Stress - ildsjælens værste fjende

Lærerne skal passe på sig selv som lærer, siger stresscoach Henrik Krogh

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når ildsjælen brænder støt og roligt for sit arbejde, går det fint. Oplevelserne af succes er mange, og tilfredsheden ved arbejdet er stort. Men når succesen vender, når lederen, eleverne, forældrene eller kollegerne presser for meget, går det hen og bliver negativt.

'Jeg har haft kontakt med en del lærere via mit arbejde som stresscoach. De kommer typisk med problemer med at leve op til meget høje forventninger - deres egne eller andres - samtidig med at de skal tackle mennesker, der har problemer', siger Henrik Krogh, der har stress-hjemmesiden oxyfine.dk og arbejder som konsulent, stresscoach og foredragsholder.

'Personligt har jeg mødt to lærere, der bare forsvandt ud af skolen efter en periode, hvor de blev mere og mere zombieagtige - stive i bevægelserne, ikke livlige, døde i blikket og fraværende. Zombieadfærden er typisk for mennesker, der er blevet så overbebyrdede, at nu kan de snart ikke holde sammen på sig selv mere. Og jeg tror, at alle lærerværelser har oplevet den situation'.

'Det er ofte de dygtigste og mest engagerede, der får problemer. Ofte ønsker de selv at arbejde meget eller at kunne klare et stort pres. Men ligesom topidrætsfolk skal de også have en 'læge' eller en 'træner', der kan holde øje med, at de ikke slider sig selv op'.

Og så er der personligheden.

En person, der er en meget sirlig/perfektionistisk, irritabel eller hysterisk type, har lettere ved at ryge ind i problemer med stress og udbrændthed.

'Hvis man er den selvopofrende type, der 'nok skal gøre det, hvis ingen andre vil', kommer man nemt ind i en mølle af skuffelser og nederlag. Det forstærker den negative spiral og fornemmelsen af, at man ikke har magt over sit eget liv', siger Henrik Krogh.

Nu siger jeg ligesom fra

Henrik Krogh tilføjer, at stresshåndtering blandt andet handler om at kunne sige både til og fra på en effektiv og kraftfuld måde, hvor kroppen og stemmen tydeligt understøtter hjernens budskab.

'Jeg sidder jævnligt over for mennesker, der tydeligvis har deltaget i adskillige 'lær at sige fra'-kurser. De kan ligesom mærke, at det, du siger, på en eller anden måde gør, at de nu må sige fra. Problemet er, at der ofte går alt for meget hjerne i den, så de virker lige så truende som en vred sommerfugl. De bliver dybt stressede over, at de ikke bliver taget alvorligt, eftersom det er de færreste - heller ikke børn - der respekterer den måde at udtrykke sig på', siger Henrik Krogh.

Et af symptomerne ved begyndende udbrændthed er kynisme.

'Jeg oplever folk i IT-branchen, der reklamerer for den helsebringende lettelse, der ligger i at sige til omgivelserne: 'det er ikke mit problem'. For eksempel hvis ens kone har behov for at tale om en venindes problemer. Den grundholdning dur ikke ret langt hen ad vejen, når man har med mennesker at gøre. Jeg har selv et meget belastende job, hvor jeg er en del af mange menneskers personlige udvikling i kritiske perioder. Det kræver en god evne til at sortere i, hvor meget man kan overkomme at engagere sig i, men det kræver også, at man tager advarselssignaler som manglende indfølingsevne og kynisme i opløbet', siger Henrik Krogh.-Lis Lyngbjerg Steffensen er freelancejournalist

Henrik Krogh skal holde foredrag for Danmarks Lærerforenings kreds 16 i Høje-Taastrup den 21. september.

Hvordan

En personlighedstype, der kan forene engagement, kreativitet og hårdt arbejde.

Ildsjælen med termostatstyring:

Brænder for at gøre en forskel her i livet og har viljen, lysten og hjertet som drivkraft. Har en fornemmelse af at slå til og har evnen til at kunne slå fra og slappe af. Kender sig selv og kan under pres holde fast i sig selv og kæmpe i overensstemmelse med sine kerneværdier.

Det kræver som regel blod, sved og tårer at fremelske de bedste sider af sin personlighed og få nogenlunde styr på de værste sider.

Tre typer, der har størst risiko for at brænde ud:

Den irritable type:

Har dybest set et hidsigt temperament, også selvom det er blevet bedre med alderen.

Den perfektionistiske type:

Forsøger at have kontrol med alt og huske alt.

Den selvopofrende type:

Skal nok løse opgaverne, hvis ingen andre vil eller kan.

Den bedste vej til at nedsætte risikoen for udbrændthed for alle tre typer er at arbejde målrettet med at opbygge sit selvværd. Så man ikke tror, at man kun er noget i kraft af sine præstationer. Også klarlæggelse af sine kerneværdier er vigtigt, da den værste stress opstår, når man mishandler sine egne værdier.

Kilde: Henrik Krogh, www.oxyfine.dk

Bare ring

I fjor ringede omkring 1.000 lærere til Danmarks Lærerforenings Rådgivning om Psykiske Arbejdsmiljøproblemer. Mange ringede med problemer i forhold til stress og udbrændthedssymptomer.

Danmarks Lærerforenings Rådgivning om Psykiske Arbejdsmiljøproblemer tæller tre medarbejdere, der er specialuddannet til at tale med mennesker i krise. De har mulighed for at henvise videre til 40 psykologer på landsplan, hvor man kan få fem timers samtale, hvis der er behov for det. De rådgiver lærere og medlemmer fra syv andre organisationer under DUS - Danske Undervisningsorganisationers Samråd.

Stress-symptomer

Milde symptomer:

Kan såmænd være irriterende nok og skabe mange problemer i hverdagen. Har du jævnligt en eller flere af disse symptomer, er det en god ide at få et grundigt helbredscheck hos lægen og forholde dig mere direkte til, hvordan stress påvirker din hverdag.

Meget mavesyre, brystsmerter, stemmeproblemer, manglende rejsning, kæbespændinger, rygsmerter, hjertebanken, svimmelhed, koncentrationsbesvær, svagt immunforsvar, glemsomhed, fordøjelsesproblemer, øresusen, irritation, træthed, søvnproblemer, hovedpine, modløshed, manglende lyst, overvægt, muskelinfiltrationer, nervøsitet, forkølelsessår, museskader, synkebesvær.

Alvorlige symptomer:

Kræver som regel altid professionel hjælp enten fra læge, psykolog eller anden kvalificeret behandler.

Hæmmet højdevækst, tinnitus, stemmesvigt, angina pectoris, hjerte-kar-sygdomme, rygsmerter, mavesår, impotens, voldelig adfærd, fedme, sukkersyge, alkohol-/stofmisbrug, demens, udbrændthed, migræne, angst, skulder-nakkesmerter, kvælningsfornemmelser, depression, barnløshed, manglende menstruation, frigiditet, vulvodyni (stærke smerter i underlivet).

Superstress: (IT-, medie- og reklamestress)

Oversigten viser både de milde og de alvorlige symptomer, som du bør have kendskab til, hvis du arbejder i IT-, medie- eller reklamebranchen eller er meget ambitiøs og hårdtarbejdende. Det specielle ved denne type højstress er, at alvorlige problemer kan opstå meget hurtigt. Derfor er det vigtigt, at man selv og ens nærmeste kender advarselssignalerne og reagerer på dem.

Panikangst, unaturlig træthed, hovedpine, rystende hænder, irritabilitet, søvnløshed, udbrændthed, euforisk, undergearet, læsevanskeligheder, mavesår, besvimelsesanfald, nedsat orienteringssans, hukommelsestab, hurtig ældningsproces, koncentrationsproblemer, overgearet, tendens til fedme, zombieadfærd, depressiv, forstenet indeni, opkast, forhøjet blodtryk.

Kilde: Henrik Krogh, www.oxyfine.dk