En meget lille morgendemonstration foran Skolen Sputnik.

Minidemonstration skal gøre opmærksom på manglende overenskomst

Verdens måske mest afdæmpede faglige aktion fandt sted i København mandag morgen. En håndfuld var mødt frem foran den private behandlingsskole Sputnik i Vanløse for at protestere imod, at skolen ikke har en overenskomst med Danmarks Lærerforening.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Solen var knap stået op, da aktionen begyndte, og kulden farvede morgenånden grå, da en af Sputniks ansatte bar en bakke kaffe ud til de aktionerende.

'Selv om I tager fejl, skal I da ikke undvære kaffen' grinede han og beklagede derefter, at der kun var soyamælk til.

De aktionerende takkede behørigt og fortsatte med at dele chokolader og flyers ud til de relativt få forbipasserende. En af skolens lærere tog hastigt imod, mens han takkede for indsatsen. Janne Riise Hansen, bestyrelsesmedlem i Københavns Lærerforening og lærer på den kommunale specialskole Frejaskolen, havde fotokopieret lønsedler, så hun kunne vise Sputniks lærere, at de får mindre i løn end deres kolleger, der er ansat i Københavns Kommune.

Blokade: DLF-medlemmer må ikke søge job på Skolen Sputnik

"Politikerne har et kæmpe ansvar her. Det er helt grotesk at Københavns kommune vil være med til at støtte de her forhold" mener hun. "Kommunen er så stor, at de bør kunne lave deres egne behandlingsskoler, hvis de ikke kan holde styr på hvad der foregår hos aktører som Sputnik. At der er ordenlige forhold for de ansatte."

Lovet lønmatch forsvandt

Endnu en af Sputniks lærere kom forbi og fik en snak med de aktionerende. Læreren fortalte, at Sputnik lovede lønmatch ved ansættelsen, men det viste sig ikke at holde stik.

"Det hører vi rigtig meget", bekræftede Janne Riise Hansen, som har flere kollegar, der kommer fra stillinger på Sputnik-skoler.

"Lønnen var matchet til en uddannet lærers løn, men ikke til en ansat på en specialskole", siger læreren, der ikke vil have sit navn frem. "Vi får ligeså meget i løn som pædagogerne her på skolen, og for dem er det jo en god løn. Men altså… Godt I er her!"

Skolen Sputnik hiver lærernes organisation i Arbejdsretten

Afdæmpet aktion

Forældre til nogle af eleverne på Sputnik Skolen har udtrykt bekymring for, om de sårbare elever vil blive unødigt stresset af larm med mere. Derfor ham man valgt at holde denne morgens og de kommende dages aktionet meget små og afdæmpede, og der var da heller ikke nogen børn, der denne mogen blev forskrækkede over minidemonstrationen.

"Nu er skolen jo også informeret, så de har kunnet forberede børnene på at vi er her" siger Janne Riise Hansen. "Så er det jo ikke anderledes end hvis der var vejarbejde eller noget".

Kvart i ni er aktionen slut, og det er der flere af de aktionerende, der er glade for. Kaffen er drukket og kulden er forlængst trængt igennem overtøjet. På onsdag går det løs igen ved endnu en af de blokaderamte Sputnik Skoler.