Uddannelsesdirektør Peter Møller Pedersen kalder det enormt glædeligt, at UCN efter nogle år med tilbagegang igen kan notere en stigning i ansøgertallet.

Læreruddannelsen oplevede en fremgang på sølle fem studerende

Nu er der overblik over antallet af kvote 2-ansøgere, der har valgt læreruddannelsen som deres foretrukne studie efter sommerferien. Ansøgertallet viser sig at være næsten identisk med sidste år.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Opdateret den 23.03 kl. 16.40

Så er der tal fra alle landets læreruddannelser over, hvor mange af årets kvote 2-ansøgninger læreruddannelsen har fået i denne omgang. 

1.907. Det er det præcise antal, der har sat læreruddannelsen som deres første prioritet. Det er fem flere end sidste år. I alt har 4.336 valgt læreruddannelsen som en af de uddannelser, de har søgt ind på - 44 procent af dem har lærerstudiet som topprioritet. 

UC Nordjylland er den læreruddannelse, der har oplevet den største procentvise fremgang, mens læreruddannelserne på Absalon, der har sine læreruddannelser i Roskilde og Vordringborg, står for den største procentvise tilbagegang. 

Også den anden læreruddannelse på Sjællands, Københavns Professionshøjskole, har modtaget færre ansøgere. 

"Jeg må være ærlig og sige, at vi har været meget usikre på, hvad den aktuelle coronakrise kom til at betyde for antallet af ansøgninger til det kommende studieår. Vi holder omtrent samme niveau som i 2019, og vi kommer til at arbejde benhårdt for at få tallet til at stige yderligere frem mod kvote 1 ansøgningsfristen til sommer", siger rektor for Københavns Professionshøjskole Stefan Hermann i en pressemeddelelse.

Københavns Professionshøjskole fik sidste år 527 førsteprioritetsansøgere til læreruddannelsen i Kvote 2. I år er der 495 førsteprioriteter i bunken.

"Vi uddanner i forvejen hver tredje pædagog, lærer og sygeplejerske i Danmark, men vi skal have endnu flere studerende ind på disse uddannelser for at følge med udviklingen i hovedstadsområdet".

Også på den sjællandske professionshøjskole Absalon er ansøgningstallet faldet - med 15 procent i Roskilde, hvor 138 har sat læreruddannelsen øverst på listen og med en enkelt ansøger i Vordingborg, hvor 105 vil læse til lærer.

Fremgang i Nordjylland

På professionshøjskolen UCN i Nordjylland derimod er det en begejstret uddannelsesdirektør Peter Møller Pedersen, der kan konstatere, at kurven er knækket.

215 har uddannelsen som deres førsteprioritet - 11 procent flere end sidste år, og det er både i Aalborg og Hjørring, der er kommet flere ansøgninger til læreruddannelsen.

"Det er ingen hemmelighed, at vi i disse år holder særligt øje med læreruddannelsen, for vi har brug for at få så mange dygtige og kompetente unge mennesker som muligt ind på uddannelsen, så vi kan imødekomme behovet for veluddannede lærere. Derfor er det enormt glædeligt at se, at vi efter nogle år med tilbagegang igen kan notere en stigning i ansøgertallet", siger han.

På Professionshøjskolen Via er ansøgningsmønstret mere blandet. Samlet set er søgningen til læreruddannelsen steget fra 436 Kvote 2-ansøgninger sidste år til 466 år, dvs. en stigning på næsten 7 procent. Men det dækker over et fald i Silkeborg og stigende søgning til læreruddannelserne i Aarhus og Skive, mens uddannelsen i Nørre Nissum har ændret opgørelsesmetode siden sidste år, så den netbaserede uddannelse nu opgøres for sig selv.

Frem i Odense, tilbage i Jelling

Professionshøjskolen UCL holder skansen med en fremgang på 19 procent i førsteprioritetsansøgningerne til læreruddannelsen i Odense til 177 ansøgere og en lille fremgang på den netbaserede uddannelse. Til gengæld er søgningen til læreruddannelsen i Jelling faldet procentmæssigt lige så meget, som den er steget i Odense - fra 89 til 72 ansøgere.

Ser man på ansøgertallet de senere år, viser det sig, at ansøgertallet har ligget meget stabilt i løbet af de seneste fem år med et ansøgningstal mellem 1.900-2.000. 

Således skal man helt tilbage til 2016 for at finde et år, der skiller sig markant ud. 

 

Læs mere

Ansøgertal til KøbenhavnsProfessionshøjskole

Ansøgertal Absalon

Ansøgertal Via

Ansøgertal UCN

Ansøgertal UCL