Skolen Sputnik hiver lærernes organisation i Arbejdsretten

Medlemmer af DLF må ikke søge stillinger på skolen Sputnik, fordi der er blokade. Årsagen er, at Sputnik ikke vil tegne overenskomst med lærerne. Sputnik mener, at de allerede har en overenskomst og hiver nu Lærernes Centralorganisation i Arbejdsretten.

Publiceret

Skolen Sputnik 

er flere private dagbehandlingsskoler for elever på alleklassetrin med socio-emotionelle vanskeligheder og ADHD og forelever med autisme og psykisk sårbarhed.

Alle dagbehandlingsskolerne ligger på Sjælland: KøbenhavnNV, Vanløse, Rødovre og Gentofte.

Seskolensputnik.dk

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærernes Centralorganisation har siden 4. oktober haft en såkaldt blokade på stillinger på Den Specialpædagogiske dagbehandlingsinstitution Sputnik ApS. Blokaden betyder, at blandt andre medlemmer af Danmarks Lærerforening ikke må søge job hos Sputnik.   

Blokade: DLF-medlemmer må ikke søge job på Skolen Sputnik

Direktør for Sputnik Allan Laursen forklarer i et mailsvar til folkeskolen.dk, at Sputnik allerede har tegnet overenskomst for personalet, og at man nu vil have afklaret ved Arbejdsretten, om blokaden mod skolen er gyldig.

"Vi har en landsdækkende overenskomst med SL (Socialpædagogerns Landsforbund) for alt personale, der arbejder pædagogisk. Vi er enige med SL og Dansk Erhverv om, at den overenskomst, vi har indgået, dækker vores område. DLF er uenige i dette og har derfor nedlagt blokade. Vi er ærgerlige over blokaden, som vi desværre er blevet en del af", skriver han og forklarer, hvorfor sagen nu skal afgøres i Arbejdsretten: "Vi følger derfor de almindelige procedurer, der er på det danske arbejdsmarked. Det betyder, at arbejdsretten nu skal tage stilling til, om DLF har en legitim interesse i at ønske overenskomst med os".

Sagen kommer for Arbejdsretten den 12. december.

Lærere skal på læreroverenskomst

Formand for Overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen mener, at Lærernes Centralorganisation har en god sag. I lang tid har man forsøgt at forhandle en overenskomst på plads for det undervisende personale på skolerne, men det er ikke lykkes. Og selv om Sputnik har tegnet overenskomst med SL, så dækker den kun det pædagogiske personale, mener Gordon Ørskov Madsen.  

"Sputnik har nedlagt påstand om, at konflikten er ugyldig, fordi der er en overenskomst, og det bliver så prøvet i arbejdsretten. Men konflikten er gyldig, for der er ikke indgået overenskomst for det undervisende personale. Vi har en grænseaftale med SL, hvor de tegner overenskomst for pædagogisk personale, og vi tegner for det undervisende personale. Derfor kan man ikke sige, at det er en ugyldig konflikt", siger Gordon Ørskov Madsen.

Københavns Lærerforening aktiverer mod løndumping

Københavns Lærerforening planlægger flere aktiviteter i forbindelse med blokaden. Lærerforeningen har valgt tre skoler ud. Fra mandag den 26. november vil medlemmer tre gange om ugen stå foran indgangene til en af Sputniks skoler om morgenen. 

"Vi vil stå og snakke med dem, som kommer forbi. Dem der arbejder der. Vi vil gerne skabe opmærksomhed om, at der ikke er overenskomst for lærere, og det stiller de lærere, der arbejder der lønmæssigt og pensionsmæssigt ringere end andre lærere. Det er løndumping, og det giver skæv konkurrence i forhold til de øvrige specialtilbud i København", siger formand for Københavns Lærerforening Lars Sørensen, som håber andre lærerkredse bakker op, da Sputnik også har afdelinger i andre kommuner.

Blokaden mod Sputnik omfatter medlemsorganisationer af Lærernes Centralorganisation dog ikke Socialpædagogernes Landsforbund (rettet 16. november kl. 20.45)og betyder, at berørte medlemmer ikke må lade sig ansætte i stillinger på Sputnik, som vedrører undervisningsopgaver efter bekendtgørelsen om specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand efter folkeskoleloven i dagtilbud og behandlingssteder og også stillinger på Sputniks STU-del, der er omfattet af bekendtgørelse af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov.