Lærerne på Anna Trolles Skole har her til formiddag nedlagt arbejdet for at skrive et fælles opråb til kommunalpolitikerne.

Middelfart: Lærere nedlægger arbejdet i protest mod besparelser

Både skolekomedie, lejrskole og andre aktiviteter er sparet væk, og i protest har lærerne på den lille Anna Trolles Skole i Brenderup på Fyn valgt at stoppe al undervisning fredag formiddag for i stedet at lave et fælles opråb til politikerne. - Kommentar fra skoleudvalgsformand tilføjet 11.40

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I protest mod markante besparelser på skolen valgte lærerne på Anna Trolles Skole i Brenderup i Middelfart Kommune fredag formiddag i strid med overenskomsten at stoppe al undervisning af skolens 11 klasser med 222 elever.

"Det er et usædvanligt skridt, men drastiske situationer kræver nogle gange drastiske midler. Vi kan simpelthen ikke køre skole på den måde, som kommunen forventer, vi skal køre skole på. Ikke med de forringelser og besparelser, som de prøver at presse ned over os. Det kan vi simpelthen ikke acceptere", siger lærer og talsmand for personalegruppen, Micky Lindharth, til folkeskolen.dk

Strategi bliver til et luftkastel

Besparelserne på den lille fynske skole har medført, at det for eksempel er slut med skolekomedien, ture ud af huset, japansk og europæisk udveksling, natløb, det årlige ro-battle og arrangementet Halvøen rundt, hvor 0. klasser sammen med deres venskabsklasser fra 5. klasse de seneste 21 år har været på tur sammen.

"Og i det lys bliver kommunens strategi  'Fra Middelfartbarn til verdensborger' jo til et luftkastel. Vi kan ikke længere manøvrere efter vores skoles værdier, for med besparelserne, er vi bundet til vores egen skolegård", konstaterer Micky Lindharth.

Han beretter, at lærerne har gået og "ulmet" over arbejdsnedlæggelsen gennem længere tid.

"Nu trykker vi sgu på knappen"

"Vi har snakket om det i personalegruppen, siden vi fik vores budget. Også før - for vi oplevede jo også, at flere og flere af vores kolleger på andre skoler i kommunen blev fyret. Det var vi heller ikke tilfredse med. Og så tænkte vi, at nu trykker vi sgu på knappen".

Ifølge personalegruppen skyldes skolens besparelser, at Middelfart Kommune har valgt at dele hele inklusionspuljen ud på skolerne. Så når en skole sender en elev i et andet tilbud, er det skolen selv, der betaler. Det gælder også elever, som skolen aldrig ser, - og som kommer direkte i specialtilbud.

"Så skal vi betale for den elev også, selv om vi aldrig nogensinde har set ham eller hende. Det kan være alt mellem 100.000 og 250.000 kroner, der bare bliver flået ud af skolens budget. Det er ikke fair", siger Micky Lindharth.

Fredag formiddag brugte personalegruppen til at forfatte et åbent brev til Middelfart Kommunes skoleudvalg og det samlede byråd.

Skolebestyrelserne nægtede at godkende budgettet - nu bliver de inddraget 

Utilfredshed over tildelingsmodel

"Alle skolebestyrelser har allerede prøvet at tale skoleudvalget til fornuft, men det er som om, at man ikke har lyst til at pille ved den tildelingsmodel", siger lærernes talsmand.

Han oplyser i øvrigt, at eleverne i udskolingen blev sendt hjem efter fredagens morgensamling, mens elever fra indskoling og mellemtrin kunne blive på skolen, der sørgede for en voksen i hver klasse.

Formand Mads Alnor for den lokale lærerkreds, Vends Herreds Lærerkreds, oplyser til folkeskolen.dk, at han er taget ud på Anna Trolles Skole, fordi han er blevet orienteret om, at der er en arbejdsnedlæggelse.

"Jeg har samlet de af mine medlemmer, som har nedlagt arbejdet, og så har jeg sagt til dem, at det at nedlægge arbejdet er overenskomststridigt, og at de skal genoptage arbejdet. Jeg har orienteret ledelsen om, at jeg er gået herned. Tillidsrepræsentanten har gjort det samme, og sørger for at holde en god ro og orden og er i løbende dialog med dem, der har nedlagt arbejdet og ledelsen", siger Mads Alnor.

Det er ikke kun Anna Trolles Skole, der mærker besparelserne i Middelfart Kommune. På lærerkredsens hjemmeside findes en opgørelse, der viser, at der fra 2016 til 2019 er der forsvundet 28 lærerstillinger i kommunen.

Formanden for skoleudvalget i Middelfart Kommune, Jens Backer Mogensen (S), erkender, at der er tale om en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, men han ønsker ikke at optrappe en konflikt, oplyser han til folkeskolen.dk

"Jeg ved, de vil skrive et brev til os, og jeg vil gerne lytte og høre, hvad de har at sige til os. Jeg vil gerne have, at vores lærere føler, at vi tænker på dem. Nu ved vi jo ikke, hvad der kommer af rammer i år, men i forvejen arbejder vi jo på at se om vi kan holde en hånd under skolerne", siger Jens Backer Mogensen.