Stress
0   39

Lærenes Pension genopretter stresspulje: "Halvdelen af vores invalidepensionister er ramt af depression og stress"

Halvdelen af de lærere, der får invalidepension, er pensioneret på grund af depression eller stress. Lærernes Pension har sat fire mio. kroner af til forebyggelse af stress og har indgået et samarbejde med Falck Healthcare, der skal redde lærerne fra fyring.

I 2004 fik 100 lærere invalidepension fra Lærernes Pension på grund af stress. I 2016 var det mere end 1.000 lærere, viser tal fra pensionsselskabet.

Artiklen fortsætter under banneret

"Det er selvsagt en økonomisk udfordring. Det betyder nemlig, at der er færre penge til alderspension ", fortæller ansvarshavende aktuar i Lærernes Pension Jesper Brohus.

Derfor har Lærernes Pension søsat en forebyggelsespulje, der skal knække koden bag den intense hjertebanken, stikken i brystet, og de søvnløse nætter. Èn million kroner om året fra 2018 til 2021 skal gå til  projekter, der skal bekæmpe og forebygge stress hos lærerne.

"Der er slet ingen tvivl om, at stress fylder mere, end det gjorde tidligere. Vi oplever, at cirka hver anden tilkendelse af invalidepension eller midlertidig pension er på grund af stress og depression eller andre psykiske lidelser. Det vil vi gerne gøre noget ved med forebyggelsespuljer", lyder det fra Jesper Brohus og understreger, at antallet af lærere på invalidepension fra LP også er vokset som følge af selskabets generelle vækst i perioden.

LP har tidligere haft en tilsvarende pulje, og bestyrelsen i Lærernes Pension har i juni 2018 besluttet at genoptage puljen. Tidligere projekter har typisk været bygget op omkring et samarbejde mellem en række forskere, psykologer og skoler.

De projekter, som vil modtage penge fra stresspuljen, skal blandt andet indeholde konkrete tiltag og forsøg omkring forebyggelse af stress, og således ikke alene bestå af litteraturstudier, anbefalinger eller lignende. For projekterne skal give anledning til en begrundet sandsynlighed for, at det vil kunne bidrage til et forbedret invalideresultat, lyder det på Lærernes Pensions hjemmeside.

Projekterne vil ifølge Jesper Brohus typisk koncentrere sig om nogle enkelte skoler, skolelærere og skoleledere.

"Det vigtigste er, at resultaterne af projekterne kan formidles, så det kan gavne andre steder i landet", påpeger han.  

Økonomi og menneskeskæbner

Stress er en væsentlig årsag til udbetaling af pension. Derfor er det vigtigt for Lærernes Pension at nedsætte antallet af lærere på invalidepension, så der er økonomi til alderspensionen.

"Forebyggelsen skal hjælpe os økonomisk. Hver gang vi reducerer udgifterne til invalidepension, bliver der flere penge til alderspension. Alene i 2018 ser det ud til at der er 20-30 flere invalidepensionister end siden årsskiftet", siger Jesper Brohus.

Men ud over det økonomiske hensyn er der også en masse menneskeskæbner bag tallene:

"Vi kan spare ved hjælp af forebyggelse, men der er også et menneskeligt aspekt i det her. Håbet er, at vi får nogle lærere, som får muligheden for at vende tilbage til arbejdet. Lærere som oplever, at deres livskvalitet bliver forøget".

Falck hjælper syge lærere uden om fyring

"Jeg kan ikke mere, hvad skal jeg gøre for at gå fra lidt tidligere fra jobbet, jeg kan ikke magte det administrative, og jeg føler ikke, at jeg gør mit arbejde godt nok mere".

Sådan har det af flere omgange lydt, når Lærernes Pension har taget rundt i landet til senior- og informationsmøder. Noget som har givet anledning til stor bekymring hos pensionsordningen.

"Det startede med, at når vi rejste rundt i landet til møder var der flere og flere medlemmer, der oplevede stress. Det her med at være stresset var nærmest blevet en del af at være lærer. Det er nogle enormt ressourcestærke medlemmer, så det siger noget om alvorlig problemet er".

Derfor har Lærernes Pension som et andet led i at forebygge stress og mængden af invalidepensionister indgået et samarbejde med Falck Healthcare, der skal hjælpe lærere i fare for at blive afskediget.

"Samarbejdet går ud på at hjælpe lærere tilbage på arbejdsmarkedet. Det drejer sig om lærere, som gentagne gange er blevet sygemeldt, og derfor er i fare for at blive opsagt", siger koordinator i Lærernes Pension Charlotte Lyhne.

Alene i 2018 er cirka 200 lærere tilknyttet ordningen, men det tal vil formentlig vokse, desto mere pensionsselskabet får kommunikeret tilbuddet til medlemmerne, mener Charlotte Lyhne.

I Lærernes Pension udgør stress og depression mere end 70 procent af de sager, der sendes til Falck Healthcare. Samarbejdet er et led i pensionsordningens indsats over for psykiske lidelser herunder primært stress, som næsten hver fjerde lærer rammes af, viser tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

"Målet er at lærerne ikke havner på invalidepension og efter forløbet med Falck Healthcare kommer tilbage på arbejdsmarkedet", siger Charlotte Lyhne.

Sådan får lærerne hjælp

Når en lærer er sygemeldt og føler sig i fare for at blive opsagt, kontakter vedkommende Falck Healthcare, som opstarter hjælpe indsatsen.

"Det starter med en samtale med en læge, hvor lærernes situationen kortlægges. Derefter opstartes et samarbejde mellem læger, sygeplejersker, psykologer og socialrådgivere, som taler om, hvordan de hjælpe det pågældende medlem. Derefter tilknyttes der en fast kontaktperson, som typisk er sygeplejerske. Derfra er der en masse forskellige moduler og hjælp man kan få så som psykolog behandling og smertebehandling", forklarer Charlotte Lyhne.

For eksempel laver Falck Healthcare en vurdering af arbejdspladsen. Hvor en psykolog i fællesskab med den pågældende lærer taler om, hvilke ændringer der skal ske i lærerens hverdag på arbejdspladsen for at vende tilbage til jobbet.

"Målet er at lærerne kan få værktøjer til at deale med for eksempel stress, inden de når at havne på invalidepension. Det er ren forebyggelse".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Det faglige netværk Lærersenior er for lærere, som er pensioneret eller på vej dertil. I samarbejde med fraktion 4 - pensionisterne i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
298 andre er allerede tilmeldt