"Selve idéen om, at man på skoler og uddannelsesinstitutioner kan teste eleverne, de studerende og underviserne, og give dem et hurtigt svar - det er et fremskridt i bekæmpelsen af smitten, som samtidig giver mere tryghed ude på skolerne", siger Formand for arbejdsmiljø- og organisationsudvalget i DLF Thomas Andreasen.

DLF: Lyntest på skoler kan sikre fysisk undervisning

I Storbritannien er myndighederne begyndt at uddele lyntest til skolerne for at sikre den fysiske undervisning. Thomas Andreasen fra DLF mener, at det også kan være en idé for skolerne her i landet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Storbritannien har myndighederne valgt at udlevere covid-19-lyntest til uddannelsesinstitutioner i flere af landets hårdest ramte områder.

I begyndelsen af det nye år vil samtlige skoler og universiteter i Wales blive tilbudt lyntest, som kan give svar på, om en elev er smittet med covid-19 inden for 20-30 minutter. Det skriver den britiske avis The Guardian.

"Vi er klar over, at det ikke har været nemt for elever og personale, som har været nødsaget til at gå i isolation, da de er blevet identificeret som en nær kontakt, og vi ved, at det har haft betydning for den fysiske undervisning", har den walisiske uddannelsesminister, Kirsty Williams, udtalt til The Guardian om de nye tiltag.

Elever og ansatte enige: Corona-regler giver ro

Lyntest i Storbritannien skal være medvirkende til, at man får flere af de elever testet, som måske ikke ellers ville blive testet. Derudover skal de mange lyntest være med til, at man ikke sender hele årgange hjem, men kun dem, som får en positiv coronatest.  

Det kan give tryghed på skolerne

Selvom Falck i sidste uge satte gang i en masselyntestning af danskerne rundt om i landet, så har der endnu ikke været snak om, at testene skal tages i brug på skoler og andre uddannelsesinstitutioner.  

Stigende smittetal får kommuner til at rykke juleferien

Formand for arbejdsmiljø- og Organisationsudvalget i DLF Thomas Andreasen mener, at det kan være en god idé at indføre samme tiltag i Danmark, som man lige nu gør i Storbritannien.

"Hvis der er sundhedsfaglig opbakning og sikkerhed for, at det er en god måde at gøre det på, så synes jeg, at det lyder fornuftigt. Og hvis det kan være med til at sikre elevernes skolegang, mindske smitten og øge trygheden hos elever, lærere og forældre, så kunne det være en god idé".

Ifølge Thomas Andreasen vil det være en god mulighed for skolevæsenet, hvis man kan ringe efter nogle, som kan stille det rette testgrej til rådighed, så man hurtigt kan få brudt smittekæderne og øge trygheden.

"Jeg ved ikke, hvordan det skulle fungere i praksis, men det er en fin mulighed for at få afklaret spørgsmålet, om der er smitte eller ej.  Det tror jeg, at vi alle sammen er interesserede i, og hvis lyntest kan bidrage til det, så bakker jeg umiddelbart op om det", siger Thomas Andreasen.

Han vil ikke udtale sig om, hvor mange procent fejlmargin man kan tåle, eller hvor længe det skal køre som forsøg, da han ikke har nok kendskab til testene.

Gravid lærer corona-bekymret: Jeg har kontakt til mange børn hver dag

"Selve idéen om, at man på skoler og uddannelsesinstitutioner kan teste eleverne, de studerende og underviserne, og give dem et hurtigt svar - det er et fremskridt i bekæmpelsen af smitten, som samtidig giver mere tryghed ude på skolerne".

I Storbritannien har man kendskab til de fejlkilder, som de såkaldte covid-19-lyntest er blevet kritiseret for. Derfor skal eleverne stadig holde afstand til hinanden, yde god hygiejne og spritte af. Myndigheder håber på, at de mange lyntest kan være med til at opretholde den gode fysiske undervisning og sende færre elever i isolation, skriver the Guardian.

Powered by Labrador CMS