Kronik

Unboss folkeskolen

Større frihed og færre regler er to vigtige elementer i en nødvendig decentralisering, hvis folkeskolen skal kunne skabe merværdi. Det kan ske ved positivt at fokusere på det, vi hver især kan gøre i fremtidens ubegrænsede organisation.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg tror, de fleste folkeskolelærere er trætte af de konstante forsøg på at styre skolen strammere og mere centralt med regler, systemer og krav for alting.

Mit ærinde er præcis det modsatte: Jeg vil argumentere for større frihed, større faglighed, færre regler og mindre central styring. Ikke for at tækkes lærerne, men fordi jeg er sikker på, at netop det er vejen til en bedre skole.

Vejen hedder unboss, altså det modsatte af chef. »Unboss« er titlen på den bog, som Jacob Bøtter og jeg netop er blevet færdige med. En unboss er en person, der enten som leder eller medarbejder arbejder på en helt anden måde, end vi er vant til (se nedenfor). At unbosse er også et verbum, der beskriver processen, hvor en traditionel organisation gøres mere meningsfuld og værdiskabende, og endelig bliver unboss forhåbentlig også navnet på den bevægelse, hvor vi, der gerne vil forandre traditionelle organisationer, finder sammen og hjælper hinanden med at få det til at ske.

Anmeldelse: Unboss

Substansen er den merværdi, vi kan skabe, hvis vi arbejder bedre sammen. Hver enkelt lærer skaber en vis værdi for eleverne ved at arbejde. Hvis skolen fungerer dårligt, og vi spilder en masse tid på internt kævl og dårligt samarbejde, så er den værdi, vi skaber i fællesskab, mindre end værdien af det, vi hver især kunne gøre. Hvis vi arbejder optimalt sammen og understøtter det, de andre gør, kan vi tilsammen skabe større værdi end summen af det, hver enkelt kunne skabe. Merværdien kan være rigtig stor; en analyse, som jeg udarbejdede sidste år, peger på, at vi på danske arbejdspladser ved optimalt samarbejde kan skabe i hvert fald 60 procent mere værdi, end vi gør i dag. Mon ikke også det gælder folkeskolen?

Afklar folkeskolens eksistensberettigelse

At skabe merværdi har ikke noget at gøre med at løbe hurtigere. Merværdi begynder med, at alle på skolen eller i virksomheden er enige om, hvad formålet er. Altså hvorfor vi findes. Her er en formel formålsparagraf sjældent nok. Tænk på en virksomhed, der producerer vandpumper. Dens eksistensberettigelse er ikke at producere pumper, men derimod at skaffe rent vand. Og de to ting er helt forskellige.

At producere pumper udtrykker, hvad virksomheden gør; at skaffe rent vand udtrykker, hvorfor virksomheden eksisterer. Encyclopedia Britannica troede, at dens formål var at udgive verdens bedste leksikon, men i virkeligheden blev det formål overhalet indenom. For ind kom Wikipedia, der satte sig for at gøre verdens viden tilgængelig for alle. Nu er Encyclopedia Britannica gået konkurs. At udgive et leksikon er, hvad virksomheden gør; ikke hvorfor den eksisterer.

Fokus på uundværligheden

Jeg vil undlade at formulere et forslag til din skoles hvorfor - det er ikke noget, I skal overlade til lægfolk som mig. Men lad jer ikke nøje med folkeskolens formålsparagraf. Den handler jo mest om, hvad skolen skal gøre, og kun lidt om hvorfor. Den er fin som ramme, men ikke tilstrækkelig. Derfor foreslår jeg, at du og dine kolleger formulerer, hvorfor netop jeres skole er uundværlig i netop jeres område. Det er jeres hvorfor.

Hvis I er enige om et enkelt og stærkt hvorfor, så er jeg overbevist om, at det kan engagere ikke alene medarbejderne på skolen, men også elever, forældre, den kommunale ledelse og de lokale virksomheder. Hvis ikke, så er det om igen: Så er jeres hvorfor endnu ikke enkelt og stærkt nok.

Men hvis jeres formål (hvorfor) virkelig er stærkt, er det nøglen til alt det andet. Forestil jer, at I havde fundet frem til, at jeres skoles formål var at sætte hver eneste elev i stand til at udnytte sit fulde potentiale som menneske, som borger og som medarbejder. Det var jeres hvorfor, og det ville være stærkt nok til at engagere både kommune, forældre og de lokale virksomheder.

Den ubegrænsede organisation

I er måske 50 lærere og andre medarbejdere på skolen. Skolen med jer 50 kalder vi den begrænsede organisation. Den ubegrænsede organisation omfatter alle dem, der deler jeres passion (jeres hvorfor). Mens I er 50 medarbejdere på skolen, er der måske tre tusinde eller flere i den ubegrænsede organisation, som omfatter elever, forældre, pårørende, kommunale medarbejdere, virksomheder og andre. En skole i snæver forstand kan godt ledes af en boss, om end jeg ikke ville bryde mig om at være der. Men de 3.000 deltagere i den ubegrænsede organisation kan bossen umuligt lede. De lader sig ikke styre af regler, budgetter og instruktioner. De skal engageres og involveres på en helt anden måde. Det er det, en unboss gør. Eller mere præcis: Det er det, alle 50 medarbejdere kan gøre. I er nemlig alle unbosser. Ledere eller medarbejdere i den bevægelse, som engagerer de 3.000 i den fælles opgave.

Den fælles passion

Umiddelbart lyder det fremmed for de fleste: Kan man forestille sig en folkeskole, hvor alle medarbejdere er engageret i en fælles opgave, i et fælles hvorfor? Jeg kan dårligt forestille mig det modsatte, altså en folkeskole uden den fælles passion. Skolens opgave er så væsentlig for børnene, forældrene og samfundet i det hele taget, at den mere end noget andet kalder på folk, der er passionerede, og heldigvis kender jeg mange lærere, der er netop det.

Unboss er et nyt paradigme for ledelse og medarbejderskab i organisationer, der kan samles om en passion, og som kan inddrage deres omgivelser (interessenter) heri. Accepterer man præmissen, fortæller unboss, hvordan man skal arbejde i praksis; hvordan man organiserer sig, hvordan man arbejder sammen og deler viden, hvordan man inddrager borgere, kunder og andre, hvordan arbejdspladsen indrettes, og hvordan man skaffer stadig fornyelse og forbedring. Alt det handler unboss om.

Der er altså et alternativ til detailstyring, overdreven dokumentation og kontrol. Hvorfor ikke bare gå i gang?

Lars Kolind (født 1947) er cand.scient. i matematik og HD i organisation. Kolind har blandt andet været managementkonsulent, underdirektør på Forskningscenter Risø og finansdirektør i Radiometer. Lars Kolind blev for alvor kendt for sin omstilling af Oticon, hvor han var koncernchef fra 1988 til 1998. Han er, eller har været, bestyrelsesformand for World Scout Foundation, Grundfos, Wemind og Unimerco. Kolind står bag bestselleren »Kolind Kuren« og er adjungeret professor ved Aarhus Universitet.