Lærerne på de fleste skoler i Høje-Taastrup må ikke bruge mundbind eller visir i undervisningen.
Lærerne på de fleste skoler i Høje-Taastrup må ikke bruge mundbind eller visir i undervisningen.

Utrygge lærere må ikke bruge mundbind eller visir i skolerne i Høje-Taastrup

Utrygge lærere, der frygter at blive smittet med covid-19, får afslag, når de spørger om tilladelse til at bruge mundbind eller visir i undervisningen på skolerne i Høje-Taastrup Kommune. Det er ikke en mulighed, lyder det i en melding fra forvaltningen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Folkeskolelærere i Høje-Taastrup Kommune vest for København har ingen mulighed for at gardere sig med mundbind eller visir i undervisningen, hvis de frygter at blive smittet eller viderebringe smitte med covid-19 til andre.

Det må de nemlig ikke for forvaltningen på rådhuset.

Høje-Taastrup Kommune forklarer det med, at man har valgt at lægge sig op ad sundhedsmyndighedernes retningslinjer - og her er der ikke anbefaling om at bruge værnemidler som mundbind eller visir på børne- og ungeområdet, påpeger kommunen.

Det fremgår af en fælles udmelding til lærere og pædagoger på kommunens folkeskoler fra centerchef i Institutions- og Skolecentret, Flemming Ellingsen. Meldingen blev sendt ud, efter at forvaltningen havde modtaget flere henvendelser fra skole-ansatte, som ønskede at bruge mundbind eller visir i undervisningen.

"Generelt vil der således ikke være mulighed for at benytte mundbind eller visir af personalet i undervisningssituationen", skriver centerchefen.

Højt smittetryk i Høje-Taastrup

Forbuddet mod at bruge visir eller mundbind gælder dog ikke på to skoler, hvor forvaltningen har besluttet sig for at dispensere midlertidigt.

Derfor må det pædagogiske personale på Mølleholmskolens Heltidstilbud gerne bruge egne mundbind eller visir "grundet arbejdet med særligt udsatte børn OG kommunens høje smittetryk", som det formuleres i skrivelsen til skolerne.

Det samme gælder lærerne på Borgerskolen. De må også gerne bruge egne mundbind på grund af udfordringer med afstandskravet, ligesom der også her henvises til kommunens høje smittetryk.

Lærer med visir: På skolen lader vi som om, corona ikke eksisterer 

I første omgang gjaldt forbuddet mod mundbind og visir til den 4. oktober, men siden er det blevet forlænget, ligesom den lokale lærerkreds er blevet afvist efter igen at have spurgt til muligheden for at bruge værn.

"Det er ikke okay"

"Det er jo faktisk et forbud, og jeg synes ikke, at det er okay. Jeg har sagt flere gange, at jeg simpelthen ikke kan forstå et generelt forbud. Jeg synes, at det individuelt skal være op til de professionelle - og jeg synes, at mundbind og visir skal stilles til rådighed for dem, der gerne vil bruge dem", lyder det fra lærerkredsformand Heidi Yoma Rasmussen.

Hun oplyser, at nogle lærere er meget utilfredse med kommunens beslutning.

"Det giver den her opfattelse af, at vi som pædagogisk personale ikke er så godt beskyttede som alle andre steder. Man kan jo ikke gå ind og købe en shawarma i en tom kiosk uden at have mundbind på. Men i vores kommune må vi altså ikke tage visir eller mundbind på. Heller ikke selv om man som lærer sætter sig tæt på en elev og skal lave støtte", siger Heidi Yoma Rasmussen.

Visir kan forurolige andre

Ifølge formanden for kommunens Institutions- og Skoleudvalg, Kurt Scheelsbeck (K), er beslutningen om udmeldingen truffet i kommunens krisestab, der bl.a. tæller borgmester Michael Ziegler, kommunaldirektøren og forskellige nøglemedarbejdere.

Ifølge udvalgsformanden skyldes udmeldingen til skolerne, at hverken Sundhedsstyrelsen eller andre centrale lægefaglige instanser har udsendt anvisninger om, at det er en god idé at bruge mundbind eller visir i undervisningen.

"Derfor har man så videregivet den besked. Det gør man ud fra, at der er nogen, der er klogere end os på det her. Og jeg tror, at det er ganske udmærket, at der trods alt sidder nogle eksperter, der kommer med anbefalinger og retningslinjer - og at vi ikke lader det være en individuel vurdering. For så kommer vi nok ud i en situation, at når nogle begynder at bruge mundbind eller visir, så vil det forurolige andre", siger Kurt Scheelsbeck.

Han tilføjer, at kommunen dog har anbefalet mundbind til lærere og pædagoger, der underviser i kommunens gruppeordninger, for her kommer de tættere på den enkelte elev. Ligeledes anbefalede man brug af mundbind på mellemtrinnet på Borgerskolen på et tidspunkt, da den var særligt hårdt ramt af covid-19.

 

Søren Brostrøm: Tal med skolelederen, hvis du gerne vil bruge mundbind på skolen 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS