"Jeg var nødt til at udvise rettidig omhu, men vi er et samlet skolevæsen, og det har kommunen anerkendt ved at indgå et forlig med lærerne", siger skoleleder Lars Kolmos.

Fem lærere fyret fra specialskole uden at blive tilbudt forflyttelse

Fem lærere på specialskolen Byhaveskolen i Svendborg blev varslet afskediget uden at få tilbudt forflyttelse til andre skoler. Skolelederen kalder det et særtilfælde, som bunder i skolereform og forskellige budgetmodeller, men lærerkredsen vil have kommunen til at stramme op.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Byhaveskolen underviser elever med vidtgående indlæringsvanskeligheder. Elevtallet toppede for tre-fire år siden med 150 elever, men det er nu faldet til 120 elever. Derfor har skolen været nødt til at skille sig af med fem lærere.

"Det skyldes hverken besparelser eller inklusion, for de kommuner, vi betjener, har ikke selv tilbud til vores elevgruppe. Men på grund af nakkefoldsscanninger fødes der stort set ingen børn med kromosomfejl. Vi har stadig mange med Downs syndrom fra 5. klasse og op, men stort set ingen fra 4. klasse og ned. Dertil kommer almindeligt udsving i demografien", fortæller skoleleder Lars Kolmos, som har elever fra Langeland, Ærø, Faaborg-Midtfyn og Svendborg Kommuner.

Stor usikkerhed om almenskolernes budgettter

Omkring årsskiftet giver kommunerne Byhaveskolen besked om, hvor mange pladser de får brug for i det efterfølgende skoleår. Da skolen er takststyret med en pris på cirka 250.000 kroner pr. elev, er et udsving i elevtallet forbundet store beløb.

"Kommunerne er ret præcise i deres udmeldinger, så vi kunne tidligt se det økonomiske grundlag fra i august i år og gik i gang med at finde ud af, hvilke medarbejdere vi skulle vælge fra", siger Lars Kolmos.

Specialskole udpeget til månedes gode eksempel for sin læseundervisning

17. marts blev fem lærere varslet afskediget. På det tidspunkt vidste almenskolerne i Svendborg ikke, hvor mange lærere de ville få brug at ansætte efter sommerferien.

"Almenskolerne fik ganske vist meldt en foreløbig resursetildeling ud 9.-10. april, men der var meget stor uvished om størrelsen lige til det sidste, fordi der i forbindelse med skolereformen var mange politiske beslutninger om både resursemodeller og besparelser. Derfor var det ikke muligt for os at omplacere de fem lærere. Jeg kunne heller ikke vente med at afskedige dem for så ville jeg akkumulere et kæmpe underskud", siger Lars Kolmos.

Chefniveauet afgør procedurerne for forflyttelser

Det kan godt være, at der er gået grus i maskineriet på grund af store omlægninger i forbindelse med skolereformen, men alle vidste, at det ville blive nødvendigt at ansætte lærere i almenområdet, mener Lone Clemmensen, formand for Øhavets Lærerkreds.

"Det burde have været muligt at omplacere lærerne. Vi var igennem en stor ændring i skolestrukturen for et par år siden, og da kunne det sagtens lade sig gøre. Selv om man er leder af en specialskole, må man sige på skoleledermøder, at man er afhængig af elevtallet og får brug for færre lærere. Samtidig har de andre ledere pligt til at tage overtallige lærere til samtale. Begge dele burde være understreget oppefra, for det er chefniveauet, som afgør procedurerne for forflyttelser", siger kredsformanden.

Kommunen har indgået et forlig med lærerne

Det spiller ind, at Byhaveskolen er forankret i en søjle med døgninstitutioner, familieafdelinger og andre institutioner for børn med særlige behov og ikke i en søjle med de øvrige folkeskoler, mener Lars Kolmos.

Øget inklusion gør det svært for specialskoler at udvikle nye metoder

 

"Vi er ganske vist underlagt folkeskoleloven, men jeg er ikke med til skoleledermøder, og det betyder selvfølgelig noget for kommunikationen, men årsagen bunder først og fremmest i forskydningen i budgetudmeldingerne", siger skolelederen.

Det er ikke nyt, at Byhaveskolen er underlagt andre økonomiske og administrative vilkår end almenskolerne, mener Lone Clemmensen.

"Kommunen burde have sagt: 'Ok, vi bliver nødt til at opsige fem lærere, men vi skriver ind i opsigelsesvarslet, at de ryger ind puljen af lærere til overflytning, så snart vi har en opgørelse over ledige stillinger andre steder. Byhaveskolens lærere er jo ansat i kommunen", siger hun.

Elever med læsevanskeligheder lærer at læse med lydbilledlæsning

Lars Kolmos er enig i, at Byhaveskolens er en del af et samlet skolevæsen.

"Jeg fik grønt lys oppe fra til, at jeg var nødt til at udvise rettidig omhu, men vi er et samlet skolevæsen, og det har kommunen anerkendt ved at indgå et forlig med lærerne", siger skolelederen.

Ifølge folkeskolen.dks oplysninger får lærerne to måneders løn oven i deres almindelige opsigelsesvarsel på seks måneder.

Som at søge sin egen stilling en gang til

Selv om det ikke varede længe, før der begyndte at dukke ledige job op på andre skoler, søgte ingen af de fem lærere dem.

"Jeg har løbende fortalt dem om stillingerne, men man bliver ked af det og mister gejsten, når man bliver udtaget til afsked. Jeg har fuld forståelse for, at lærerne føler sig dårligt behandlet, når de bliver fyret, og der så alligevel dukker ledige stillinger op. Men jeg er ked af, at de ikke har søgt dem, for almenområdet har brug for specialkompetencer til at hjælpe med inklusion", siger Lars Kolmos.

Lone Clemmensen anerkender, at Lars Kolmos har gjort lærerne opmærksom på de ledige stillinger på kommunens andre skoler, men hun kan godt forstå, at de ikke har søgt.

"Når man er ansat i kommunen og bliver fyret, er det som at søge sin egen stilling en gang til. Det er et dårligt signal at sende, for der rejser sig mange spørgsmål, når man bliver fyret: 'Hvorfor blev det mig? Er jeg ikke god nok? Vil de af med mig? Hvorfor får jeg ikke tilbudt et andet job?' Den rammer lærerne", siger kredsformanden.

Lærerkredsen vil have kommunen til at stramme op

Lars Kolmos kalder det drønhamrende ærgerligt, at det ikke har været muligt at samkøre afskedigelsesprocessen på Byhaveskolen med almenskolernes behov for nye lærere.

"Vi har lavet en klokkeklar aftale om, at det selvfølgelig ikke skal gentage sig. I år har været en enlig og beklagelig svale", siger Lars Kolmos.

Ikke desto mindre vil Lone Clemmensen tage sagen op i medsystemet og med såvel skolelederne som skolechefen.

"Det har ikke været en speciel situation i år. Nogle få mindre skoler har måske været tvivl, men samlet set vidste vi, at der ville blive ledige stillinger, så at omplacere de fem lærere fra Byhaveskolen har været et spørgsmål om vilje. Vi må kunne finde en konkret løsning, så vi er sikre på, at det ikke sker igen", siger kredsformanden.

De fem lærere fratræder pr. 31. oktober. En har allerede fået andet job, og en anden går på pension.