"Men hver gang vi er kommet med saglige forslag, har vi fået at vide, at vi var bagstræberiske. I stedet har regeringen indført nationale test og elevplaner", siger Anders Bondo.

DLF: Resultatet i Pisa Etnisk er ikke overraskende

At tosprogede elever stadig læser for dårligt, viser, at regeringens tiltag med obligatorisk test og elevplaner ikke virker, lyder det fra Danmarks Lærerforening.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Regeringen skulle hellere have lyttet til lærerne, siger DLF-formand Anders Bondo Christensen.

"Men hver gang vi er kommet med saglige forslag, har vi fået at vide, at vi var bagstræberiske. I stedet har regeringen indført nationale test og elevplaner", tilføjer lærerformanden.

DLF ønsker fælles projekt

Gennem flere år har Lærerforeningen forsøgt at komme igennem med et forslag om at halvere antallet af elever, der går ud af skolen med for dårlige læsefærdigheder, for eksempel i udspillet "Gør en god skole bedre" og i en kongresvedtagelse i 2004, minder Anders Bondo Christensen om.

"Vi har lagt op til et fællesprojekt mellem skoler, kommuner og ministerium, men har ikke fået nogen respons fra regeringen. I stedet har vi skullet bruge kræfter på testprogrammer og elevplaner, selv om der ikke er nogen videnskabelig dokumentation for, at det virker. Resultatet ser vi i dag: de tosprogede læser for dårligt".

"Og nu melder ministeren ud, at der skal være skærpet tilsyn med visse kommuner. Hold nu op!" siger Anders Bondo Christensen.

Lærernes kompetencer skal styrkes

Kontrol er den forkerte vej at gå, fastslår han. Den rigtige vej er at styrke lærernes kompetencer.

"Men vi har stadig en læreruddannelse, hvor dansk som andetsprog ikke er obligatorisk. Det er ufatteligt".

Formand for skole- og uddannelsespolitisk udvalg i DLF, Dorte Lange, tilføjer, at regeringen også skal sørge for, kommunerne har ordentlige forhold.

"I København er der for eksempel blevet nedlagt så mange tosprogskonsulenter, at der nu kun er halvanden tilbage", siger hun. "Så vi er ikke overraskede over det dårlige resultat i Pisa Etnisk", tilføjer hun.

Læs mere