Nu er det på tide at åbne skolerne helt og lade alle elever komme tilbage på fuld tid, mener de Radikale og Venstre.
Nu er det på tide at åbne skolerne helt og lade alle elever komme tilbage på fuld tid, mener de Radikale og Venstre.

Omstillingstræthed: Nu vil de Radikale lade skolerne åbne helt

Det er på tide at lade skolerne åbne frit igen, så alle børn kan komme tilbage i skole, lyder det fra de Radikale. ”Der er blevet lavet for mange retningslinjer”, siger Lotte Rod. Også Venstre vil have alle elever tilbage i skole nu.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Læreres og skolelederes voksende frustrationer over corona-omstilling på corona-omstilling og en lind strøm af nye retningslinjer gør nu så stort indtryk hos regeringens støtteparti de Radikale, at partiet vil opfordre regeringen til at åbne landets skoler helt, så alle elever kan komme i skole - hundrede procent.

Sådan lyder det fra de Radikales undervisningsordfører Lotte Rod.

"Jeg kan godt forstå de mange lærere og skoleledere, der er ved at køre sur i de mange retningslinjer. Og at det hele tiden bliver lavet om, og at det bliver ved med at være så besværligt. Derfor ønsker vi i Det Radikale Venstre, at skolerne skal have lov til at åbne lige så frit, som de måtte sidste forår".

Sidste forår fik skolerne lov til at åbne helt uden begrænsninger for elevernes tilstedeværelse - med anbefalinger om at holde afstand, spritte af og være udenfor, når det var muligt.

"De måtte selv planlægge det, som det gav mening på den enkelte skole. Det giver mere mening end de firkantede retningslinjer for, hvor mange procent de må være tilbage, og hvor meget de skal være indenfor og udenfor", siger Lotte Rod til folkeskolen.dk

For mange retningslinjer for mange gange

For mange retningslinjer for mange gange

Samtidig mener hun, at den automatiske nedlukningsmodel, der kan træde i kraft lokalt, kan sikre, at skoler prompte kan tage ansvar og lukke hurtigt ned, hvis der er meget smitte i en klasse eller på en skole.

"Jeg synes virkelig, at vi skal tage det meget alvorligt, at lærere og skoleledere siger, at det ikke giver mening at lave flere retningslinjer. Derfor er det mit håb, at vi kan finde politisk enighed om det her, næste gang vi skal åbne. Der er simpelthen lavet for mange retningslinjer for mange gange, og jeg forstår godt, at man nu bare vil have lov til at lave god undervisning", siger Lotte Rod - og tilføjer:

"Mange partier har jo talt om, at børn og unge er det vigtigste - så nu bør vi også sætte handling bag ordene og vise i næste runde, at skolerne bliver helt åbne igen", siger den radikale ordfører.

Hendes opfordring kommer efter, at det nu står klart, at mange tusinde elever stadig må sidde hjemme og få virtuel undervisning i kølvandet på den seneste genåbningsaftale.

Skolelederforeningens formand, Claus Hjortdal, vurderer nemlig, at mere end halvdelen af landets skoler stadig vil ty til fjernundervisning i stedet for udendørs undervisning i den uge, hvor 5.-8.-klasserne ikke er i skole.

"Det er blevet oversolgt, og jo, der er nogle elever og forældre, der bliver skuffede, men det er det muliges kunst", siger Claus Hjortdal til Ritzau.

V: "Det går for langsomt"

Også Venstre vil have alle skoleelever tilbage i skole til normal undervisning nu. Det vil forbedre trivslen og bidrage til at give eleverne en bedre afslutning på skoleåret, lyder det fra undervisningsordfører Ellen Trane Nørby.

"Vi skal have alle elever tilbage i skole nu. Jeg ved godt, at jeg har sagt og skrevet det mange gange før, men det går simpelthen for langsomt med at få genåbnet vores skoler og uddannelsesinstitutioner. Nu viser det sig endda, at mindre end halvdelen af skolerne vil benytte sig af de nye muligheder for udeundervisning", skriver Venstre-ordføreren på Facebook.

Under et besøg i Hillerød torsdag opfordrede statsminister Mette Frederiksen (S) forældre og elever til at have tålmodighed, mens der arbejdes på at finde en løsning.

"Der er masser af paradokser, når man skal genåbne et samfund. Vi er nødt til at flytte os frem i etaper. Derfor kan man ikke åbne op på én gang", sagde Mette Frederiksen.

Powered by Labrador CMS