Tilbagemeldingerne fra lærere til Lærerforeningen er, at Aula stadig ikke fungerer tilfredsstillende. Derfor opfordringen til at vente en postgang.

Danmarks Lærerforening vil have Aula udsat – Kombit afviser

En problematisk implementering af skolernes nye digitale kommunikationsplatform vil presse et i forvejen klemt arbejdsmiljø. Vent til næste skoleår, lyder opfordringen fra DLF. Aula er klar i uge 43, mener firmaet bag.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Her blot et par uger inden Danmarkshistoriens største it-satsning målt på antallet af daglige brugere går i luften, er der så store spørgsmålstegn, at kommunerne bør tage konsekvensen og udskyde udrulningen af Aula, til lærerne har lidt mere luft i programmet ved næste skoleårs begyndelse.

Det mener Danmarks Lærerforening, der har sendt en opfordring til KL om ikke at tage Aula i brug i uge 43, som det ellers er planen. Platformen skulle have været udrullet ved skoleårets start, men pilotskolerne kunne melde om så store problemer med funktionaliteten, at firmaet bag Aula, Kombit, i samråd med KL valgte at udskyde til efterårsferien.

Tilbagemeldingerne fra lærere til Lærerforeningen er ifølge formand Anders Bondo Christensen, at systemet stadig ikke fungerer tilfredsstillende. Derfor opfordringen til at vente en postgang.

»Dårlig implementering vil presse arbejdsmiljøet og samtidig give Aula en rigtig dårlig start. Det kan ingen være tjent med«, lød det fra ham i åbningstalen til foreningens kongres i sidste uge i København.

Lærerforeningen til KL: Vent med Aula til næste år 

Kombit: Pilotskoler melder klar til start

I Kombit, som er firmaet bag Aula, melder man »hus forbi« på bekymringen. Når Aula går i luften i uge 43, er alle problemerne, der var skyld i, at man udvidede pilotfasen, udbedret. Det garanterer markedsdirektør Poul Ditlev Christiansen.

Han medgiver, at man kan forvente »gevaldige bump på vejen«, når man skal tage et så omfattende system i brug. Men vejen bliver ikke mere eller mindre ujævn af, om man sender Aula-implementeringsbilen ned ad den i uge 43 eller før næste skoleår.

»Aula har været i drift siden årsskiftet. Skolerne har kunnet gå på Aula siden et godt stykke tid før sommerferien. Der har ligget et omfattende materiale i forhold til at tage hul på implementeringsarbejdet i god tid. Der er projektledere i alle 98 kommuner, der længe har varmet op til at tage Aula i brug«, siger han.

»Derudover får vi en tilbagemelding fra 40.000 brugere i en udvidet pilotfase om, at de basale funktioner er helt klar til at blive taget i brug«.

Skoler i fire kommuner tog som pilotforsøg Aula i brug ved årsskiftet. I august blev pilotfasen udvidet til at omfatte 24 skoler i 12 kommuner.

Kommuner udskyder udrulning

Udskydelse belaster budgettet

De seneste uger har en række kommuner meldt ud, at de vælger at udskyde implementeringen af Aula til et senere tidspunkt. Ifølge Berlingske har otte kommuner allerede taget beslutningen om at vente, mens fem overvejer det.

Køge Kommune var den første kommune til at melde offentligt ud, at man anbefaler sine skoler at udskyde implementeringen til nytår. Siden er blandt andre Horsens og Sorø Kommuner fulgt efter. Nogle kommuner udskyder til nytår, andre til påskeferien, mens nogle - for eksempel Kerteminde Kommune - venter helt til næste skoleår.

I Køge er det især udsigt til forventet bøvl på den skoleadministrative del af Aula, der har fået forvaltningen til at trykke på udskydknappen. Der forventes i den første version af Aula især uhensigtsmæssigheder i forbindelse med skemaintegration og skemavisning, overblik over fraværende, vikarer og dagens aktiviteter, overblik over og booking af skolens lokaler og resurser, har skolelederne fået oplyst i en e-mail fra skolechef Søren Thorborg.

Desuden peger Søren Thorborg på, at det vil være nødvendigt for alle ansatte at bruge personlig NemID, og på udfordringer med, at filer med personfølsomme data kan ende på personlige computere uden tilstrækkelig datasikkerhed, hvis ikke man følger en »indviklet og besværlig arbejds-gang«.

Kombit slår søm i: Aula går i luften i uge 43 - og virker

Kombit: Data bør fødes i Aula

Kombit understreger, at det kun er, når brugere af Aula skal have adgang til personfølsomme data - ikke ved normalt login - at der skal bruges såkaldt tofaktor-login. Lige nu er det kun muligt med personlig NemID. Kombit oplyser desuden, at man er i dialog med Styrelsen for It og Læring (Stil) om at udvikle en ny løsning, der skal sikre, at kommunerne kan bruge andre tofaktor-login-løsninger end NemID.

I forhold til udfordringerne med at uploade filer med personfølsomme data skal kommunerne ganske rigtigt følge en udførlig instruks, men processen skulle gerne blive lettere i næste version af Aula, der kommer til november, fortæller Poul Ditlev Christiansen. Helst ser man dog i Kombit, at al data »fødes« i Aula og bliver der.

»Men der har været efterspurgt en funktion til at uploade filer. Så kommer udfordringen: For at uploade filerne skal man have dem liggende på sin computer. Problematikken er, at man så skal huske at slette de personfølsomme data fra sin computer, efter at man har uploadet filerne til Aula«, siger han.