Solrød: Ny arbejdstidsaftale giver eleverne en time mere om ugen

Også i Solrød har lærerkreds og kommune forhandlet en ny lokal arbejdstidsaftale på plads under den nugældende centrale A08-aftale, samtidig med at KL på landsplan vil helt af med aftalen. Alle elever i Solrød får en lektion mere om ugen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Efter to år: Lærerne i Randers får fleksibel arbejdstidsaftale

Som så mange andre kommuner havde Solrød syd for København bedt KL's konsulentkorps om at analysere lærernes arbejdstid. Rapporten viste blandt andet, at Solrøds lærere lå relativt lavt i undervisningstid per lærer, samtidig med at der var sat usædvanligt mange timer af til tillidsrepræsentantarbejde. Kommunalbestyrelsen besluttede at genforhandle arbejdstidsaftalen - ikke for at spare, men for at styrke folkeskolen i Solrød ved at give eleverne engelsk allerede fra 1. klasse, give mellemtrinnet en dansktime mere om ugen og de ældste elever en matematiktime mere om ugen.

"Så det var en bundet opgave", fortæller formand for Solrød Lærerkreds Hanne Rothausen Faurfelt. "Men vi har et godt samarbejde med kommunen, så vi ville gerne gå ind i reelle forhandlinger".

Det var vigtigt for lærerkredsen, at det gik mindst muligt ud over lærernes tid til opgaver i relation til undervisningen, og den såkaldte "faktor", som undervisningstimerne ganges op med, blev da også kun sat ned fra 2,18 til 2,17.

DLF glæder sig over nye lokale arbejdstidsaftaler

Hovedparten af de ekstra undervisningstimer til eleverne er i stedet finansieret ved, at lærernes pulje til pædagogiske arrangementer, Mus-samtale og pædagogisk råd blev halveret. Og så er det gået rigtig hårdt ud over tiden til tillidsrepræsentantarbejdet, hvor grundpuljen også er halveret.

"Samlet betyder det, at lærerne i Solrød skal undervise 15 timer eller cirka en halv lektion mere per lærer i gennemsnit", siger Hanne Rothausen Faurfelt og er godt tilfreds med, at det er lykkedes at finde en løsning i et godt lokalt forhandlingsklima, og det samme er hendes forhandlingsmodpart, borgmeter Niels Hörup: "Vi har et godt og konstruktivt samarbejde med skolelederne og lærerne og en fælles interesse i at løfte skolerne".

Arbejdstidsaftale i Varde sikrer tolærerordninger

Læs mere

Solrøds arbejdstidsaftale