Formanden for børne- og skoleudvalget i Furesø Kommune Jane Isdal ser frem til, at den nye arbejdstidsaftale løfter Furesøs skoler.

Kommuner indgår arbejdstidsaftaler med lærerne

Flere kommuner er i fuld gang med at forhandle nye arbejdstidsaftaler med lærerne, selv om KL ønsker at skrotte reglerne. Furesø Kommune indgik kort før jul en aftale.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

KL vil skrotte lærernes arbejdstidsaftale

Arbejdstidsaftalen i Furesø giver mere undervisningstid gennem holddannelse, mere kompetenceudvikling til lærerne og understøtter inklusion uden at det koster flere penge.

Formand for børne- og skoleudvalget i Furesø Kommune, Jane Isdal, lægger vægt på, at den seneste kvalitetsrapport viser, at Furesø er gået frem på langt de fleste parametre og ligger med et flot gennemsnit i folkeskolens afgangsprøve. "Men vi har også brug for yderligere at styrke et fagligt løft inden for naturfagene, indsatsen for de to-sprogede elever og drengene i vores skoler. Jeg ser frem til, at den nye arbejdstidsaftale også løfter os på de punkter, som vi i Børne- og Skoleudvalget har hæftet os ved", lyder det fra Jane Isdal i en pressemeddelelse. Den lokale lærerforeningsformand Morten Krarup er også glad for, at det er lykkes. "Vi er alle gået ind i forhandlingen med åbne kort, og der har været udvist tillid til hinanden under hele processen. Det er gavnligt for arbejdsklimaet og giver det fornødne rygstød til den indsats, lærerne leverer hver dag til gavn for eleverne i Furesø".

Forhandlinger i flere kommuner Det er ikke kun i Furesø, kommune og lærerforening forhandler. En lang række kommuner er i fuld gang, og flere er meget tæt på at være i hus. I Sønderborg er der netop opnået enighed om justering af aftalen. Kommunen ændrer på inklusionsindsatsen og i den forbindelse opstår der timer, som lærere fremover kan varetage med mindre tid til eksempelvis forældresamarbejde og forberedelse end til almindelige undervisningtimer. Kredsen blev kort før jul enige om at indgå aftalen. "Det har taget noget tid. Vi har brugt en stor del af efteråret på det. Først på decembermødet blev vi enige. Nu skal det på print og underskrives med kommunen, men det anser jeg ikke for noget problem", siger kredsformand Lisbeth Skyum til folkeskolen.dk. På Frederiksberg er kommunen og kredsen også nået til enighed om en ny aftale. Her bliver den ikke en realitet, før den er blevet stemt hjem på generalforsamlingen. I Varde er kreds og kommune også meget tæt på at nå en ny aftale. Herning kom i hus med en aftale i september.

Mindre forberedelse til vikartimer i Herning

DLF ønsker lokale forhandlinger Udviklingen glæder formand for overenskomstudvalget i DLF, Gordon Ørskov Madsen. "Det viser, at der lokalt er en interesse for at indgå lokale aftaler. Det viser også en opbakning til A08 som aftalemulighed", siger han og understreger, at man ikke kan sætte alting i bero, fordi KL og lærernes organisation skal til at forhandle arbejdstid. "Man ved ikke, hvor det ender henne. Man bliver nødt til at fortsætte med at lave de justeringer, der er behov for. Det er rigtig godt, man gør det", siger Gordon Ørskov Madsen.

Ny arbejdstidsaftale træder først i kraft 2014 KL udsendte kort før jul et nyhedbrev til skoleledere, hvor de gjorde opmærksom på, at hvis KL og lærernes organisationer bliver enige om en ny arbejdstidsaftale i april, så vil de nye regler først gælde for skoleåret 2014/2015. Derfor skal det kommende skoleår netop planlægges efter de gældende regler. "Det er helt sædvanlig praksis. Sådan var det også, da man indgik aftalen i 2008 - man skal have muligheden for at implementere. Man er nødt til at starte med planlægningen af skolen inden første april. Så er det helt som det skal være", siger Gordon Ørskov Madsen.