Tre lærer-tillidsvalgte håber, vejen er banet for en central arbejdstidsaftale

Tre tillidsrepræsentanter med forskellige arbejdstidsvilkår deler håbet om, at Lærerkommissionens rapport kan sparke ny energi i de kommende arbejdstidsforhandlinger.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

1800 tillidsfolk til stormøde om lærer-arbejdstiden 

Nogle lærere har gode aftalte rammer for arbejdstiden, andre har i hvert fald en lokalaftale, og så er der dem, som stadig arbejder efter arbejdstidsloven, lov 409. Lærernes tillidsvalgte er i dag samlet til stormøde i Odense for at blive orienteret om Lærerkommissionens rapport om arbejdstid, som blev offentliggjort i går. Folkeskolen.dk har spurgt tre lærere til, hvilken forskel, de tror rapporten får for lærerne. 

"Vi har en rigtig god lokalaftale"

Ole Jensen, Lysabild Børneunivers på Als, har været lærer i 37 år:

"Jeg har ikke læst rapporten endnu, men jeg synes umiddelbart, at det er positivt at høre, at man er nået til enighed om at pege på problemer og om anbefalinger i en kommission, hvor der både er repræsentanter for kommunerne og lærerne. Det er et godt udgangspunkt for de kommende forhandlinger".

"Jeg håber, vi fortsat får mulighed for at lave lokalaftaler. Vi har en rigtig god lokalaftale"

"Mine kolleger efterspørger, at der kommer mere tydelighed og gennemskuelighed, når det gælder sammenhængen mellem undervisning og forberedelse. Jeg tror ikke, der kommer en central aftale med tid på noget, men der må godt komme mere tydelighed om tiden til forberedelse. Jeg er glad for, at der i rapporten er fokus på de nyuddannede. Jeg håber, at der også står noget i rapporten om fastholdelse af de ældre lærere".

"Det er hårdt at være et sted, hvor der er så meget nej-hat"

Betina Søblik Andersen, Gesten Børnecenter ved Vejen, har været lærer i 13 år:

"Jeg synes, det lyder som noget, vi har hørt før. Der er mange bløde ord. Men jeg håber, at vores kommune vil læse den. Vi har ikke nogen lokal aftale, så den anbefaling om, at alle skal undersøge muligheden for at indgå en lokalaftale, må de meget gerne læse".

Vejen får en fælles forståelsesramme om lærernes arbejdstid 

"Jeg håber simpelthen, at rapporten kan føre til en arbejdstidsaftale. Det er hårdt at være et sted, hvor der er så meget nej-hat. Vi har brug for hjælp centralt fra".

"Mine kolleger efterspørger, at der er sammenhæng mellem undervisningstiden og tid til forberedelse. På de små skoler hos os har vi meget, meget høje undervisningstimetal".

"Jeg håber, der kommer en aftale"

Jens Rasmussen, Rørby Skole ved Kalundborg, har været lærer i to år:

"Jeg synes, det lyder spændende. Jeg giver dog dem ret, der siger, at rapporten lyder lidt blød. Jeg tør ikke sige, at jeg tror, der kommer en central aftale, men jeg håber i hvert fald, at der kommer en. Vi har en lokal aftale i Kalundborg. Hos os handler det for lærerne rigtig meget om, at der skal være en sikring af forberedelsen. Det er det, som kan skabe forbedringer hos os".  

Jacob Bundsgaard: Lærerne oplever lov 409 som uretfærdig