Corona
11   12

Mette Frederiksen: Snittet er også lagt ved 5. klasse af hensyn til økonomi

Høje smittetal betyder, at 5.-9. klasse i 38 kommuner sendes hjem til fjernundervisning fra på onsdag. Beslutningen bunder både i smitte i aldersgruppen helt ned til 5. klasse, men også at de yngre elever ikke kan være alene hjemme og modtage undervisning.

Smittetallene er stigende, og hvis ikke der kommer styr på dem inden juleferien, kan coronaepidemien løbe løbsk.

Sådan lød det på et pressemøde i dag, hvor statsminister Mette Frederiksen afslørede en forlængelse af de landsdækkende restriktioner.

Artiklen fortsætter under banneret

I 38 kommuner på Sjælland samt i Odense og Aarhus indføres endnu mere vidtgående restriktioner, som blandt andet betyder, at skolerne i de berørte kommuner fra på onsdag lukker for alle elever i 5.-9. klasse, som skal hjem og have onlineundervisning.

"Vi ser, at smitten er hos de unge og i familierne. Skal vi have bugt med den, er vi nødt til at lukke skolerne ned", lød det fra direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

"Man får lidt tidligere juleferie, men vi vil gøre alt for, at skolerne kan åbne op igen efter nytår". 

FAKTA: DE 38 KOMMUNER

De nye restriktioner, der betyder delvise skolenedlukninger, gælder for følgende kommuner:

- Kommunerne i Region Hovedstaden (Bornholm undtaget)

-Greve, Solrød, Faxe, Køge, Roskilde, Lejre, Slagelse og Vordingborg Kommune

- Aarhus og Odense.

Også en økonomisk beslutning

Smittetallene er især stigende i aldersgruppen 10-19 år, viser statistikkerne.

Mens smittetallene for undervisere tidligere har ligget under gennemsnittet for hele befolkningen, har de siden efterårsferien ligget over.

Tidligere har det lydt fra sundhedsmyndighederne, at børn ikke bidrager i noget særligt omfang til smittespredningen.

På pressemødet lød det, at man nøje overvejer så stort et tiltag som at lukke skoler, at der er fundet smitte blandt børn helt nede i 5. klasse, og at smitten i højere grad nu spreder sig til ældre og sårbare.

"Der er meget, der tyder på, at smitten ikke nødvendigvis er i skolerne, men lige så meget uden for i fritidsaktiviteter. Når det så er sagt, så ser vi også skoleudbrud, både i udlandet og i Danmark", lød det fra Søren Brostrøm, der tilføjede:

"Når vi i denne aktuelle og meget bekymrende situation anbefaler midlertidigt at lukke uddannelsesinstitutioner, inklusive grundskoler, er det på grund af et højt og meget bekymrende smittetryk på tværs af generationer. Vi vurderer, at det er de tiltag, der skal til, for at få brudt de smittekæder".

Mette Frederiksen understregede, at man ud over at kigge på folkesundheden har taget beslutningen om at lukke skolerne netop for 5.-9. klasse ud fra en samfundsøkonomisk betragtning.

"Vi har igennem hele forløbet bestræbt os på at holde så meget af dansk erhvervsliv - herunder produktionen - åben som overhovedet muligt", sagde hun og tilføjede:

"Der betyder det selvfølgelig noget, om man kan få passet sine børn, så man kan komme på arbejde. Der ved vi, at der i mange familier er et knæk i midten af folkeskoletiden, hvor børn lettere kan være hjemme".

Ingen forklaring på forskel i 9. klasser 

Da skolerne lukkede delvist ned i syv nordjyske kommuner, var det 5.-8. klasse, der blev sendt hjem. 9. klasse modtog fortsat undervisning på skolen med henvisning til, at de skal til afgangsprøve til sommer.

Det samme gør sig ikke gældende i de 38 kommuner, der fra på onsdag lukker ned. Det kalder formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal for "dybt frustrerende".

"Vi undrer os over, at vi konstant får en lille smule forandrede meldinger fra Sundhedsstyrelsen. I Nordjylland var det sindssygt vigtigt, at eleverne i 9. klasse kom i skole, fordi de skal til afgangsprøve. De må være særligt godt begavede i Københavnsområdet. For de har åbenbart ikke brug for at komme på skolen", siger han til folkeskolen.dk.

Folkeskolen.dk's journalist spurgte ind til den beslutning på pressemødet, hvor Søren Brostrøm henviste til løbende drøftelser med Børne- og Undervisningsministeret, som han henviste til for nærmere svar.

"Men jeg vil gerne gentage, at vi er meget bekymrede for udviklingen, og man skal tænke på, at der er betydeligt højere smittetryk i de 38 kommuner, end det var i Nordjylland. Det er det sundhedsfaglige bagtæppe", sagde han.

Mette Frederiksen havde ingen kommentarer til spørgsmålet.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ