Palle Smed er direktør for Faglige Seniorer – en interesseorganisation for foreløbig 16 fagforbunds seniorer.
Palle Smed er direktør for Faglige Seniorer – en interesseorganisation for foreløbig 16 fagforbunds seniorer.

Pensionerede DLF-medlemmer meldes ind i Faglige Seniorer

Fra 1. januar 2022 er alle medlemmer af DLF's pensionistfraktion også medlemmer af Faglige Seniorer – en paraplyorganisation for seniorer fra foreløbig 16 fagforbund. Og alle DLF-medlemmer over 60 år vil modtage nyhedsbrev fra organisationen som forberedelse til seniorlivet.

Publiceret

FagligeSeniorer

- Stiftet i 1980 af en rækkeLO-fagforbund, som en paraplyorganisation for forbundenes mangeseniorklubber.
- Har godt 230.000 medlemmer.
- Har pt. 16 medlemsorganisationer, hvor de største er 3F og HK.Pr. 1. januar 2022 træder både Danmarks Lærerforening og DanskSygeplejeråd også ind i organisationen.
- Det koster fem kroner pr. medlem pr. år. Et beløb DLF betalerfor alle medlemmer af Fraktion 4.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skiftende hovedstyrelsesmedlemmer og kongresdelegerede for Fraktion 4, pensionisterne i Danmarks Lærerforening, har i årevis arbejdet for medlemskab af Faglige Seniorer, og nu, pr. 1. januar 2022, lykkes det. Fra årsskiftet er samtlige medlemmer af Fraktion 4 medlemmer af Faglige Seniorer - en paraplyorganisation for foreløbig 16 fagforbunds seniormedlemmer.

Med et medlemskab af Faglige Seniorer træder de pensionerede medlemmer af DLF ind i et fællesskab sammen med godt 230.000 andre faglige seniorer fra forskellige fagforbund som 3F, HK og Dansk Metal. For Faglige Seniorer er fagbevægelsens fælles organisation for forbundenes seniorklubber.

Pr. 1. januar har både Danmarks Lærerforening og Dansk Sygeplejeråd meldt sig ind i fællesskabet. Som en kollektiv indmeldelse, hvor organisationerne også betaler medlemsskabet for deres respektive medlemmer.


Seniorhåndbog samt rådgivning

Hvert år udgiver Faglige Seniorer tillige "Seniorhåndbogen". Et opslagsværk på omkring 110 sider - med opdaterede rettigheder, regler og muligheder for pensionister, efterlønnere og seniorer.

Derudover giver et medlemskab af Faglige Seniorer også adgang til gratis rådgivning, da organisationen har både advokatrådgivning, forsikringsrådgivning, boligrådgivning og rådgivning af en socialrådgiver.

"Vi fører ikke sager, men vores medlemmer kan få råd og vejledning - få svar på forskellige spørgsmål, som er aktuelt i senior- og pensionistlivet", fortæller Palle Smed.

Fælles talerør for faglige seniorer

Helt fra stiftelsen i 1980 har Faglige Seniorer været tænkt som en interesseorganisation, der varetager faglige seniorers interesser over for Christiansborg, regioner og kommuner.

Pt. har Faglige Seniorer 50 kommunegrupper - og det er de lokale grupper, der diskuterer ældrepolitik med et lokalt udgangspunkt.

"Vi har dog igangsat en demokratisk proces, hvor vi er ved at omdanne organisationen fra de 50 kommunegrupper til langt flere lokalforeninger - en nødvendighed på grund af vores stigende medlemstal", forklarer Palle Smed.


Pensionsalder og et rigt seniorliv

Fra centralt hold kæmper Faglige Seniorer for, at seniorer får et rigt og varieret seniorliv. Nogle af de vigtigste dagsordener lige nu handler om: Et fleksibelt seniorarbejdsmarked, flere seniorboliger og tilstrækkeligt med hænder i ældreplejen.

"Vi kæmper også for, at pengene skal følge med, når vi bliver flere ældre. Frem mod 2030 vil vi blive godt 160.000 flere ældre over 80 år, og det kræver, at kommunerne får flere penge. For ellers vil vi opleve ringere velfærd, og det er ikke rimeligt over for mennesker, der har ydet en indsats for samfundet hele livet", pointerer Palle Smed.

Faglige Seniorer er også involveret i diskussionen om danskernes pensionsalder.

"Vores holdning er, at vi skal stoppe ved en pensionsalder på 69 år - der, hvor vi er nu", siger Palle Smed.

Om det er realistisk, tvivler han på. For Danmark fattes både penge og arbejdskraft.

"Vores allerstørste udfordring er, at vi bliver så mange seniorer - lige om lidt. Det er en kæmpe udfordring, som vi skal finde løsninger på - for ellers vil den kontrakt, vi har om et velfærdssamfund ikke blive opfyldt", slutter han.

Powered by Labrador CMS