Han peger på, at man i hver eneste kommune nu skal i gang med at skabe sig et overblik over, hvad der ligger i arkiverne - og hvorvidt det skal flyttes eller ej. Og hvis det skal flyttes - hvor skal det så flyttes hen?

"Og hvem skal gøre det? Kan man have en central medarbejder til det, eller er man nødt til at have kendskabet til de her forskellige dokumenter lokalt på de forskellige skoler? Det er man jo nok. I værste fald vil det tage noget fra undervisningstiden, hvis der skal sidde lærere eller vejledere og rode med det", siger Thomas Dreisig Thygesen.

I meldingen fra Kombit fremgår det, at kommunerne eller de enkelte skoler frem til den 15. september kan bestille udtræk af Skoleintra-arkivet hos firmaet Netcompany. Forventeligt fra 15. oktober slettes data fra Skoleintra-arkivet "og vil fremover være opbevaret i Sikker fildeling, kommunens ESDH-løsning eller andet efter behov", fremgår det.

Folkeskolen.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Kombit.

Aula var dømt til at skuffe lærerne