
Skoleledernes formand opfordrer pressede skoler til at ”bøje loven”
”Send de store elever hjem, fjernundervis dem og nødundervis resten af eleverne”, lyder rådet fra skoleledernes formand til de corona-pressede skoler. Den løsning er ganske vist ikke omfattet af retningslinjerne, men "vi bøjer loven lidt", siger han. (Opdateret kl. 10.25 med KL-kommentar.)
Mens medierne bugner af smitterekorder og skoler, der har svært ved at få undervisningen til at hænge sammen på grund af mange sygemeldinger, opfordrer formanden for skolelederne, Claus Hjortdal, nu de pressede skoler til at "bøje loven" for at få tingene til at hænge sammen.
Det gør han med et budskab om, at skolerne må gå væk fra den traditionelle måde at løse problemerne på, som hidtil har været brugt under corona.
For nok er omikron-varianten særdeles smitsom, men den er til gengæld ikke nær så farlig som tidligere varianter, og derfor skal skolerne forholde sig til, hvad de ville have gjort i en lignende situation, inden vi kendte corona, lyder det fra skoleledernes formand.
"Smitten er nu så markant, at vi skal bruge den sunde fornuft og force majeure. Send de store elever hjem, fjernundervis dem og nødundervis resten af eleverne", lyder det fra Claus Hjortdal - og tilføjer:
"Vi bøjer loven lidt. Lige nu siger lovgivningen, at vi skal undervise, hvis fx 3-4 elever i en klasse på 25 møder op. Dem, der er sygemeldt, er du ikke forpligtet til at undervise. Men halvdelen eller tre fjerdedele af dem, der er sendt hjem, er jo så raske, at de vil kunne følge med i undervisningen, hvis vi fjernunderviste dem. Og så er det jeg siger: Lad os nu bruge den sunde fornuft og force majeure".
Før corona havde man lukket skolerne "uden at blinke"
Claus Hjortdal peger på, at hvis skolerne havde oplevet det samme for fx tre år siden - før corona - så havde man lukket skolerne "uden at blinke".
"Men nu står vi og kigger på corona-vedtægterne og alt muligt. Hvad må vi, og hvad må vi ikke? Her bør vi bruge force majeure og sige, at her giver det mening at sende de tre-fire elever hjem og så fjernundervise dem alle sammen. Det kan vi gøre med overbygningen", siger Claus Hjortdal.
(Tilføjet torsdag kl. 10.25)
I en skriftlig kommentar fra Kommunernes Landsforening (KL) lyder det fra direktør Kristian Heunicke:
"Vi gør os umage for at få enderne til at mødes, inden for de rammer der er opstillet. Lærere, pædagoger og ledere gør virkelig en jætteindsats. For der er ingen tvivl om, at det er vanskeligt, og der er stort pres på der, hvor fraværet blandt personalet er højt. Det er vigtigt at understrege, at mulighederne for force majeure på skolerne er anderledes end i dagtilbuddene, fordi reglerne er forskellige, og skolerne ikke kan ændre deres åbningstider som i dagtilbud. Nogle skoler er nødt til at tænke meget kreativt og indføre fx ændret holddeling og meget andet for at få hverdagen til at hænge sammen. Der vil også være skoler, der kan blive nødsaget til at aflyse dele af undervisningen. Vi håber på forståelse og opbakning fra forældre og andre, der kigger ind på skolen i denne vanskelige tid".
Tirsdag viste de nyeste brancheopdelte smittetal fra Statens Serum Institut, at hver 20. lærer fik et positivt testresultat i sidste uge. Det er en stigning på 90 procent i forhold til ugen før.