Debat

Debat: Det er fedt at være lærer

Overvejer du at læse til lærer, men er skræmt af de mange historier om dårlige arbejdsforhold? Så vil jeg gerne nuancere billedet lidt med min egen historie. Jeg er nyuddannet og starten på mit lærerliv har været fantastisk. Mit første år har bekræftet mig i, at det er det helt rigtige for mig, og jeg nyder at være på arbejde hver dag. Det er et betydningsfuldt job med søde elever og kollegaer.

Publiceret Senest opdateret

Jeg læser ofte artikler i både folkeskolen.dk og andre steder om, hvor hårdt og utaknemmeligt det kan være at komme ud og undervise som nyuddannet folkeskolelærer. 

Hvor dårligt forberedt man er som nyuddannet og om hvor lidt hjælp, man får.

Det kan der selvfølgelig være mange forskellige årsager til; det kan være uddannelsen, der ikke har forberedt en godt nok, eller det kan være den skole, man er blevet ansat på, der ikke har givet en de bedste muligheder for at lykkes med at få en god start – eller en god blanding af det hele. Der kan være mange årsager til, at starten på ens lærerliv kan være enormt svær.

Vi skal også høre de gode historier

Misforstå mig ikke. Jeg skriver ikke dette her for at negligere, at der helt sikkert er nogen (formentlig mange), der står midt i de problemer hver dag, og at det kan skræmme mange væk fra lærerfaget. 

Jeg skriver den her artikel, fordi jeg synes, at vi mangler at høre om nogle af succeshistorierne – for de findes altså også.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Ud i det ukendte

Jeg blev færdiguddannet lærer fra Campus Carlsberg i sommeren 2022. Jeg søgte, og fik tilbudt, et job på Birkerød Skole mens jeg stadig var i slutningen af min uddannelse. Det gav selvfølgelig en stor ro i slutfasen af min uddannelse, at jeg vidste, hvad jeg skulle efter sommerferien. 

Det var dog ikke en skole, jeg havde nogen form for kendskab eller relation til. Jeg var derfor stadig en enormt spændt nyuddannet lærer, som ikke anede, hvad jeg ville gå ind til.

Jeg afsluttede min sidste eksamen i idræt den 22. juni, og så var jeg uddannet dansk-, engelsk- og idrætslærer i udskolingen. Og heldig som jeg var, var det lige præcis de tre fag, jeg fik lov til at komme ud og undervise i fordelt på 6. og 7. årgang. Jeg fik også en lille lærerdrøm opfyldt, idet jeg fik lov til at få en klasselærerrolle i en 7. klasse. 

Lige præcis som jeg havde ønsket – det må siges at være en meget god start.

Min vigtige mentor og alle de gode kolleger

Min første dag på skolen fik jeg tildelt en mentor. Han stod – og står - altid til rådighed, når jeg har spørgsmål eller brug for hjælp – og det har man som nyuddannet lærer. 

Jeg var dog heldig at ende på en skole, hvor kulturen er sådan, at alle hjælper hinanden. I vores fælles forberedelsesrum for 6. og 7. årgang, smider alle med glæde alt, hvad de har i hænderne, hvis man har et spørgsmål til noget fagligt, eller bare har brug for hjælp til, hvad man skal svare en forælder på Aula.

Forberedelse sammen med erfarne kolleger

En anden ting, der for mig har været positivt, er at være ansat på en skole, der arbejder med fælles forberedelse. Det vil der være forskellige holdninger til i lærerverdenen, men fra mit synspunkt – som nyuddannet – har det været helt perfekt. 

Jeg får mulighed for at høre fra mere erfarne lærere, hvad der har fungeret for dem. Samtidig er det vigtigt, at de giver mig plads til selv at komme med mine egne idéer og måder at gøre tingene på. 

Det giver ro i maven, når jeg går ind og underviser, at undervisningen er forberedt i samarbejde med andre.

Uddannelsen er ikke forberedelse nok

Når jeg læser artikler, der taler ind i, at man ikke er forberedt til lærerlivet efter læreruddannelsen, tænker jeg altid: “Enig!”. 

Havde det ikke været for mit sideløbende vikarjob under uddannelsen, ville jeg aldrig have følt mig klar til at stå og undervise foran en klasse eller have nogen særlig viden om relationsarbejde og andet i praksis. 

Og havde det ikke været for mine nye kollegaer på Birkerød Skole, havde jeg helt sikkert ikke følt mig klar til skole-hjem-samtaler, at besvare beskeder til forældre på Aula, at løse svære situationer i svære klasser, eller at lave et forløb på MeeBook.

Er du i tvivl? Så spring ud i det

Og så er jeg tilbage, hvor jeg startede dette indlæg. Med en nuancering af det officielle lærerbillede - til dig der er tiltrukket af jobbet, men skræmt af historierne.

Starten på mit lærerliv kunne ikke have været meget bedre, og jeg nyder at komme på arbejde hver dag. 

Det er et betydningsfuldt job med søde elever og kollegaer. Jeg har i mit første år som lærer fået bekræftet, at det er det helt rigtige for mig. 

Så mit råd til dig er: Spring ud i det.

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning.

Powered by Labrador CMS