Vi står med en udmelding fra undervisningsministeren, der strider imod al sund fornuft, lød det fra Flemming Ernst, formand for Hvidovre Lærerforening.

Lærerforeningen til ministeren: Nødundervisning skal også gælde de yngste elever

Nødundervisningsreglerne skal også gælde de yngste elever i de 38 restriktionskommuner. Sådan lyder det i en udtalelse fra Lærerforeningens kongres i dag - og ifølge DLF-formand Gordon Ørskov var det også det, ministeren havde lovet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Undervisningsministeren bekræftede på et møde - direkte adspurgt - at nødundervisningsbekendtgørelsen gælder alle elever. Det er højst besynderligt, at kommunerne tilsyneladende har fået en anden besked", sagde Gordon Ørskov på dagens kongres.

Formand for Hvidovre Lærerforening Flemming Ernst havde brugt morgenen til at formulere et forslag til en udtalelse, fordi han var rystet over forskellen på den klare opfording fra statsministeren til, at vi alle passer på og holder afstand, så vi undgår yderligere smitteopblussen inden jul - og så den melding, som kommuner og skoleledelser har fået fra Undervisningsministeriet.

Mette Frederiksen: Snittet er også lagt ved 5. klasse af hensyn til økonomi 

"Undervisningsministeriet har tilsyneladende udmeldt, at undervisningen i 0.-4. klasse skal fortsætte som normalt. Det betyder, at den enkelte klasse kan have mange lærere tilknyttet, og den enkelte lærer skal være sammen med mange forskellige klasser. Kongressen skal på det kraftigste opfordre undervisningsministeren til at give kommunerne besked om, at man skal fravige dette og organisere undervisningen, så man er i kontakt med færrest mulige", lød det bl.a. fra Flemming Ernst.

Flere andre kongresdelegerede havde samme oplevelse som Flemming Ernst - godt nok står ordet 'nødundervisning' nævnt flere gange på uvm.dk, men forvaltninger og skoleledere har tilsyneladende fået at vide, at nødundervisningsbekendtgørelen kun gælder for de hjemsendte klasser fra 5. klasse og op. De yngste skal have alle deres fag, bare det ikke sker i blandede klasser, og de skal spise deres madpakker ved deres egen plads. 

"Vi står med en udmelding fra undervisningsministeren, der strider imod al sund fornuft, og derfor vil jeg vil gerne være sikker på, at I har fat i kraven på Undervisningsministeriet", sagde Flemming Ernst på kongressen. Og formand Gordon Ørskov bekræftede, at DLF er i dialog med ministeriet. 

Thomas Medom: Det er nødundervisning 

Den dialog bliver nu suppleret med en kongresudtalelse, som i høj grad blev formuleret af Verner Kihm Baltzer, Herningegnens Lærerforening: 

"Kongressen vil på det kraftigste opfordre undervisningsministeren til at lade nødundervisning være gældende for alle elever i de kommuner, der bliver omfattet af restriktionerne - lige så længe restriktionerne er gældende. Det er nødvendigt, for at leve op til statsministerens råd, at undervisningen foregår på den sikrest mulige måde for såvel elever som personale. Det gøres blandt andet ved at stræbe efter, at den enkelte klasse har færrest mulige lærere - og at den enkelte lærer har færrest mulige klasser", hedder det blandt andet i udtalelsen.

Læs mere

Kongressens udtalelse om covid-19 (pdf)