Efter OK18 og Ny start kom der endelig for alvor hul på forhandlingerne i Roskilde, og i dag satte borgmester Joy Mogensen og lærerformand Tina Svarre Hansen deres underskrift på den første lokalaftale i Roskilde efter lockouten.

Endelig: Roskildes lærere får en arbejdstidsaftale

Det har jævnligt været på byrådets dagsorden i Roskilde, og der har også været taget en del tilløb, men først i dag har borgmester i Roskilde Joy Mogensen og formand for Roskilde Lærerforening Tina Svarre Hasselager skrevet under på en lokal arbejdstidsaftale til erstatning for lov 409. Aftalen sætter loft over undervisningstiden.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Et maksimalt undervisningstimetal på 780 timer +/- 30 timer, således at der kan være den nødvendige fleksibilitet i forhold til organisering og sammenhæng i undervisningsopgaverne samt eventuelle økonomiske udfordringer", står der i den arbejdstidsaftale, som Roskildes økonomiudvalg her til formiddag har godkendt.

Hvad betyder +/- 30?

"Det er kompromis", smiler Tina Hasselager. "Vi har jo ment, at Roskilde Kommunes økonomi sagtens kunne bære et undervisningsloft på 25 lektioner om ugen per lærer. Men det kunne vi ikke komme igennem med, og samtidig hørte vi fra nogle medlemmer, at de nogle gange hellere vil have 26 lektioner om ugen end måske at skulle have fyldt arbejdstiden op med nogle mere diffuse og uklare opgaver. Så det handler om, at fixpunktet er max 780, men at det godt kan variere en lille smule".

Stadig flere kommuner indgår arbejdstidsaftaler for lærerne 

Ordene om 'økonomisk fleksibilitet' har bekymret, ikke mindst fordi Roskilde Kommune lige nu er i gang med en stor sparerunde.

"Men vi er blevet betryggede i, at besparelserne ikke skal hentes her - det handler mere om, at hvis en skole er i en økonomisk vanskelig situation, kan man bruge det som en kortvarig overgangsløsning. Og vi er samtidig i gang med en skolestrukturændring, som gør, at de skoler, som har haft de største udfordringer, bliver lagt sammen med nogle andre, så det forventer vi skaber det nødvendige økonomiske råderum".

Roskilde: Sort plet på arbejdstids-kortet nærmer sig grøn 

Lærerne får mulighed for en vis fleksibilitet i forhold til deres forberedelsestid. Hvis det ikke stiller sig hindrende i vejen for undervisningens gennemførelse, møder og samarbejdet med kolleger og andre samarbejdsparter samt almindelig tilgængelighed, så kan den enkelte lærer flytte dele af arbejdstiden til et andet tidspunkt, hedder det i aftalen, som gælder fra 1. august. 

Mandatet har fra starten været, at aftalen skulle være udgiftsneutral, men for Tina Svarre Hansen er det afgørende, at Roskildes lærere nu får en ramme om deres arbejdstid:

"Det er virkelig rart i en økonomisk turbulent tid, og hvor vi jo heller ikke ved, hvad konsekvenserne bliver af folketingsvalget".

"Og ikke mindst har vi fået skabt en tillidsdagsorden, der rækker helt ud på skolerne, hvor der nu står i nogle lokalt aftalte papirer, at der skal være en dialog og et samarbejde ude på skolerne, og det er vi både i kredsen og kommunen klar til at gøre noget for, så vi kommer vilkårligheden til livs".

For borgmester Joy Mogensen (S) markerer aftalen en ny start:

"Jeg er utrolig glad for, at det nu er lykkedes. Det vil jeg gerne takke Roskilde Lærerforening for. Det har taget tid, før vi har fundet hinanden og nu indgår en aftale, som vi alle kan se os selv i. Aftalen er et udtryk for, at vi sammen genskaber den gensidige tillid til gavn for børnene. Og at vi sammen kan holde fokus på at udvikle folkeskolen i Roskilde Kommune", siger hun i en pressemeddelelse.

Læs mere