Jeg kan mærke, at det gør mig mere tryg at undervise med visir, siger Anna Ida Hedaa, der på eget initiativ har valgt at have ansigtsvisir på i undervisningen.
Jeg kan mærke, at det gør mig mere tryg at undervise med visir, siger Anna Ida Hedaa, der på eget initiativ har valgt at have ansigtsvisir på i undervisningen.

Sundhedsministeriet: Lærere kan bruge visir i skolen

Det var med henvisning til sundhedsmyndighedernes retningslinjer, at en række kommuner hidtil har forbudt lærerne at bruge mundbind eller visir i undervisningen. Men med gårsdagens stramning af restriktionerne er formuleringerne om værnemidler i undervisningen ændret.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Utrygge lærere må ikke bruge mundbind eller visir i skolerne i Høje-Taastrup 

På ungomsuddannelserne og de videregående uddannelser, herunder læreruddannelsen, skal de studerende fra på torsdag den 29. oktober bruge mundbind, når de bevæger sig rundt på uddannelsesstedet, fx på gangene og i kantinen. De behøver ikke have det på i klasselokalerne, men undervisere, der underviser i mere end to klasser eller hold i løbet af en dag, skal  bære mundbind eller visir.

DLF-formand til kommuner: Drop forbud mod mundbind og visir i klassen 

Visir

Sundhedsstyrelsen om visir som alternativ til mundbind:

Ansigtsvisir kan være et alternativ til mundbind i særligesituationer, for personer, der ikke kan anvende et mundbind, ellerhvor det er vigtigt at vise ansigt i situationen. Personer medvisse lidelser, fx eksem i ansigtet, allergi eller tilstande somgør, at et mundbind ikke kan slutte tæt om ansigtet kan bruge etvisir som alternativ til mundbind. Et visir kan også anvendes vedkommunikation med personer, som er høre- eller synshæmmede, hvorder er behov for mundaflæsning, da munden er synlig, og da et visirikke i samme grad dæmper lyden. I situationer, hvor det er vigtigtat du viser dit ansigt, fx når du taler med et barn eller en personmed demens og lignende, kan et visir også anvendes.

Kilde: "Sundhedsstyrelsens gode råd: Brug af mundbind", sep.2020

I folkeskolen og på daginstitutionsområdet har vurderingen fra sundhedsmyndighederne hidtil været, at der ikke var behov for værnemidler, og det har kommuner som bl.a. Høje-Taastrup, ishøj, Holbæk og Aalborg brugt som argument for at sige blankt nej, hvis lærere ønskede at sikre sig selv og eleverne ved at undervise bag mundbind eller visir. Men i aftes efter statsminister Mette Frederiksens pressemøde om de stigende smittetal, udsendte Sundhedsministeriet nye retningslinjer for brugen af værnemidler. Og nu står der:  Lærere og pædagoger i grundskolen og daginstitutioner kan bære visir.

Mundbind er altså fortsat ikke nævnt, men i stedet plasticvisirer som sidder fast i et pandebånd og dækker hele ansigtet, men er gennemsigtige.

Lærer Anna Ida Hedaa har tidligere på folkeskolen.dk fortalt, hvor hun har valgt at bruge visir i sin undervisning på Skolen ved Sundet i København:

"Jeg synes, at en fordel med visiret er, at der kan børnene rent faktisk se min ansigtstræk. Rent pædagogisk synes jeg, at det giver mere mening, at de kan fornemme, om jeg er sur eller glad", fortæller Anna Ida Hedaa.

Lærer med visir: På skolen lader vi som om, corona ikke eksisterer 

Læs mere

Nye tiltag mod covid-19 på børne- ogundervisningsområdet (uvm.dk)

Powered by Labrador CMS