Den nye Stensagerskolen i Brabrand er indrettet i klynger med tre klasser i hver omkring et fælles lokale. Det vil skolen efterligne, når de ældste elever flytter tilbage til skolens oprindelige adresse på Stensagervej i Viby.

Elevtal eksploderer: Nyindrettet specialskole er allerede for lille

Til dette skoleår flyttede Stensagerskolen i Aarhus ind i nyindrettede lokaler med sine elever med svære handicap. Allerede ved indflytningen stod det klart, at den nye skole er for lille. Til august må de ældste elever rykke tilbage til den udslidte skole.

Publiceret Senest opdateret

I årevis ventede Stensagerskolen på at få skiftet sine slidte bygninger ud med mere tidssvarende faciliteter. Flere muligeder var i spil, indtil byrådet i Aarhus Kommune i 2019 besluttede at flytte skolen fra Viby til Tovshøjskolen i Brabrand.

Den nedlagte folkeskole skulle først bygges om til Stensagerskolens elever, som har psykiske og fysiske handicap. Indflytningen blev planlagt til august 2022, men ombygningen tog et år længere end forudsat. Samtidig steg prisen på ombygningen til 168,5 millioner kroner, hvilket var 65,5 millioner mere end beregnet. Men endelig - i august sidste år lykkedes det at flytte specialskolen fra en forstad til en anden.

Allerede ved indflytningen stod det dog klart, at de nye rammer ikke kunne rumme skolens nu 275 elever. Tre udskolingsklasser er derfor blevet i lejede lokaler i Holme, og nu er det besluttet at flytte tre andre udskolingsklasser tilbage til de gamle bygninger i Viby til august.

”Inden vi flyttede, kunne vi se, at vi ikke kunne få plads til alle elever på den nye skole. Samtidig har vi stigende elevtal. Ni elever går ud til sommer, og vi får 35 ind. Det giver tre klasser ekstra, som vi ikke har plads til”, siger skoleleder Susanne Hjermitslev.

Skolen er et sminket lig

Eleverne i Holme flyttes også til Viby, så i alt får seks klasser med til sammen 54 elever og 40 medarbejdere deres daglige gang på Stensagervej. Det huer ikke Gitta Møller, som står i spidsen for skolebestyrelsen. Hendes datter går i 7. klasse og bliver en af dem, der skal retur til de gamle lokaler.

”Det gør mig så trist, for den skole er et sminket lig. Skolen er faktisk endnu ringere, end da vi forlod den, for vi tog de udendørs legeredskaber med os. Så der er ingen legeplads, hvor eleverne kan komme ud at røre sig. Derudover er lokalerne små, og der er store problemer med akustikken på skolen, som ikke lige er til at løse”, siger hun til Århus Stiftstidende.

Susanne Hjermitslev kan godt forstå, at Gitte Møller ikke finder den gamle skole egnet.

”Nogle af barakkerne er fra 1960’erne og skulle kun bruges midlertidigt, men de står der endnu, og vi havde en del problemer med støj, som vi har arbejdet hårdt på at undgå på den nye skole”, siger skolelederen.

Der skal findes en permanent løsning

Aarhus Kommune har afsat fem millioner kroner over tre år til at renovere skolen på Stensagervej, og man er i gang med at se på de tekniske muligheder for at sænke støjen.

”Det ser ud til, at vi kan gøre noget ved dørene. Derudover skal der som minimum males”, siger Susanne Hjermitslev.

Tre bygninger bliver taget i brug, hvoraf to skal rumme hver tre klasser, mens den tredje skal bruges til faglokaler og personalet. Afdelingen i Viby bliver dog kun en midlertidig løsning, omend den kommer til at gælde nogle år.

”Vi kommer til at vokse de næste fem år, så vi forventer at flytte yderligere tre udskolingsklasser i august 25. Vi arbejder på at finde en permanent løsning, hvor jeg tænker, at vores nye skole kommer til at indgå, men vi har kun plads til 250 elever, og prognosen siger, at vi om ti år er vokset med 100 elever. Den tilgang kræver i sig selv en stor skole”, siger Susanne Hjermitslev.

Det stigende elevtal hænger sammen med, at der kommer flere børn i kommunen, og dem får Stensagerskolen en procentdel af.

”Samtidig kan der være familier, som flytter til Aarhus, når de får et barn med handicap, fordi specialbørnehaver, specialskoler, børneterapi, sygehus, og hvad man ellers har brug for, ligger tæt på hinanden”, siger skolelederen.

Personalet vil skabe et ungdomsmiljø

Hverken Susanne Hjermitslev eller personalet går rundt med armene over hovedet i begejstring over, at en del af Stensagerskolen skal flytte. Men de prøver at få at få noget positivt ud af situationen, siger skolelederen.

”At flytte til Viby er den bedste løsning lige nu, fordi den rækker længere end et år frem. Samtidig ser personalet frem til at lave et udskolingsmiljø. Vi har også erfaringer fra den nye skole, vi kan tage med. Vi har for eksempel organiseret os i klynger med tre klasser i hver omkring et fælles lokale. Det prøver vi at efterligne på Stensagervej, så den enkelte klasse ikke bliver isoleret”.

Bygningerne i Brabrand er indrettet efter konceptet Ud-af-boksen for at sikre, at de fysiske rammer understøtter det pædagogiske arbejde med eleverne.

Der er også en fordel i, at det er de ældste elever, som skal flytte.

”Fysisk nærmer de sig voksenstørrelse, så hvis de bliver udadreagerende, fylder de noget mere end en elev i 1.-2. klasse. Hvis vi skulle have gjort noget anderledes på den nye skole, ville vi have lavet større gruppegrum til de ældste elever. Det kan vi give dem i Viby”, siger Susanne Hjermitslev.

Selv er hun gået fra det ene byggeprojekt til det næste.

”Som skoleleder har jeg indstillet mig på, at tingene aldrig står stille, så det her er en opgave, som nok skal blive løst”, siger Susanne Hjermitslev.

Kommunen havde ikke forudset udviklingen

Aarhus Kommune havde ikke forudset en så stor vækst i antallet af elever til det højt specialiserede område, da byrådet i 2020 besluttede at indrette en nedlagt folkeskole til Stensagerskolens elever.

”Der er tale om en 25 procents forøgelse af elever inden for en forholdsvis kort årrække på otte år, og vi havde ingen prognoser, der viste det som en sandsynlig udvikling”, siger økonomi- og administrationschef i børn- og ungeforvaltningen Nikolaj Harbjerg til Århus Stiftstidende.