Skole præsenterer luftrensere for lokalpolitikere: Fjerner partikler,
men kan ikke erstatte udluftning

I samarbejde med firmaet GC Healthcare har Samsøgades Skole i Aarhus afprøvet luftrensere med ultraviolet lys og aktivt kul. Forsøget peger på, at filtrene kan fjerne op imod to tredjedele af partiklerne i luften. CO2-niveauet kan de dog ikke gøre noget ved.

Publiceret Senest opdateret

Tirsdag formiddag har Samsøgades Skole i Aarhus inviteret kommunens Børne- og Ungeudvalg på besøg.

Her er skolen nemlig klar til at præsentere resultaterne af et halvt års forsøg med ti luftrensere, der er blevet sat op i udvalgte klasselokaler.

”Vi har i mange år haft store udfordringer i forhold til undervisnings- og arbejdsmiljø i klasselokalerne. Særligt dem, der vender mod syd”, fortæller skoleleder Preben Stadsgaard Storm.

Det skyldes ifølge skolelederen, at en tiltrængt ombygning og installering af bedre ventilation i den fredede skolebygning fra 1914 med store sydvendte vinduer lader vente på sig.

Luftrenseren fra GC Healthcare består af i alt tre elementer - et såkaldt cHepa-filter, et aktivt kul-filter og endelig et filter med UVC-lys, der nedbryder de skadelige partikler

Da skolen derfor gennem et skolebestyrelsesmedlem fik tilbuddet om at teste luftrenserne fra firmaet GC Healthcare i en prøveperiode, slog man til.

”Vi har først og fremmest været nysgerrige på at afprøve, hvad teknologien kan i praksis. Vi har tidligere sat fokus på at lufte ud systematisk og så videre. Men forældrene henvender sig stadig, fordi nogle af eleverne får hovedpine. Så det er et supplement til det, som har vist sig at virke ret godt”, siger skoleleder Preben Stadsgaard Storm.

At luftrenserne også har indbygget UV-lys, der kan virke desinficerende, hvis der er bakterier og vira i luften, gjorde kun forsøget mere attraktivt - af helt åbenlyse årsager, påpeger skolelederen:

”Det blev sat i gang under corona. Det gjorde, at vi også kiggede på, hvad vi kunne gøre i forhold til at reducere smitterisikoen. Det var jo mange, vi skulle sende hjem hver gang, der var et udbrud. Så det hilste vi velkommen. De renser også luften for helt almindelige forkølelsesvira”.

Kan ikke erstatte ventilation

Ifølge de test, skolen har lavet sammen med GC Healthcare, fjerner filtrene over 60 procent af partiklerne i luften. To tredjedele af de adspurgte lærere og elever angiver, at de oplever et bedre indeklima.

Luftrenserne filtrerer luften blandt andet med et kulfilter og gennemlyser den samtidig med UV-lys, der kan slå bakterier og vira ihjel. Og ifølge professor ved DTU Geo Clausen kan luftrensning i klasseværelset være en god ide.

”Det fjerner ikke gasser som CO2, så det problem løser det ikke. Men det kan godt være, det har en effekt på en oplevede luftkvalitet”, siger han og understreger, at man derfor ikke må se luftrensning som et alternativ til at sikre ordentlig udluftning i skolerne:

”Det kan på ingen måde erstatte ventilation. Det kan fjerne nogle stoffer, men ventilation fortynder jo det hele”.

Oprindeligt brugt på hospitaler

Ifølge direktør i GC Healthcare Ulrik Lindkvist er luftrenserne da også at betragte som en ”kombinationsløsning sammen med det åbne vindue”.

Han understreger, at de luftrensere, der nu er afprøvet på Samsøgades Skole, oprindelig er anvendt på det sundhedsfaglige område i USA.

”Vi har prøvet at tænke lidt ud af boksen for at se, om ikke de kan hjælpe på børnenes indeklima også. Der er rigtig mange gamle skolebygninger, så sammen med plejehjem har vi lagt vores hovedfokus på at lave en ’plug and play’-løsning til at forbedre indeklimaet på skolerne”, siger han.

Luftrenserne måler cirka 50*50*50 centimeter. Inde i dem sidder først et fintmasket filter, så et filter med kul lavet af kokosnøddeskaller og endelig en UV-lampe med titaniumcoating.

”De tre ting til sammen gør, at man får reduceret mængden af partikler i luften betragteligt. Støv og pollen kan man se svæve rundt i luften, men luftrenserne renser helt ned på 0,003 mikrometer. Så der taler vi om partikler, man ikke kan se med det blotte øje. Så de fjerner mange af de ting, man over tid bliver syg af at indånde på daglig basis”, siger Ulrik Lindkvist og tilføjer:

”Fordi de oprindeligt har været medicinsk udstyr, er de testet grundigt for at blive godkendt til det amerikanske marked. Og de test har vi fået gentaget hos Teknologisk Institut og Aarhus Universitet”.

Måling hver 14. dag

Geo Clausen kan ikke forholde sig til det specifikke produkt. Overordnet påpeger han dog, at man skal være opmærksom på, at der kan opstå ozon under produktionen af uv-lys.

”UV-lyset i sig selv kan man godt skærme, og så der ikke er nogen problemer. Men der kan opstå ozon som et biprodukt. Og den skal man for alt i verden undgå så vidt muligt som en del af indeklimaet”, siger han. Ifølge Ulrik Lindkvist er GC Healthcares luftrenser certificeret ozonfri.

Hvad aktivt kul angår, bruger man det blandt andet til at fjerne lugtende stoffer i større anlæg, påpeger Geo Clausen:

”Men der skal altså temmelig meget til, før det ændrer noget. Jeg skal ikke kunne sige, om der er tilstrækkeligt her, men blot konstatere, at man nok skal være opmærksom på at skifte filtrene relativt ofte”.

I forsøget på Samsøgade Skole har meningen været at måle, hvordan luftrenserne gør sig i et skolemiljø. Derfor er der i ti klasseværelser målt på luftkvaliteten før filtrene blev sat op og hver 14. dag det seneste halve år. Resultaterne peger på en reduktion af partikler i luften på godt 60 procent.

Samtidig er lærerne og eleverne blevet spurgt om deres oplevelse af indeklimaet. Og her er svarene opmuntrende, mener Preben Stadsgaard Storm.

”Der har været en smule støjgener, men ikke noget af betydning. Luftrenserne kører på højtryk i pauserne, hvor eleverne er ude, så de kan køre på lavere blus i timerne. Flere elever giver udtryk for, at de kan trække vejret bedre og har mindre hovedpine. Der meldes også om færre lugtgener og bedre koncentration”, siger han.

Skolen har dog endnu ikke taget stilling til, om luftrenserne skal bruges permanent. Der ser nemlig langt om længe ud til at være en ombygning af skolen - og dermed forbedret ventilation - på tapetet, fortæller skolelederen:

”Som udgangspunkt venter vi på den. Men den slags kan jo tage tid. Så det kunne være et fint supplement i mellemtiden”.