Barnebarnet Villads i fuld gang med dagens fjernundervisning med farmor – pensioneret lærer Gurli Nielsen - som lærer via sin ipad.

Pensioneret lærer fjernunderviser børnebørn

Siden corona-nedlukningen har pensioneret lærer Gurli Nielsen fra Svendborg undervist sine to børnebørn i Hedehusene via Facetime hver dag fra klokken 8-12. Det gør en forskel for både os bedsteforældre, vores børnebørn og deres forældre, mener hun.

Publiceret
”STOP COVID-19 #stayhome” står der på Gurli Nielsens profilbillede på Facebook. Hun fylder 70 år til juni og mener klart, at alle skal følge myndighedernes anbefalinger om at begrænse fysisk kontakt og blive hjemme.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Farmor - er du klar?"

Sådan lød det hver morgen klokken 8.00 fra mandag til fredag i sidste uge hos pensioneret lærer Gurli Nielsen i Svendborg på hendes ipad.

Opkaldet kom fra barnebarnet Villads, der ringede via Facetime fra sit værelse i Hedehusene. Og opkaldene fortsætter i denne uge.

Siden nedlukningen af de danske skoler har Gurli Nielsen nemlig sagt ja til at fjernundervise sine to børnebørn; Villads i 0. klasse og Malthe i 5. klasse. Med lidt hjælp fra husbonden Ole, der er pensioneret politibetjent.

"Vores søn Lars havde hørt i radioen, at det var en mulighed, at bedsteforældre kunne hjælpe med fjernundervisningen af de hjemsendte skolebørn. Så han spurgte, om det ikke var noget for os, og selvfølgelig sagde vi ja", fortæller Gurli Nielsen.

Lærer- og forældreforening: Vi skal finde ud af det sammen

Et fast skema med indlagte pauser

Så hver formiddag fra mandag til fredag ringer Villads op klokken 8.00 og har primært farmor med på sin ipad indtil klokken 12. Malthe kommer ind og får hjælp efter behov. Eller ringer selv op, hvis det bliver nødvendigt.

Børnebørnene følger et skema med deres normale fag og indlagte pauser, som forældrene har skrevet op på en tavle. Børnene sidder på hver deres værelse, forældrene arbejder hjemmefra i stuen, og så står især Gurli Nielsen for fjernundervisningen.

"Men i sidste uge havde Villads et tema om trafik, og så er Ole på - han er jo pensioneret politibetjent", fortæller Gurli Nielsen. I pauserne spiller de for eksempel UNO.

"Det fungerer fint. Ole og jeg sidder her i Svendborg, og Villads i Hedehusene, og så har vi bare hver vores bunke. Det kan sagtens lade sig gøre", forklarer hun.

Minister: Der bliver ingen ekstra undervisning, når eleverne vender tilbage

Følger lærernes undervisning

I fagene følger de, hvad børnebørnenes lærere på Hedehusene Skole har lagt op.

"Som gammel dansklærer kunne jeg sagtens begynde at finde på nogle forskellige opgaver, men det skal jeg ikke. Vi følger det, lærerne lægger op, og i det hele taget skal forældre også skrue ambitionsniveauet lidt ned i disse tider. Det skal også være lidt hyggeligt i disse svære tider", mener Gurli Nielsen.

Den virtuelle skoledag starter med en sang, og så bliver der ellers lavet matematik, lært om trafik, skrevet ord, historier og læst bøger. "Min svigerdatter har sendt bøgerne til mig på telefonen, så jeg kan følge med, når Villads læser op".

Årsmøde i fraktion 4: Frivilligt arbejde skabte stor debat

Dejligt at få mulighed for at undervise igen

Gurli Nielsen gik på pension i 2015 fra et job som dansklærer på Ørkildskolen afdeling Byen i Svendborg.

"Jeg stoppede på grund af skolereformen, og jeg synes bestemt ikke, det var sjovt at gå på pension. For jeg savnede børnene og undervisningen, så det er så dejligt at få mulighed for at undervise igen, og jeg lærer også nyt. Den anden dag sang vi to-tabellen via Youtube - den kendte jeg ikke".

Normalt er både hun og husbonden aktive mennesker med et stort netværk, en stor familie og mange gøremål. Gurli Nielsen går til gymnastik to gange om ugen, er med i både en læseklub og flere grupper med gamle kollegaer, som mødes jævnligt.

Minimum hver tredje uge plejer de at tage bilen til Hedehusene og Nørrebro i København for at besøge deres to sønner, svigerdatter og de to børnebørn.

"Alt det er aflyst nu på grund af corona, og i den optik er fjernundervisningen også dejlig. Vi gamle får noget adspredelse, og vi kan bruge vores formiddage på at gøre en forskel for os, for børnene og for forældrene, som nemmere kan passe deres arbejde, når de ikke også skal stå for fjernundervisning".

Lisbet er pensioneret lærer og skoleven: "Det holder min faglighed i live"

Få det bedste ud af situationen

Gurli Nielsen er 69 år og fylder 70 år den 8. juni.

"Jeg har lige sendt invitationer ud til min fødselsdag - teltfest i haven. Jeg håber, at de mørke skyer er drevet væk inden. Ellers må vi aflyse. Så vigtigt er det ikke".

Til gengæld mener hun, det er altafgørende, at alle overholder myndighedernes anbefalinger om at begrænse fysisk kontakt og blive hjemme.

"Vi er jo lidt gamle og dermed i risikozonen. Ole er 73 år og døjer med noget astma, så alt det her er da lidt bekymrende, og alle er nødt til at overholde anbefalingerne. Alt andet er hensynsløst, som vores dronning sagde i sin tale til befolkningen".

"Det er rigtig svært, men vi må forsøge at få det bedste ud af situationen, og her giver fjernundervisningen med børnebørnene stor glæde", slutter Gurli Nielsen.

Selvom undervisningen egentlig slutter klokken 12, så kan Villads godt finde på at ringe op på Facetime igen senere på eftermiddagen og spørge, hvad de nu skal finde på. Sammen.