Gode råd om datasikkerhed

I takt med at coronasmittetallet igen er skudt i vejret, er fjernundervisningen tilbage. Nogle steder er hele klasser sendt hjem bag hver deres computer, andre steder følger enkelte elever, der er i hjemmekarantæne. med i klasseundervisningen via for eksempel Skype eller Zoom. Det rejser spørgsmålet om, hvordan man sikrer datasikkerheden. Både for de lærere og elever, der er hjemsendt, og for dem, hvis klasseundervisning pludselig livestreames via internettet. Fagbladet Folkeskolen har samlet en række gode råd om datasikkerhed til dig som lærer i en onlineundervisningstid.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ministeriet: Følg tjeklisten

I foråret fik flere lærere øjnene op for programmet Discord, som er et chatprogram, mange elever bruger, når de spiller computer. Men Discord har ingen databehandleraftale med kommunerne og bør derfor ikke bruges i en undervisningssammenhæng.

Er du i tvivl om, hvorvidt et program, som du ønsker at anvende, er tilstrækkeligt datasikkert, anbefaler Styrelsen for It og Læring (Stil) under Børne- og Undervisningsministeriet, at du søger råd hos en it-kyndig kollega som for eksempel skolens it-vejleder. Hvis vedkommende ikke kender og siger god for produktet, bør man ifølge styrelsen som lærer overveje følgende:

• Skal man angive personlige oplysninger som navn eller fødselsdag for at bruge programmet?

• Indeholder programmet reklamer?

• Hvis der er tale om en app, stemmer de tilladelser, den beder om ved installation, så overens med det, den skal bruges til?

• Gemmer appen, programmet eller hjemmesiden data, som bagefter tilhører udbyderen?

• Er udbyderen fra et land uden for EU?

Giver nogle af disse punkter anledning til bekymring, anbefaler Stil, at man lader være med at bruge produktet.

Tilsynet: Minimér dataen

Reglerne for deling af personoplysninger blev strammet med EU's persondataforordning, GDPR, i 2018. Den nævner specifikt deling af personoplysninger »ved transmission« - for eksempel ved livestreaming af klasseundervisning til en hjemsendt elev. Er man opmærksom på et par enkelte ting, er der ikke af den grund noget i vejen for, at en hjemsendt elev kan følge klasseundervisningen online.

»Man skal bruge programmer fra leverandører, som kommunen har en databehandleraftale med, men det er ikke anderledes end under første bølge af coronavirussen«, siger it-sikkerhedsspecialist i Datatilsynet Allan Frank.

»Og så er det som tommelfingerregel en god ide at dataminimere, så man behandler så få personoplysninger - i det her tilfælde billeder af folk - som muligt. Kan man for eksempel nøjes med at transmittere læreren eller den primære undervisningssituation?« siger Allan Frank.

DLF: Hent tilsagn fra kollegaerne

Danmarks Lærerforening vurderer, at både lærere og forældre skal give samtykke til, at undervisningen bliver filmet.

»Alle, der underviser i klassen, skal orienteres om livestreamingen og give deres samtykke: Det vil sige, at det også gælder for vikarer, praktikanter og lignende«, står der i foreningens retningslinjer, som også anbefaler:

»Af hensyn til det kollegiale samarbejde skal livestreamingens formål være drøftet i lærerteamet, så alle føler sig trygge, og der ikke opstår konflikter, fordi en lærer på grund af utryghed for eksempel ikke vil have, at undervisningen livestreames«.

Formand for Lærerforeningens undervisningsudvalg Regitze Flannov understreger, at persondataloven kun er én side af sagen.

»Der er selvfølgelig også alt det pædagogiske. Hvad gør det ved et klasserum, at der pludselig bliver transmitteret? Hvad gør det ved relationerne og undervisningssituationen? Hvad gør det ved den fortrolighed og tryghed, der er altafgørende for undervisningen?« siger hun og fortsætter:

»Man skal pædagogisk være meget opmærksom på at tage hensyn til de hjemsendte elever - men så sandelig også til klassens øvrige elever og læreren. Der findes jo andre måder at fjernundervise på end at livestreame undervisningen«.

Powered by Labrador CMS