Pension
0   12

Lærer på delpension: "Jeg er blevet en bedre medarbejder"

65-årige Kirsten Høgh Fogt har siden januar 2020 været på delpension på halv tid i sit job som lærer på Suhrs Højskole i København. Hun nyder den øgede frihed og opfordrer andre til at undersøge mulighederne for delpension.

Hele sit arbejdsliv havde Kirsten Høgh Fogt arbejdet fuld tid eller mere, men i sommerferien 2018 - i en alder af 63 år - fik hun en drøm om at komme på halvtid.

Hun sad i en stilling som viceforstander på Suhrs Højskole i København. Brændte stadig for skolen, men ville både gerne give plads til lidt yngre kræfter og følte sig også en anelse udbrændt.

"Jeg havde arbejdet så meget i så mange år. Været med til den kæmpe forandring, hvor Suhrs Husholdningsskole blev til Suhrs Højskole og hele udviklingen bagefter".

"Jeg sad som konstitueret forstander i et år fra 2013 til 2014, og selvom jeg stadig elskede mit arbejde, blev jeg bare enig med mig selv om, at jeg gerne ville trappe lidt ned. Og i højere grad selv bestemme, hvad jeg skal bruge min tid på", fortæller Kirsten Høgh Fogt.  


Har kun mødt imødekommenhed

Så da Kirsten Høgh Fogt kom på arbejde efter sommerferien, fortalte hun forstander Lars Sonne-Hansen om sit ønske om at gå ned på halv tid ved at bruge muligheden for delpension.

"Jeg var lidt usikker og nervøs for, hvordan han ville reagere. For måske ville han bare tænke; nu er hun godt nok blevet gammel - så ud ad døren med hende, men jeg har kun mødt imødekommenhed".

"Lars havde bestemt ikke noget ønske om, at jeg gik på halv tid, men han respekterede mit ønske, og sammen fandt vi en god løsning".

Artiklen fortsætter under banneret

HVAD ER DELPENSION

Delpension er en rettighed, alle overenskomstansatte i DLF har fra pensionsalderen - uanset hvor de er ansat.
Delpension er en mulighed for at arbejde mindre og skabe en fleksibel tilbagetrækning. For med delpension går du ned i tid og får løn for de timer, du arbejder. Derudover begynder du at bruge af din pension for de resterende timer.
Selvom delpension er en rettighed, har man ikke ret til at kræve et deltidsjob. Så din arbejdsgiver skal være med på ideen om et deltidsjob.
Pt. er omkring 10 DLF-medlemmer på delpension.

Jeg har fået mere overskud

Så hvor Kirsten Høgh Fogts ønske var at gå på halv tid fra den 1. august 2019, blev det i stedet til en aftale om at gå på trekvart tid i hele 2019. Så hendes afløser som viceforstander kunne blive lært ordentligt op.

Første halvår af 2019 var Kirsten Høgh Fogt stadig primært viceforstander, men fra august 2019 var hendes afløser den primære, og Kirsten Høgh Fogt arbejdede i stigende grad som lærer. Siden 1. januar i år er hun så kommet på halv tid - som ønsket - og er helt ude af jobbet som viceforstander.

"Jeg er rigtig glad for at være gået på halv tid, fordi nu kan jeg selv bestemme, hvad jeg skal bruge min tid på. Om jeg skal gå en tur, besøge min gamle mor, se mine børn, tage nogle dage til mit fritidshus på Samsø, tage til tandlæge, bare være Kirsten".

"Samtidig er jeg blevet en bedre medarbejder. Jeg har mere overskud og får flere ideer til, hvad vi kan lave i undervisningen, og hvad vi kan engagere os i som skole. Inden jeg gik på halvtid, var jeg blevet lidt en Duracell-kanin", mener Kirsten Høgh Fogt.

Økonomien er afgørende

Økonomien er afgørende, hvis man skal have mulighed for at gå på nedsat tid, og netop derfor valgte Kirsten Høgh Fogt at bruge muligheden for delpension. Hvor man dels får løn fra sin arbejdsplads, for de antal timer man arbejder. Dels får udbetalt pension svarende til det antal timer, man ikke arbejder. 

For Kirsten Høgh Fogts vedkommende får hun i alt 30.000 kroner om måneden i løn og delpension.

Hun har en bruttoløn på 17.600 kroner, 50 procents efterløn på 6.400 kroner, 50 procent fra en PFA Livrente på 3.200 kroner og 50 procent fra Lærernes Pension, 2.800 kroner. 

Derudover har hun en tjenestemandslignende pension fra sine første år på Suhrs Husholdningsskole, hvorfra hun får 100 procent i form af 7.000 kroner om måneden. Så i alt har hun 37.000 kroner brutto.

Samtidig er Kirsten Høgh Fogt en af to forfattere på kogebogsserien "God mad - Let at lave", som årligt giver hende omkring 40.000 kroner før skat.

"Sammenlagt er det mange penge, og jeg har brugt en hel del tid på at overskue, hvordan min økonomi egentlig så ud. Gravet lidt dybere i gamle papirer, talt med Lærernes Pension og andre, der kunne hjælpe mig, fordi jeg har arbejdet forskellige steder og derfor har forskellige pensioner", fortæller Kirsten Høgh Fogt.

"Ved at være på delpension bruger jeg både af min efterløn og min pension, men samtidig betaler jeg jo fortsat ind til pension via min halvtids ansættelse, så for mig ser det fulde regnestykke godt ud".

SÅDAN FUNGERER DELPENSION

Vælger du at gå 50 procent ned i tid, får du udbetalt 50 procent i løn fra din arbejdsgiver plus 50 procent af det, du ville få udbetalt, når du går på pension.
Vælger du at gå 30 procent ned i tid, får du 30 procent af din pensionsudbetaling og 70 procent via din løn.
Arbejder du på delpension, betaler du stadig ind til pension, men kun for de timer, du arbejder.
Har du været på delpension, får du en lavere pensionsydelse, når du går fuldt på pension, fordi du har brugt noget af din pensionsopsparing.

 

Undersøg mulighederne

Hun opfordrer andre til at undersøge mulighederne for delpension. Fordi det har gjort noget godt for hende, og fordi hun ser delpension som en god måde at vænne sig til livet som pensionist på.

"Jeg vil absolut anbefale andre at gå på delpension, men man skal have undersøgt specifikt, hvordan ens egen økonomi kommer til at se ud. Samtidig kræver det et deltidsjob, så man skal have arbejdsgiveren med på ideen også", siger Kirsten Høgh Fogt.

ET EKSEMPEL FRA LÆRERNES PENSION

Alt efter løn, alder, pensionsalder, pensionsindbetalinger, den reelt nedsatte tid mv. varierer indtjeningen under delpension, men her et eksempel fra Lærernes Pension:

En 67-årig tjener 39.100 kroner om måneden og går på halvtid.
Løn:              19.550 kroner
Pension:         3.380 kroner
I alt                22.930 kroner

Derudover vil der sandsynligvis være pension fra tidligere ansættelse, da Lærernes Pension først blev oprettet i 1993.
Har man indbetalt til efterløn, kan man også få udbetalt efterløn med modregning af pension og lønarbejde efter gældende regler.Selv er hun ikke tvivl om, at hun fortsætter på halvtid på delpension.

"Egentlig kan jeg gå på pension, når jeg bliver 66 år til november, men jeg er rask, glad for mit arbejde og vi har ingen udløbsdato på vores aftale, så jeg fortsætter".

Vil du vide mere om delpension, kan du få rådgivning hos Lærernes Pension.  


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Det faglige netværk Lærersenior er for lærere, som er pensioneret eller på vej dertil. I samarbejde med fraktion 4 - pensionisterne i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
748 andre er allerede tilmeldt

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
800 andre er allerede tilmeldt