Corona
18   118

DLF-formand til kommuner: Drop forbud mod mundbind og visir i klassen

Flere kommuner forbyder lærere at bruge mundbind eller visir i undervisningen, fordi sundhedsmyndighederne ikke anbefaler det. Det undrer lærerformand Gordon Ørskov: "Utrygheden stiger – det er ikke tiden til at forbyde den slags", siger han.

Stigende utryghed blandt folkeskolelærere får nu Danmarks Lærerforenings nye formand, Gordon Ørskov Madsen, til at kritisere de kommuner, der forbyder deres lærere at undervise med mundbind eller visir.

"Jeg synes, at kommunerne har fokus et helt forkert sted i den her sammenhæng. Det er ikke tiden til at forbyde den slags. Det er tiden til at finde pragmatiske løsninger og skabe tryghed. Derfor skal de lærere, der ønsker det, selvfølgelig have muligheden for at bruge mundbind", siger Gordon Ørskov Madsen.

Artiklen fortsætter under banneret

Han peger på, at situationen lige nu er "meget sårbar" med stigende utryghed og frygt for covid-19 blandt lærere.

"Flere og flere er utrygge"

"Det kan vi helt tydeligt mærke på henvendelser fra lærere og vores lokale kredse. Flere og flere lærere føler sig utrygge ved situationen, og det er selvfølgelig fordi, man er sammen med mange elever og kolleger hver dag. Her bør kommunerne lade være med at være så firkantede og i stedet være mere pragmatiske og selvfølgelig give muligheden for at bruge mundbind, hvis det gør lærere mere trygge ved at gå på arbejde", siger DLF-formanden.

Hans kommentar kommer efter, at folkeskolen.dk onsdag morgen kunne berette, at Høje-Taastrup Kommune ved København - som en reaktion på anmodninger fra lærere - har forbudt sine lærere at bruge mundbind eller visir i undervisningen. Begrundelsen er, at sundhedsmyndighederne ikke anbefaler brugen af mundbind eller visir i undervisningen.

Flere kommuner forbyder værnemidler

Og Høje-Taastrup Kommune er langt fra den eneste kommune, der forbyder lærerne at bruge værnemidler. Det gælder fx også nabokommunen Ishøj, hvor smittetrykket er højt ligesom i Høje-Taastrup.

"Vi lægger os fuldstændig tæt op ad de anbefalinger, der er fra Sundhedsstyrelsen og Patientsikkerheden og bruger ikke mundbind eller visir i undervisningen", lyder det fra kommunens direktør for Velfærd og Undervisning, Lisbet Lentz.

I kommunen har man nedsat en værnemiddelsgruppe på tværs af alle kommunens centre, så der er ens vilkår for alle kommunalt ansatte.

"Vi har valgt, at vi gerne vil gøre det ens for vores medarbejdere, hvilke værnemidler man må bruge på sin arbejdsplads, derfor er det ikke op til den enkelte skoleleder, hvorvidt lærerne på skolen må bruge mundbind eller visir", siger Lisbet Lentz.

Følger sundhedsmyndighedernes retningslinjer

Det samme gælder i Holbæk Kommune. Fra kommunens ansvarlige direktør for Børn og Skole, Lene Magnussen, lyder det:

"Lærerne i Holbæk Kommune må kun bruge mundbind eller visir, hvis de er i bus eller anden transport med eleverne. Vi følger sundhedsmyndighedernes retningslinjer, og derfor må lærerne ikke bruge mundbind eller visir i undervisningssituationen", siger Lene Magnussen.

I modsætning til i Høje-Taastrup har ingen lærere i Holbæk henvendt sig hos kommunen for at få lov til at bruge mundbind eller visir, oplyser hun.

"Hvis vi får en henvendelse fra en lærer, der ønsker at bruge mundbind eller visir, så afhænger det selvfølgelig af den konkrete situation. Men som udgangspunkt vil svaret dog være nej", siger Lene Magnussen.

Intet decideret forbud

Aalborg Kommune er en af de kommuner, der har valgt ikke at udstede et egentligt forbud mod brugen af mundbind eller visir. Her er det op til den enkelte skoleleder at give tilladelsen, hvis lærere efterspørger det.

"Som udgangspunkt ønsker vi ikke, at man bruger mundbind eller visir i undervisningen. Derfor skal det være efter aftale med skolelederen", lyder det fra Pernille Simonsen, der er chef for politik og kvalitet i Aalborg Kommune.

Ifølge Pernille Simonsen vil der dog være enkelte undervisningssituationer, hvor det ikke er muligt at overholde de generelle retningslinjer.

"Vi skal selvfølgelig også passe på vores ansatte. Det er også derfor, at vi siger, at hvis der er enkelte situationer, hvor det ikke er muligt at overholde retningslinjerne, så kan der indgås aftale med skolelederen", siger Pernille Simonsen.

DLF-formand Gordon Ørskov Madsen lægger ikke skjul på sin undren over de kommuner, der vælger at ty til et decideret forbud mod mundbind og visir.

"I virkeligheden kunne det jo være med til at skabe en opmærksomhed på, at vi skal passe på, når vi er mange mennesker samlet. Jeg kan godt forstå, at eleverne nogle gange kan glemme det, og det her kunne måske medvirke til at skærpe opmærksomheden om smitterisikoen. Det er vigtigt, at kommunerne og skolerne gør alt, hvad de overhovedet kan, for at skabe sikkerhed og tryghed for lærerne, og derfor skal lærerne kunne tage alle de forholdsregler, der er mulige at tage", siger Gordon Ørskov Madsen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ