
Før urafstemningen: Arbejdstidsforliget til eksamen i netdebatten
De første opfordringer til at stemme nej kom i folkeskolen.dk’s debat flere måneder før indgåelsen af aftalen, og siden offentliggørelsen er det væltet ind med argumenter for både ja og nej – og indlæg, hvor lærere diskuterer, om resultatet er et udtryk for det opgør med Lov 409, som har været så tiltrængt.
I skrivende stund er der på folkeskolen.dk/arbejdstid kommet 39 indlæg siden offentliggørelsen af forliget i sidste uge foruden flere hundrede kommentarer til indlæg og artikler.
De færreste har armene oppe over hovedet af begejstring over aftaleteksten. Men som hovedstyrelsesmedlem Morten Refskov skriver:
"Sandheden er jo, at vi stadig bøvler med en underfinansieret folkeskolereform og en generel udsultning af den offentlige sektor. Vi er derfor nødt til at se aftalen i lyset af de pressede økonomiske rammer og det omsiggribende kommunale selvstyre, hvorfor aftalen hverken indeholder et centralt sikret undervisningsmaksimum eller en fastsat forberedelsespulje - selvom det naturligvis var, hvad forhandlerne allerhelst ville have opnået".
En af dem, der har været mest aktiv i debatten om lærernes arbejdsforhold i hele dette årtusind, tidligere lærer og hovedstyrelsesmedlem Niels Chr. Sauer er ikke ellevild af begejstring.
"Hvem kan give mig én god grund til at tro, at KL denne gang er til at stole på?", spørger han og forsøger sig med tre grunde.
At det ikke er de samme politikere som i 2013, og ønsket om at blive gode venner med lærerne er oprigtigt. "Men Ziegler sidder der stadig, og han har ikke ændret mening, og Wendelboe er stadig KL's øverste boss".
At skolereformen er kørt fast, og politikerne har hårdt brug for lærernes hjælp, "hvis de skal have folkeskolen trukket op af det kviksand, de har sendt den ud i".
Urafstemningen går i gang på tirsdag morgen den 25. august.