
Hver tredje lærer er væk: »Lov 409 tog min makker fra mig«
Lærere, elever og leder på Nymarkskolen i Slagelse mærkede utilsigtede konsekvenser af arbejdstidsloven, da adskillige lærere forlod skolen, fordi den nye hverdag ikke passede ind i deres liv.
Store tudedag. Sådan tænker lærer Susanne Cecilie Jensen om den dag, hendes makker gennem seks år, Mads Svendsen, sagde op. Halvandet år senere kan det stadig bringe tårerne frem hos hende: »Det er supertrist, at jeg har mistet min makker til lov 409. Han blev nødt til at rejse hjem til Fyn. Vi havde gang i så mange gode ting, som så ikke kunne fortsætte«, siger hun.
En tredjedel af Nymarkskolens lærere forlod skolen i forbindelse med lockout, arbejdstidslov og ny skolereform. Seks lærere har sagt op, og ti er blevet pensioneret siden skoleåret 2012/13. Fire lærere på Nymarkskolen pendlede fra Fyn til Slagelse, men med et krav om 40 timers tilstedeværelse røg muligheden for at forberede sig i toget og hjemme, og tre af dem valgte at få et job tættere på hjemmet.
»Det er virkelig fagligt dygtige og engagerede lærere, der er forsvundet. Meget pludseligt manglede erfaring og kollegial sparring. Og det var ikke, fordi de var utilfredse med skolen, men med lov 409. Vi mistede tre faglige fyrtårne, og det er virkelig et tab«, siger skolens tillidsrepræsentant Anette Petersen.
Mange på pension
Læs også
-
En afklaring af fremtiden for teknologiforståelse i skolen kan nå at komme i 2022
-
Tillidsfolk på sosu-skoler:Ny arbejdstidsaftale giver indflydelse, forståelse og bedre overblik
-
På falderebet til sommerferien: Nu er vejledningen klar til den nye meddelelsesbog
-
Debat: Radikale - Støt skolens kamp mod mental mistrivsel
Op til skolereformens indførelse og den nye arbejdstid valgte ti lærere at gå på pension.
»Det var folk, jeg havde lænet mig op ad, som pludselig var væk, og nogle af dem havde stadig mange års arbejde i sig«, siger lærer Susanne Cecilie Jensen. På grund af faldende børnetal skulle ikke alle stillinger genbesættes, og da sommerbrune børn strømmede gennem dørene i august 2014, var der fem ubesatte lærerstillinger. Desuden var en lærer langtidssygemeldt.
»Der arbejdede jeg for min løn som tillidsrepræsentant. Vi var virkelig på dybt vand. Vi fik ikke lov til at vælge, hvilken vippe vi skulle springe fra. Vi blev skubbet ud fra femmetervippen«, siger Anette Petersen.