”Den lokale løndannelse skal moderniseres. Vi skal væk fra bureaukrati, garantier og puljetænkning og frem til, at lønnen bliver brugt strategisk til at understøtte kommunernes opgaveløsning”, siger kommunernes chefforhandler Michael Ziegler.

KL vil afskaffe aldersreduktionen

Slut med 175 timers aldersreduktion, når man fylder 60. Og et ønske om, at lærerne selv på længere sigt forhandler lokale løntillæg. Sådan lyder nogle af KL's krav til den kommende overenskomst. "KL bliver nødt til at bøje sig", lyder det fra DLF.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En lærer der fylder 60 år har i dag ret til at få nedsat den årlige skoletid med 175 timer, men stadig få fuld løn og pensionsindbetaling. Det er en ordning, som næsten alle lærere benytter sig af, når de når den runde fødselsdag. Men det skal være slut nu, hvis det står til KL. Det kom frem, da de kommunale og regionale lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationer i går udvekslede krav til de kommende overenskomstforhandlinger.

KL's begrundelse er, at man gerne vil være på forkant med, at der i fremtiden kommer til at mangle lærere. Men den begrundelse kan formand for overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen ikke forstå.

"Vi vil ikke af med aldersreduktionen. Det er en god mulighed for lærere, der bliver 60 for, at man stadig kan være i fulde omdrejninger, men på et nedsat timetal. Det tror jeg netop er vigtigt for at fastholde de ældre i skolen".

KL: Ansatte skal selv forhandle lokal løn

I dag forhandles de lokale løndele af den lokale kreds. Men KL ser gerne, at skolelederen kan aftale løntillæg direkte med den enkelte medarbejder. I første omgang er der i KL's krav lagt op til, at det er ledere og mellemledere, der selv skal forhandle de lokale løndele.

Men formand for KL's Personale- og Lønudvalg Michael Ziegler fortæller, at målet er at alle ansatte selv forhandler.

"Vores langsigtede mål er, at den enkelte medarbejder skal forhandle løn med sin leder. Men vi ved, hvordan organisationerne ser på det, så det her er ikke et frontalangreb på forhandlingsretten, men et første skridt på vejen", siger Michael Ziegler til Avisen.dk.

Gordon Ørskov Madsen fortæller, at DLF vil kæmpe for, at det ikke sker.

"Vi ønsker ikke en individualisering af lønnen. Det bliver konkurrence mellem de ansatte, for lønkagen bliver jo ikke større. Vores arbejde som lærer handler om at indgå i et tæt samarbejde med kollegerne, og det vil individuel forhandlet løn ikke fremme", siger han og advarer arbejdsgiverne mod at komme med alt for mange krav om forringelser i en overenskomstperiode, hvor der er meget få penge at forhandle om.

"Hvis der kommer så mange forringelser, kan vi ikke få det igennem. Det må vi få KL til at forstå. KL bliver nødt til at bøje sig for at vi kan indgå kompromisser. Man må få KL til at anerkende, at man må udmønte lokal løndannelse på mange forskellige måder alt efter, hvilken medarbejdergruppe, der er tale om", siger Gordon Ørskov Madsen.

Parterne mødes til den første politiske forhandling i morgen kl. 10.00

KL's ønsker til overenskomsten:

Lokal løndannelse

Forhandlingsretten skal moderniseres så løn forhandle direkte mellem ledere, mellemledere og arbejdsgiver.

Forenkling af overenskomster - især overenskomster for lærere m.fl..

Plustid - individuelle aftaler om længere arbejdstid

Afskaffelse af aldersreduktion

Frit valg ordninger mellem løn og pension

Se den fulde liste via link til højre