”Jeg har gjort noget godt for mig selv ved at gå på delpension – både privat og i forhold til mit arbejde”, siger Kirsten Høgh Fogt, lærer på Suhrs Højskole i indre København.
”Jeg har gjort noget godt for mig selv ved at gå på delpension – både privat og i forhold til mit arbejde”, siger Kirsten Høgh Fogt, lærer på Suhrs Højskole i indre København.

Lærer på delpension: "Jeg er blevet en bedre medarbejder"

65-årige Kirsten Høgh Fogt har siden januar 2020 været på delpension på halv tid i sit job som lærer på Suhrs Højskole i København. Hun nyder den øgede frihed og opfordrer andre til at undersøge mulighederne for delpension.

Publiceret

HVAD ER DELPENSION

Delpension er en rettighed, alleoverenskomstansatte i DLF har fra pensionsalderen - uanset hvor deer ansat.
Delpension er en mulighed for at arbejde mindre og skabe enfleksibel tilbagetrækning. For med delpension går du ned i tid ogfår løn for de timer, du arbejder. Derudover begynder du at brugeaf din pension for de resterende timer.
Selvom delpension er en rettighed, har man ikke ret til at kræveet deltidsjob. Så din arbejdsgiver skal være med på ideen om etdeltidsjob.
Pt. er omkring 10 DLF-medlemmer på delpension.

SÅDAN FUNGERER DELPENSION

Vælger du at gå 50 procent ned itid, får du udbetalt 50 procent i løn fra din arbejdsgiver plus 50procent af det, du ville få udbetalt, når du går på pension.
Vælger du at gå 30 procent ned i tid, får du 30 procent af dinpensionsudbetaling og 70 procent via din løn.
Arbejder du på delpension, betaler du stadig ind til pension, menkun for de timer, du arbejder.
Har du været på delpension, får du en lavere pensionsydelse, nårdu går fuldt på pension, fordi du har brugt noget af dinpensionsopsparing.

ET EKSEMPEL FRA LÆRERNES PENSION

Alt efter løn, alder, pensionsalder,pensionsindbetalinger, den reelt nedsatte tid mv. variererindtjeningen under delpension, men her et eksempel fra LærernesPension:

En 67-årig tjener 39.100 kroner om måneden og går påhalvtid.
Løn:            19.550 kroner
Pension:         3.380kroner
I alt              22.930 kroner

Derudover vil der sandsynligvis være pension fra tidligereansættelse, da Lærernes Pension først blev oprettet i 1993.
Har man indbetalt til efterløn, kan man også få udbetalt efterlønmed modregning af pension og lønarbejde efter gældenderegler.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hele sit arbejdsliv havde Kirsten Høgh Fogt arbejdet fuld tid eller mere, men i sommerferien 2018 - i en alder af 63 år - fik hun en drøm om at komme på halvtid.

Hun sad i en stilling som viceforstander på Suhrs Højskole i København. Brændte stadig for skolen, men ville både gerne give plads til lidt yngre kræfter og følte sig også en anelse udbrændt.

"Jeg havde arbejdet så meget i så mange år. Været med til den kæmpe forandring, hvor Suhrs Husholdningsskole blev til Suhrs Højskole og hele udviklingen bagefter".

"Jeg sad som konstitueret forstander i et år fra 2013 til 2014, og selvom jeg stadig elskede mit arbejde, blev jeg bare enig med mig selv om, at jeg gerne ville trappe lidt ned. Og i højere grad selv bestemme, hvad jeg skal bruge min tid på", fortæller Kirsten Høgh Fogt.  

Jeg har fået mere overskud

Så hvor Kirsten Høgh Fogts ønske var at gå på halv tid fra den 1. august 2019, blev det i stedet til en aftale om at gå på trekvart tid i hele 2019. Så hendes afløser som viceforstander kunne blive lært ordentligt op.

Første halvår af 2019 var Kirsten Høgh Fogt stadig primært viceforstander, men fra august 2019 var hendes afløser den primære, og Kirsten Høgh Fogt arbejdede i stigende grad som lærer. Siden 1. januar i år er hun så kommet på halv tid - som ønsket - og er helt ude af jobbet som viceforstander.

"Jeg er rigtig glad for at være gået på halv tid, fordi nu kan jeg selv bestemme, hvad jeg skal bruge min tid på. Om jeg skal gå en tur, besøge min gamle mor, se mine børn, tage nogle dage til mit fritidshus på Samsø, tage til tandlæge, bare være Kirsten".

"Samtidig er jeg blevet en bedre medarbejder. Jeg har mere overskud og får flere ideer til, hvad vi kan lave i undervisningen, og hvad vi kan engagere os i som skole. Inden jeg gik på halvtid, var jeg blevet lidt en Duracell-kanin", mener Kirsten Høgh Fogt.

Undersøg mulighederne

Hun opfordrer andre til at undersøge mulighederne for delpension. Fordi det har gjort noget godt for hende, og fordi hun ser delpension som en god måde at vænne sig til livet som pensionist på.

"Jeg vil absolut anbefale andre at gå på delpension, men man skal have undersøgt specifikt, hvordan ens egen økonomi kommer til at se ud. Samtidig kræver det et deltidsjob, så man skal have arbejdsgiveren med på ideen også", siger Kirsten Høgh Fogt.Selv er hun ikke tvivl om, at hun fortsætter på halvtid på delpension.

"Egentlig kan jeg gå på pension, når jeg bliver 66 år til november, men jeg er rask, glad for mit arbejde og vi har ingen udløbsdato på vores aftale, så jeg fortsætter".

Vil du vide mere om delpension, kan du få rådgivning hos Lærernes Pension.  

Powered by Labrador CMS