Styrelse: CFU Sjælland må gerne producere apps

CFU Sjælland kom i alvorlig modvind tidligere på året, da institutionen blev beskyldt konkurrenceforvridning af en privat læremiddelproducent. Efterfølgende kom anklager om plagiat af et registreret varemærke. Den sidste sag er løst i mindelighed, mens den første skal afgøres ved et retsmæglingsmøde i starten af december.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Både CFU Sjælland og firmaet Djeeo Education har produceret et GPS-baseret læringsprodukt til folkeskolen, som bliver formidlet gennem landets CFU'er. Det fik direktør for Djeeo Education, Michael Søren Holstein, til i januar at sige til Børsen at han var "rystet og forarget" over at en offentlig institution, der har til formål at formidle undervisningsmateriale, kopierer produkter og sælger dem til priser, han ikke kan konkurrere med. Han opfattede det som konkurrenceforvridende og et brud på hans ophavsret.

Elever får motion og faglig viden med GPS og mobil

Derfor hyrede han en advokat for at få produktet, dengang kaldet Xplore2learn, af markedet. Og sagen fik Merete Riisager, uddannelsesordfører for Liberal Alliance, som stillede spørgsmål til daværende undervisningsminister Christine Antorini om lovhjemlen til, at en offentlig institution overhovedet udgiver undervisningsmateriale.

CFU Sjælland beskyldt for plagiat

Fra Xplore2Learn til Find2Learn

I kølvandet på den sag, kom også GO forlag på banen med kritik af, at CFU Sjælland brugte navnet Xplore, som er et varemærke, forlaget ejer og bruger til sine systemer af undervisningsmaterialer til blandt andet biologi. CFU Sjælland har derfor efterfølgende ændret navnet på sin app til Find2Learn, og dermed er den sag afsluttet.

Det samme er ikke tilfældet for sagen om konkurrenceforvridning. I starten af december skal sagen på et retsmæglingsmøde.Styrelsen for Videregående Uddannelser under Uddannelses- og Forskningsministeriet har til sagen skrevet en udtalelse om hvorvidt CFU Sjællands produkt er konkurrenceforvridende (se link til højre). Konklusionen er, at app-produktionen efter deres opfattelse ligger inden for rammerne af, hvad CFU'er må gennemføre som indtægtsdækket virksomhed.

Løftet pegefinger

Dog løfter styrelsen pegefingeren en smule, idet det understreges, at CFU Sjælland blandt andet skal sørge for at adskille økonomien for app-aktiviteten fra sin øvrige virksomhed, og understreger at projektet ikke må give underskud mere end fire år træk. Camilla Wang, rektor på UC Sjælland, som CFU Sjælland er en del af, understreger overfor folkeskolen.dk, at projektet har levet op til disse krav hele tiden. Hun fortæller endvidere, at UC Sjælland er interesseret i at få sagen afsluttet så hurtigt som muligt, så institutionens CFU kan komme videre med at lave en ny infomationsaftale med Brancheforeningen for Undervisningsmidler, som har truet med at afbryde samarbejdet med CFU Sjælland.

CFU Sjælland kan blive boykottet af forlag

Folkeskolen.dk har forsøg at komme i kontakt med direktøren for Djeeo Education, Michael S. Holstein, for at få hans kommentar til styrelsens udtalelse, men det er ikke lykkedes.

Læs mere

Styrelsen for Videregående Uddannelsersudtalelse