"Lærerforeningen har brugt en del krudt på at råbe os op, og det ser ud til, at de har ret i kritikken. Og det er jo uholdbart, hvis vores lærere har væsentligt dårligere arbejdsforhold end deres kolleger i vores nabokommuner. Det ser ud til, at lærerne her i Struer har været kørt hårdere end lærerne i Holstebro i det seneste år, og vi har derfor sagt, at vi skal ramme et niveau, der ligner det i Holstebro, så arbejdsforholdene er sammenlignelige", siger borgmester i Struer Mads Jakobsen (V) til Dagbladet Holstebro.

Struer skruer ned for lærernes undervisningstid

Lærerne i Struer underviser for mange timer i forhold til nabokommunerne. Det får nu kommunalpolitikerne til at trække planlagte besparelser tilbage og i stedet tilføre midler til skoleområdet, så lærerne får bedre tid til at forberede undervisningen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi er himmelhenrykte for, at vi har fået det her igennem. Vi har været meget ihærdige. VI har haft vores dokumentation helt i orden. Vi har gjort meget for at få det i medierne. Det har virket", siger formand for Vestjysk Lærerforening Torben Voss.

Politikerne i Struer havde sagt, at den nye folkeskolereform og arbejdstidslov betød, at lærerne skulle undervise to timer mere. Men tal fra Vestjysk Lærerforening viste, at lærerne faktiske underviste 3,45 timer mere i forhold til sidste skoleår.

Virkeligheden blev flere timer, end politikerne sagde

26 lektioner om ugen

I år underviser lærerne i Struer 807 timer i snit per lærer. Torben Voss fortæller, at politikerne havde planlagt besparelser næste skoleår, der ville betyde, at lærerne i Struer ville ende på at undervise 860 timer om året i gennemsnit.  I stedet lyder udmeldingen nu, at planerne om besparelser bliver trukket tilbage, og i stedet er politikerne villige til at bruge 3,7 millioner kroner i år og 5,5 millioner næste år.

"Jeg er glad for det. Det betyder, lærerne får 782 undervisningstimer i snit om året. Det svarer til 26 lektioner om ugen. Det er omtrent det samme i de kommuner, hvor der er aftaler mellem kommuner og kreds. Men man skal være opmærksom på en ting. Det her er gennemsnitstal - og mange lokalaftaler har et maximalt timetal. Vi kunne godt tænke os, at få indført et max-timetal oven i det andet. Vi har stadig ikke garanti for, at vi ikke ender med, at en skole ligger på 600 timer og de andre skoler på 850 timer per lærer", siger Torben Voss.  

Danmarksrekord i undervisningstimer?

Borgmester: Lærerforeningen har ret i kritik

Struers borgmester Mads Jakobsen fra Venstre er glad for løsningen.

"Lærerforeningen har brugt en del krudt på at råbe os op, og det ser ud til, at de har ret i kritikken. Og det er jo uholdbart, hvis vores lærere har væsentligt dårligere arbejdsforhold end deres kolleger i nabokommunerne. Det ser ud til, at lærerne her i Struer har været kørt hårdere end lærerne i Holstebro i det seneste år, og vi har derfor sagt, at vi skal ramme et niveau, der ligner det i Holstebro, så arbejdsforholdene er sammenlignelige", siger Mads Jakobsen til Dagbladet Holstebro.

Myte punkteret: Lærerne får flere undervisningstimer end ministeren siger

Forventer ansættelse af flere lærere

Byrådet har endnu ikke taget den endelige beslutning, men Torben Voss forventer på baggrund af borgmesterens udmelding, at det vil ske. Han forventer også, at beslutningen vil betyde, at der skal ansættes flere lærere i Struer.

"Der er ingen tvivl om, at man har taget de ting, vi sagde alvorligt. Politikerne har fået en forståelse af, at det var rigtigt, at der ikke var tid til at løse hele læreropgaven med det antal lærere, der er og den øgede undervisningstid", siger Torben Voss.