"Jeg kan ikke forestille mig andet, end at blokaden bliver opretholdt, indtil der er indgået en overenskomst", siger formand for Københavns Lærerforening Lars Sørensen.

Blokaderamte skoler fortsat inde i varmen hos kommunerne

Der er al mulig grund til at fastholde stillingsblokaden for at få private dagbehandlingsskoler i København til indgå en læreroverenskomst, mener formand for Københavns Lærerforening, efter at blandt andet Sputnik har vundet opgaver i de næste fem år.

Publiceret

Sagen kort

  • Siden 2014 har Lærernes Centralorganisation (LC) forsøgt atindgå en overenskomst for lærere, som underviser på SkolenSputnik.
  • I sommeren 2018 meldte Sputnik sig ind i Dansk ErhvervArbejdsgiver og blev omfattet af en overenskomst for personalebeskæftiget med pædagogisk arbejde ved opholdssteder, privatebotilbud og private dagbehandlingstilbud. Denne overenskomst erindgået mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og SocialpædagogernesLandsforbund (SL). Sputnik mener, at det arbejde, der udføres afuddannede lærere, er dækket af overenskomsten med SL.
  • Det mener LC ikke. I oktober 2018 etablerede LC derfor enblokade, som betyder, at medlemmer af DLF hverken må søge job ellerlade sig ansætte på Sputnik.
  • Sputnik mente, at blokaden var ulovlig og indbragte sagen forArbejdsretten. I januar 2019 fik LC Arbejdsrettens ord for, atstillingsblokaden er lovlig, hvorefter Dansk Erhverv Arbejdsgiverog LC genoptog forhandlingerne i marts.
  • Forhandlingerne omfattede også Danmarks største privatespecialskole, Behandlingsskolerne, men de gik så trægt, at skolenforlod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for i stedet selv at forhandlemed LC. Efter et kort forløb indgik parterne en læreroverenskomstlige før jul 2019.
  • I marts i år udvidede LC stillingsblokaden mod Sputnik til ogsåat omfatte Skolen ved Sorte Hest, Isbryderen, Basen og Vikasku, somogså er medlemmer af Dansk Erhverv Arbejdsgiver.
  • LC og Dansk Erhverv Arbejdsgiver har netop aftalt at genoptageforhandlingerne om en overenskomst for lærere og mødes igen tilaugust.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

København har sammen med 17 andre kommuner valgt, hvem der skal undervise elever med vidtgående behov i dagbehandling i de næste fem år for et estimeret beløb på 4,8 milliarder kroner.

Blandt vinderne er de fem private tilbud, som er omfattet af den stillingsblokade Lærernes Centralorganisation (LC) har oprettet for at få dem til at indgå en overenskomst for deres lærere.

LC vinder sag i Arbejdsretten: Blokade mod Sputnik-skoler er i orden

Det drejer sig om Skolen Sputnik, Skolen ved Sorte Hest, Isbryderen, Basen og Vikasku.

To nye spillere får andel i opgaverne

I alt får 12 behandlingstilbud del i udbuddet, hvoraf to er nye spillere på folkeskoleområdet, nemlig Pilelygaard, der vil åbne afdelinger i Gladsaxe og København, og Københavns Dagbehandlingsskole, som hidtil har koncentreret sig om den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse STU. Skolen har via LC tegnet overenskomst med Uddannelsesforbundet.

Det har været et mål i sig selv for Københavns Kommune at få flere skoler ind i rammeaftalen, så kommunen får en bredere tilbudsvifte at vælge imellem, som passer til det enkelte barns behov. Men det betyder ikke nødvendigvis, at de 'gamle' får færre elever.

Dels er elevtallet generelt vokset i hovedstadsområdet, dels kan de 18 kommuner frit benytte sig af alle tilbud i rammeaftalen, uanset hvilken kommune den enkelte skole ligger i. Det er derfor ikke til at forudse, hvor mange elever den enkelte skole ender med at få.

Fortsat nødvendigt at kæmpe for en læreroverenskomst

I Københavns Lærerforening har formand Lars Sørensen været spændt på, om de fem blokaderamte behandlingsskoler fortsat ville være inde i varmen hos København og de 17 andre kommuner bag det fælles udbud.

Blokaderamte behandlingsskoler spiller højt spil forud for udbudsrunde for milliardbeløb

"Jeg vil tro, at chancerne for at tegne overenskomst bliver forringet, hvis skolerne får opgaver i den aktuelle udbudsrunde, for der skal to til at indgå en aftale", sagde Lars Sørensen til folkeskolen.dk i sidste uge.

Skolerne har netop aftalt med LC, at de genoptager forhandlingerne om en overenskomst for lærere til august. Står det til Lars Sørensen, bliver stillingsblokaden opretholdt under forhandlingerne.

"Det er selvfølgelig noget, LC bestemmer, men jeg kan ikke forestille mig andet, end at blokaden bliver opretholdt, indtil der er indgået en overenskomst. Så skal vi nok gøre vores til, at den bliver effektiv ved at fortælle vores medlemmer, at de ikke må søge job på de fem skoler. Vi vil også holde tæt kontakt til de lærerstuderende og fortælle dem, at de efter vores bedste overbevisning skal arbejde på en læreroverenskomst", siger Lars Sørensen.

Fronter trukket skarpt op før nye forhandlinger med blokaderamte behandlingsskoler

Han hæfter sig ved, at de fem skoler er parate til at forhandle igen.

"De har også et ønske om at levere et godt tilbud til børnene, og da skolerne løser opgaver efter folkeskoleloven, skal de selvfølgelig indgå en læreroverenskomst, så de kan ansætte lærere", siger Lars Sørensen.