Lærerne kommer næppe med, når det bliver Arnes tur

Lærerne er nævnt blandt de faggrupper, som kan opnå retten til tidligere pension med regeringens udspil. Men det er en forsvindende lille del af lærerne, der lever op til kriterierne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I sidste uge var det ikke bare Arnes tur, da regeringen præsenterede sit udspil om retten til tidligere pension. Teoretisk vil også folkeskolelærere kunne trække sig tidligt tilbage, hvis regeringens udspil bliver til virkelighed.

Ifølge beskæftigelsesministeriets beregninger, drejer det sig om ca. 4-5 procent af medlemmerne hos Lærernes a-kasse, der kan få ret til tidligere pension med det nye udspil.

Men udspillet er ikke en god nok løsning på pensionsspørgsmålet for lærerne, lyder det fra formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen. Han mener ikke, at regeringens udspil er løsningen på problemet med psykisk nedslidning:

"Det er ikke sådan, at vi bare læner os tilbage og siger, at nu er problemet løst. Vi vil arbejde videre for at få andre tiltag sat i verden. Der står i velfærdsforliget, at man skal sikre, at der er et godt arbejdsmiljø. Her vil vi lægge kræfterne i, for her har politikerne ikke haft meget fokus", fortæller Anders Bondo Christensen til Berlingske Tidende.

For de få

Lærernes A-kasses kommunikationsansvarlige Majken Schultz bekræfter, at der er tale om en meget lille gruppe af a-kassens medlemmer, som kan opnå ret til tidligere pension, hvis udspillet bliver til virkelighed.

"Der vil være tale om et atypisk forløb, da man jo har en fireårig uddannelse forud for arbejdslivet som lærer".

I Lærernes Pension har man heller ikke tal på, hvor mange lærere der vil kunne nyde godt af udspillet. Man ved dog, at det ikke kommer til at dreje sig om mange.

"Det er meget få lærere, som skal på pension nu, der startede som 19-årige", konstaterer medlemschef i Lærernes Pension Charlotte Lyhne.

Har man haft et relativt normalt arbejdsliv som lærer, hvor man gennemsnitligt er færdiguddannet som 28-årig, så har man ikke nogen chance for at få del i den nye pensionsrettighed. 

Hvis man bliver omfattet af tidlig pension, som den ser ud i udspillet, vil man som udgangspunkt modtage 13.550 kr. før skat, medmindre man har en pensionsopsparing på over 2 mio. kr. Har man det, bliver ydelsen sat ned.   Og det er der ifølge Lærernes Pension stor sandsynlighed for, at man som lærer har.

"De af vores medlemmer, som har været medlemmer i hele forløbet, vil i hvert fald have en pensionsopsparing på over 2 mio. kr., når de rammer 61 år", siger Charlotte Lyhne og fortsætter:

"Det er jo ikke lærerne, den er lavet til. Det kan vi jo godt se".

Læs mere

Regeringens udspil

Powered by Labrador CMS