KL's topforhandler Michael Ziegler ønsker at afskaffe lærernes aldersreduktion ved de kommende overenskomstforhandlinger.

Ældre lærere står for skud ved overenskomst-forhandlingerne

KL vil skrotte aldersreduktionen og løfte aldersgrænsen for seniordage i de igangværende overenskomstforhandlinger. Anders Bondo vil ikke ændre på reglerne, der giver ældre lærere en række fridage i løbet af skoleåret.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En lærer der fylder 60 år har ret til at få nedsat arbejdstiden med 175 ti-mer, men stadig få fuld løn og pensionsindbetaling. Det er en ordning, som næsten alle lærere benytter sig af, når de når den runde fødselsdag. Lignende regler gælder for gymnasielærere. KL har tidligere uden held stillet krav om, at lærernes aldersreduktion skal væk.

KL vil afkaffe aldersreduktionen

Og ved denne overenskomst prøver de igen. KL's topforhandler og borgmester i Høje-Taastrup Michael Ziegler kan ikke se, hvorfor lærerne skal have den særlige ordning. "Det er en meget fin ordning for lærerne. Og det er også muligt, at den fastholder nogle lærere. Men det er også en rigtig dyr ordning. Spørgsmålet er, om der er et argument for, at der skal være en meget mere lukrativ ordning for lærerne, end der er for de øvrige 400.000 kommunalt ansatte", spørger Michael Ziegler. Lærernes formand Anders Bondo mener, at der er grund til at kæmpe for, at det er attraktivt for lærerne at blive på skolen - også efter de fylder 60. "Aldersreduktionen skal fortsætte. Vi skal have lærerne til at blive så længe som muligt", siger lærerformanden.

Også på det statslige område bliver der stillet krav om at afskaffe aldersreduktioner. Og lykkes det kommer det ,til at gå ud over flere mindre grupper af DLF-medlemmer - (rettet 25/2 2013) eksempelvis lærere på private gymnasier med grundskole.  KL ønsker derudover at retten til seniordage udskydes i takt med, at efterlønsgrænsen rykker sig. I dag har alle ansatte i kommunerne ret til to fridage i det kalenderår, de fylder 60. Antallet af fridage stiger i takt med alderen til i alt fire dage. 

Ældre speciallærere går glip af aldersreduktionen

Læs mere

KL's generelle krav

KL's krav på lærerområdet