Jeg har ikke lyst til at arbejde som aktivitetsudvalg med at arrangere fester - jeg vil i gang med den politiske interessevaretagelse, lød det fra Lise Vadsager, formand for lærerne i Ringsted og Sorø om det lokale arbejde i den nye hovedorganisation FH.

Lokale lærerkredse vil have større visioner og mindre partipolitik i den nye hovedorganisation

Arne har fået sin tidlige pension, men en 34-årig lærer som Katrine Fylking må vente, til hun bliver 72½. Hun og flere andre delegerede på Lærerforeningens kongres savner fælles visioner for arbejdsliv og velfærd, som kan samle frem for splitte i den nye hovedorganisation FH.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Anders Liltorp, formand for Rødovre Lærerforening, forsøgte fra kongressens talerstol at tegne nogle af de helt store visoner op, som flere delegerede efterlyste:

"Hvorfor skal det være umuligt at have fire dages arbejde om ugen? Er det en utopi at få fuld løn for 30 timer - er det så vanvittigt at sætte tempoet ned? Og vi er vel ikke den eneste faggruppe, der skriger på opkvalificering og måske i fremtiden omskoling til nye brancher - er det ikke for sølle, hvis det skal ske for noget, der ligner 60 procent af dagpengene?", spurgte han og appellerede til, at det er den type spørgsmål, en samlet fagbevægelse stiller i regi af den nye hovedorganisation, FH.

Ikke kun pensionsalderen, men også dagpengesystemet giver risiko for splittelse i den nye, fælles hovedorganisation. Forperson for Lærerstuderendes Landskreds Caroline Holdflod Nørgaard:

"Mange nye lærere, selv dem med den rigtige fagkombination, der er meget eftertragtede, får en måned eller to på dagpenge, før de bliver ansat i august. Og det er måske fint nok, men det er et problem, hvis ens første møde med vores sikkerhedsnet, dagpengesystemet er en forringet dimmitendsats på 9500 kr - det kan godt betyde noget for ens tiltro til dagpengesystemet", sgde hun og fortalte, at det er noget af det, hun taler med de andre fagforeningers ungdomsorganisationer i fagbevægelsen om.

"De er heldigvis nysgerrige både på det offentlige aftalesystem og på vores behov for dagpenge i en måned. Men det er vigtigt at kæmpe imod forringelserne, hvis man vil sikre ungdommens opbakning til dagpengesystemet - ellers er det også basis for større splittelse", sagde hun.

DLF-formand klar til indsats: For få unge melder sig ind i DL 

Partipolitisk uafhængighed er ikke nået helt ud i kommunerne

Formand for Ringsted-Sorø Lærerforening Lise Vadsager fortalte begejstret om arbejdet med at starte en FH-sektion op lokalt med gode samarbejdspartnere fra de andre fagforeninger:

"Men FH er altså meget længere fremme centralt end ude lokalt, og jeg står her for at bede om en hjælpende hånd. Det gælder ikke mindst i forhold til at være partipolitisk uafhængig - det trænger vi lige lidt hjælp til at få helt ud i kommunaludvalgene", sagde hun og appellerede også til, at man får orden i eget hus, når det gælder løn og arbejdsvilkår for FH-ansatte. 

Lise Vadsager ville også gerne ændre på indholdet i det lokale arbejde i FH.

"Jeg har ikke lyst til at arbejde som aktivitetsudvalg med at arrangere fester - jeg vil i gang med den politiske interessevaretagelse. Vi skal selvfølgelig  respektere hinanden, men vi skal også kunne se os selv og medlemmerne i øjnene. Der er brug for, at vi sender et signal til vennerne i FH om partipolitisk uafhængighed og vores fælles interesse i at bremse de gule fagforeninger". 

Formand for Aabenraa Lærerforening Mads Lund fortalte, at det går rigtig godt med den nye sønderjyske FH-sektion: "For der er jeg næstformand!".

"For eksempel har vi Peder fra NNF, som gerne ville være klogere på de offentligt ansattes organisationer. Og så sad vi fra DLF og BUPL og FOA og forklarede, hvordan de offentlige arbejdsgivere sparer penge ved en konflikt. Og han blev altså tændt af den hellige ild. Så som Lizette Risgaard siger: 'kendskab gi'r venskab'"

Alle indlæggene fik opbakning fra DLF-toppen, som også takkede kredsene for en kæmpe indsats i det lokale FH-arbejde:

"Og det er rigtigt, at vi skal have fundet det politiske projekt, den store vision, og at vi endnu ikke er lykkedes med at få den gamle LO- og FTF-kultur til at smelte sammen til ny stærk kultur. Den skal blive meget stærkere", lød det fra Gordon Ørskov Madsen.